Tayyareci Vecihi Hürkuş Müzesi Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Bahadır Gürer, Tayyareci Vecihi Hürkuş’un Türk havacılığının en önemli değerlerinden biri olduğunu söyledi.
Tayyareci Vecihi Hürkuş Müzesi Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Bahadır Gürer, “Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) Afrin’de yürüttüğü Zeytin Dalı Harekatı’nda hava kuvvetlerine bağlı 72 uçak aynı anda operasyona katılabiliyorsa bu başarının temelinde Vecihi Hürkuş’tan alınan ilham vardır. Bu yüzden bizim için her pilot bir Vecihi Hürkuş’tur.” dedi.
Gürer, Tayyareci Vecihi Hürkuş’un Türk havacılığının en önemli değerlerinden biri olduğunu söyledi.
Hürkuş’un aynı zamanda uçak makinisti ve savaş pilotu olduğunu anımsatan Gürer, şöyle konuştu:
“TSK’nin Afrin’de yürüttüğü Zeytin Dalı Harekatı’nda hava kuvvetlerine bağlı 72 uçak aynı anda operasyona katılabiliyorsa, bu başarının temelinde Vecihi Hürkuş’tan alınan ilham vardır. Bu yüzden bizim için her pilot bir Vecihi Hürkuş’tur. Yani hava kuvvetleri belli bir noktaya gelmişse ve başarılı operasyonlara imza atıyorsa, bu mücadelenin bir neticesi ve ona olan güvenin devamıdır. Türkiye’ye ve hava kuvvetlerine her zaman Vecihi Hürkuş gibi pilotlar lazım.”
Gürer, Türkiye’de ilk uçak projesini hazırlayan Hürkuş’un yaptığı projeleri de gerçekleştirdiğini aktararak, havacılığın her alanında hizmet ettiğini vurguladı.
“Gençler Vecihi Hürkuş’u iyi tanımalı”
Özellikle gençler başta olmak üzere herkesin Vecihi Hürkuş’u tanıması gerektiğini ifade eden Gürer, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Vecihi Hürkuş, ciddi sıkıntılar çekmesine rağmen ilk uçağını 1924’te, ikinci uçağını ise 1932 yılında üretti. O nasıl pes etmeyip kendi uçağını üretmişse bugün de pes edilmedi ve kendi uçağımızı, helikopterimizi ürettik. Üretmeye de devam edeceğiz. Vecihi Bey ilk uçağını ürettikten 37 yıl sonra, yani 1961’de otomobil üretildi. Yani 1961’den 37 yıl önce zaten Vecihi Hürkuş uçak üretmişti. Bu bir tesadüf değil, emeğin, aklın ve gayretin sonucudur. Geçmişte Vecihi Bey ile birçok başarıya imza attık, bugün de atmaya devam ediyoruz. Türkiye’de Vecihi Hürkuş gibi kahraman bir pilotun olması, kendi uçağını yapma düşüncesinin giderek gelişmesine büyük katkı sağlamaktadır. Bu değeri tanımak insanların kahramanlıklarının sınırını da genişletmiştir. O öyle bir simgedir ki her pilot kendisini onun gibi hissediyor.”
“Onu anlamak ve anlatmak bizim görevimiz”
Bahadır Gürer, Türkiye’de ilk akrobasi uçuşunu gerçekleştiren Hürkuş’a yalnızca pilot denilmemesi gerektiğine dikkati çekerek, şunları kaydetti:
“Onu anlamak ve anlatmak bizim görevimiz. Onun bize kattıklarını ne İngilizler ne Amerikalılar ne de Japonlar anlatabilir. Türkiye’deki tüm havacılık okulların temelinde Hürkuş’un eserleri, fikri ve çalışmaları var. Yeni uçakların sınırlarını zorlayan test uçuşları yaptığını biliyoruz. Öğretmen ve sivil bir pilottur. 1932’de Türkiye’de Vecihi Sivil Tayyare Mektebi adıyla ilk özel sivil havacılık okulunu açan kişidir. Biz de tanıtmak için 2007’de derneğimizi kurduk. Onun hakkında 30 binin üzerinde veriye sahibiz.”