ABD Hava Kuvvetleri’nde uzun yıllardır kullanımda olan B-52 stratejik bombardıman uçakları için geniş kapsamlı bir modernizasyon programı başlatılmıştı. Modernizasyon kapsamında B-52 bombardıman uçaklarına AESA radar entegrasyonu çalışmaları fiilen başladı.
307. Bombardıman Kanadı’ndan bir B-52, ABD Hava Kuvvetleri’nin “B-52 Radar Modernizasyon Programı”nın bir parçası olarak yeni AESA radar entegrasyonuna için 25 Mayıs’ta Boeing’in San Antonio tesisine geldi.
Radar Modernizasyon Programına ve bombardıman uçağını modernize etmeye yönelik genel çabaya liderlik eden Hava Kuvvetleri Ömür Devri Yönetim Merkezi’nin B-52 Program Ofisi’nden Albay Louis Ruscetta, “Bu uçağın gelişi büyük bir olay ve B-52 filosunu modernize etme çabalarımızın önemli bir bölümünün başlangıcına işaret ediyor
AESA, 1960’ların radar teknolojisinin yerini alacak ve B-52’nin daha yüksek tehdit alanlarındaki navigasyon ve hedefleme yeteneklerini büyük ölçüde artıracak.” dedi.
B-52’lere, F-18 Super Hornet’ler için geliştirilen AN/APG-79/82 AESA radar ailesi üzerinden geliştirilen bir radar entegre edilecek. AESA radar entegrasyonuyla birlikte B-52’lerin durumsal farkındalıklarının artması ve yeni kabiliyetlere erişmesi hedefleniyor.
AESA radarlar, uçakların 60’lar teknolojisine dayanan mekanik taramalı AN/APG-166 radarlarının yerini alacak.
Raytheon tarafından geliştirilen AN/APG-79/82 tabanlı radarlar, toplamda 77 adet B-52 uçağına entegre edilecek. AESA radar entegrasyonu, filo tarihindeki en büyük B-52 modernizasyonlarından biri olacak. Radar modernizasyon programı, yaklaşık 2.8 milyar dolara mâl olacak ve başlangıç seviyesi operasyonel kabiliyeti 2027’de ilan edilmesi bekleniyor.
AESA radar entegrasyonunun yanında B-52’ler, yeni turbofan motorlara ve aviyonik sistemlere de kavuşacak. Uçaklara, 1962 yılından beri kullanılan TF-33 motorları yerine Rolls Royce tarafından geliştirilen F130 turbofan motorları takılacak.
Uçağın burnunda bulunan ve navigasyon için kullanılan optikler kaldırılacak ve uçak daha düz bir burna kavuşacak. Yeni haberleşme, navigasyon sistemleri ile dijital/analog bir motor kontrol sistemi entegre edilecek. Bir adet uçuş subayı görev yeri de kaldırılacak.
Motor, radar ve aviyonik geliştirmeleriyle birlikte B-52’ler tarihlerinin en büyük geliştirmelerine kavuşacaklar. Modernize edilmiş B-52H’lar artık B-52J olarak anılmaya başlanacak. Neredeyse baştan aşağı değiştirilmiş B-52J’lerin 2050’lere kadar hizmette kalabileceği düşünülüyor. 1955 yılında hizmete giren uçaklar eğer 2055’e kadar kullanılırlarsa tam 100 yıllık bir hizmet süresine erişecekler.
Kaynak: SavunmaSanayiST.com