DHL’e ait G-DHKZ tescil simli B757-200 kargo uçağı 13 Şubat 2021 tarihinde QY-126 sefer sayısı ile Leipzig’den Frankfurt’a uçuyordu. Leibzig’den kalkışı takiben ilk tırmanışta 5300 feet yükseklik geçilirken uçağın ana kargo kapısı sonuna kadar açıldı.
Uçak yapısından muhtelif parçalar koparak havalimanının 10 mil batısında olan Schkopau elektrik santralının civarına döküldü. Pilotlar derhal tırmanışı durdurarak geriye dönüş pozisyonuna geçti. Kalkışından 15 dakika sonra Leipzig havalimanına sağlıklı bir iniş yaptı. İnişte piste temas noktasından 1500 metre sonra pist üzerinde durdu. Gerekli kontrollar 40 dakika süre ile pist üzerinde yapıldıktan sonra traktörle çekilerek park sahasına getirildi.
Almanya kaza araştırma kurulu BFU, Leipzig’e kontrolörler gönderildiğini, uçaktan bazı kargo yüklerinin de yere döküldüğünü, olay hakkında kaza araştırması yapılacağını duyurdu.
Yine AirportHaber sizden haber calmış. İçeriği kısa ve eksik tercüme etmeye calışmışlar. Siz duayen bir teknisyensiniz. Airporthaber sıradan insanlar. Hsvacıda değiller gazetecide…Zaten patronları ayağa düştü gelen giden vuruyor adama. Bu nedenle iyice ayağa düşmeden bıraksalar bu işi
Erhan Bey boeing kargo uçaklarında genellikle kargo kapıları elektrik kumandalı ve elektrik motorlu oluyorlar. Kapının latch sensor ayarsizligi kapının tam latch olmadan latch olmuş gibi lambasını yaktırıyor.latch lambasının yandığınin görülmesi sonucu kapı zorlamayla da olsa lock yapılabilmektedir. Bu da kapının açılmasının bir sebebi olarak görünmektedir diye dusunuyorum
İnanılmaz bir olay. Kargo kapısı uçaktan kopup uçsaydı, yatay veya dikey stabilizeye çarpıp kumanda kaybına ve uçağın düşmesine neden olabilirdi, çok ucuz atlatılmış. Ana kargo kapısının sonuna kadar açılması daha da ilginç. Açma-kapama sisteminin elektrikli kumanda, hidrolik actuatörlü olduğunu sanıyorum. Kilit kancalarının veya sarıldıkları şaftların kırıldığını sanmıyorum. Kapının iç kaplaması tamamen kopup uçmuş, çıplak kalmış. Kapının kilitten kurtulup sonuna kadar açılması, bir elektriki kısa devre arızası nedeniyle kendiliğinden kumanda almış olabilir. Acaba THY DC-10 Paris kazası gibi kargo kapısı kilitleme sisteminde bir tasarım/üretim hatası ve/veya kullanım hatası olabilir mi? Soruların cevaplarını öğrenmek için Alman kaza araştırma kurulunun raporunu beklemek gerekiyor.