Değerli okurlar, kış bitmek ve gitmek bilmiyor. Enflasyon karşısında güneş görmüş kar gibi eriyen maaşlar doğalgaza, elektriğe, benzine, mazota yetişemiyor. 2003’de bir çeyrek altın alınan 32 TL ile bugün ancak 1,5 litre benzin alabiliyorsunuz. Tavuk döner ile ayran bile alamıyorsunuz. Ekonomi alarm veriyor. Savaşın uzaması turizmde beklentileri giderek azaltıyor.
İŞSİZ PİLOTLARA POZİTİF AYRIMCILIK…
Ekonomideki genel olumsuz gidiş havacılık sektörünü de etkileyecek. Pandeminin yaralarını saramayan, orta ölçekli 2 havayolunu kaybeden havacılığımızın yarattığı ekonomik kayıbın en en önemli bacağı istihdam oldu. Yüzlerce pilot, binlerce kabin memuru ve diğer havacılık personeli işsiz kaldı. Koskoca havacılık sektörü bu işsizlik sorununu tolere edemedi. Faaliyetine devam eden şirketler yabancı pilotlarla yola devam etmekte sakınca görmedi. Örneğin THY’de 500 civarında yabancı pilot olduğu biliniyor. Yaklaşık her 10 pilottan biri yabancı. Peki batan Atlas ile faaliyetlerini durduran Onur’da işsiz kalan pilot sayısı kaç ? Yaklaşık 350… Bunların küçük bir bölümü geçen süreçte iş buldu. Ama büyük çoğunluk işsiz. Dün en havalı, en elit, ekonomik yönden en tatmin edici mesleklerden biri olan pilotluk şimdi maalesef başa bela. Dünya kadar eğitimden geçeceksin, belki borçlanacaksın, gece-gündüz uçacaksın ama bir pandemi herşeyi alt üst edecek. Hayatta kalmak için evini arabanı satacaksın. Gerçekten üzücü.
İşte bu noktada THY’nin pilot alımı yapacağını duyurması bir umut ışığı yaktı işsiz pilotlara… Ama süreç başlayınca kazın ayağının öyle olmadığı anlaşıldı. Başvuran pilotların büyük kısmı elendi. İşsiz pilotlara yüzünü ekşiten THY, işi olan pilotlara ağırlık verdi. Mesela geçen hafta, değerlendirmeye alınan işsiz pilotlar elenirken iki Pegasus pilotu ise süreçten başarıyla çıktı. Anlamak mümkün değil. Yahu birader adamın zaten işi var, onu alacağına iki yıldır meteliğe kurşun atan, lisanslarını borç-harç para vererek canlı tutan işsiz pilotları alsana… Yazık değil mi bu ülkenin yetişmiş insan kaynağına… Ben olsam işsiz Türk pilotlarına pozitif ayrımcılık yaparım, bayrak taşıyıcı milli havayolu olarak havacılığımıza örnek olurum. Hatta sadece işsiz pilotlara açarım başvuruyu… Bir de şu yabancı pilotları da bir an önce evlerine yollarım.
3 AY ÖNCEKİ SEÇİMİ SAYMIYOR MUYUZ?
TALPA başkanı Murat Ersoy’un THY Uçuş İşletme Başkanlığına atanması ile TALPA’da yeniden seçime gidiliyor. Beyaz liste olarak seçime giren ekip Ersoy’un yerine Genel Sekreter Okan Üreksoy’u aday göstererek yola devam ediyor. Bu ekip çok değil daha 3 ay önce ezici bir çoğunlukla seçimi kazanmıştı. Şimdi başkan hariç aynı ekiple tekrar seçime giriyor. Normalde böyle bir durumda karşılarına rakip çıkmaz diye beklerken bir de baktık, TALPA’nın eski yönetim kurulu üyesi Kartal Mersinoğulları aday olmuş. Bu işlere meraklı ve yakından ilgili, geçmiş TALPA yönetimlerinde de görev yapmış bir arkadaşıma sordum. Önce Ersoy kaptanın durumunu anlattı. “Aslında ne THY prosedürlerinde ne de dernek tüzüğünde yöneticilik ile TALPA Başkanlığının aynı anda yapılamayacağına ilişkin bir hüküm yokmuş. Ama Ersoy kaptan etik olarak uygun bulmadığı için istifa etmiş.” Gelelim Kartal kaptana… “Bundan 6 yıl önce seçimi kazanan Ayhan Günal yönetiminde olan Kartal kaptan bir süre sonra ters düşmüşler, yönetim karpuz gibi ikiye bölünmüş. Bir tarafta Ayhancılar diğer tarafta Kartalcılar… Yönetim toplantılarında uçan tekmeler, hakaretler, sallanan yumruklar, yönetimden ihraç edilen üyeler, ne ararsanız varmış. “
Biliyorsunuz, Kartal kaptan 3 yıllık görev süresi dolunca Murat Ersoy ve Ayhan Günal’a karşı liste çıkararak 2019’da seçime girmişti. O seçimi Ersoy kaptan ve ekibi, Ayhan Günal ve Kartal Mersinoğulları ekiplerinin toplamından fazla oy alarak kazanmıştı. Şimdi yine aday Kartal kaptan…TALPA Genel Kurullarının artık klasiği haline gelmiş “Hava İş yasası, Pilot meslek odası” gibi projelerini tekrarlıyor. 3 sene yönetimde olup da bunları ve diğer vaatlerini niye yerine getiremediğini ise bilmiyoruz. Madem Başkanlık niyeti vardı, niye 3 ay önceki Olağan Genel Kurul’da aday olmadı, onu da bilmiyoruz. Dilerim, 3 ay önce Ayhan Günal’ın uğradığı gibi ağır bir yenilgiyle karşılaşmaz.
HAVACILIĞIN EN GÜVENİLİR KİŞİSİ KİM?
Havacılıkta pandeminin etkileri ekseninde geniş çaplı bir anket yayınlayan ve adeta tomografisini çeken Tehaye6 rumuzlu bağımsız anket grubu, geçtiğimiz günlerde yeni bir anket yaptı. Havacılığımızın en güvenilir kişisini seçmek için yapılan ankete 2454 kişi katılmış. Seçenekler arasında Dernekler, sendikalar, havacılık yazarları, havacılık işletmelerinin yöneticileri gibi aslında birbirinden farklı değerlendirilebilecek kişi ve kurumlar sayılmış. Aslında bunların her biri ayrı anket olmalı. Nitekim bu çerçevede yeni anketlerin geleceğini duyurdu grup. Dönelim tekrar ankete… Kullanılan 2454 oyun 1484’ünü HAVASEN genel Başkanı Kpt. Plt. Seçkin Koçak almış. Kalan 970 oyu ise 19 kişi ve kurum paylaşmış. Oy dağılımına bakıldığında çok da mantıksız sonuçlar çıkmamış. Seçkin Koçak, aslında nicelikten çok niteliğin ne kadar önemli olduğunu gösteren bir anlayışın simgesi olarak tercih edilmiş. Son 3 yılda yaptığı akılcı uyarılarla, sektörün sorunlarına getirdiği çözüm önerileri ile HAVASEN’i ciddi bir alternatif olarak konumlandırmayı başardı. Üstelik bir tarafta aylık aidat geliri 5 milyon TL’ye ulaşan yetkili sendikaya karşı, beş parasız şekilde bu mücadeleyi sürdürüyor. İşverenin baskısını göğüsleyerek, direnerek bir sendikayı ayakta tutmak gerçekten zor iş. Üyesinden yöneticisine kadar bu mücadeleye omuz verenleri kutluyorum.
*****************
Geçtiğimiz Cuma günü Çanakkale zaferinin 107. Yılını kutladık. Emperyalistleri ağır bir yenilgiye uğratarak kurtuluş savaşına giden yolda bağımsızlık ateşinin yakıldığı Çanakkale savaşı Anafartalar Komutanı Yarbay Mustafa Kemal adını tüm dünyanın öğrendiği büyük bir zaferdir. Çanakkale geçilememiş, bir ulus yapılan bu hayasızca akına karşı ülkesini kahramanca savunmuştur. Kutlu olsun…