B-2 Spirit uçağı Hint-Pasifik’te eğitim icra etti

B-2-Spirit-uçağı-Hint-Pasifik’te-eğitim-icra-etti

 

ABD Hava Kuvvetleri (USAF) tarafından açıklandığı üzere ABD Hava Kuvvetleri’ne bağlı 509. Bomba Kanadından bir B-2 Spirit bombardıman uçağı, Avustralya Kraliyet Hava Kuvvetleri (RAAF) bünyesindeki savaş uçakları ile çeşitli eğitim görevleri icra etti. Mart ayının son haftasında gerçekleştirilen eğitimler için B-2 Spirit bombardıman uçağı, ABD’nin Missouri eylaetindeki Whiteman Hava Kuvvetleri Üssü’nden kalkış yaptıktan sonra RAAF Üssü Amberley’e iniş yaptı.

B-2 Spirit, Avustralya hava sahasına girdikten sonra iki adet RAAF F-35A Lightning II, iki adet EA-18 Growler, iki adet F/A-18F Super Hornet ve iki adet USAF F-16C Aggressor olmak üzere toplam sekiz uçakla uçuş gerçekleştirdi. Ayrıca savaş uçakları ile eğitime başlamadan önce Alaska Ulusal Hava Muhafızları’na ait bir KC-135 Stratotanker ile hava yakıt ikmali görevi icra etti.

Spirit’in ilk kez Amberley Hava Üssü’ne inişinden ve gerekli prosedürlerin tamamlanmasından sonra pilot değişimi yapılarak Whiteman Hava Üssü’ne geri dönüldü. ABD Hava Kuvvetleri’ndeki personeller, itfaiyeciler ve Avustralya Kraliyet Hava Kuvvetleri’ne bağlı güvenlik güçleri ise yakıt ve bakım üzerine ortak eğitimler gerçekleştirdi. B-2 uçağının Avustralya’ya gidiş-dönüşü 50 saatten fazla sürdü.

Avustralya kuvvetleri ile ortak eğitim sonrasında ABD Hint-Pasifik Komutanlığı Komutanı Amiral John Aquilino; “Bu, bizim için en zorlu güvenlik sorunlarına sahip en önemli alandır. Bölgede caydırıcılık sağlamak, savaşı önlemek ve barış ve istikrarı korumak için güvenlik ilişkisini olumlu yönde ilerletmeye devam etmek için her gün devam eden birçok yön bulunuyor.” açıklamalarında bulundu.

B-2 Spirit

B-2 Spirit bombardıman uçağı, sofistike ve yoğun hava savunma kalkanlarını atlatabilen, düşük görünürlüklü, stratejik, uzun menzilli, ağır bir bombardıman uçağıdır. Uçağın tasarımı doğrultusunda bir diğer adı “hayalet uçak” olarak geçmektedir. Yapım maliyeti bakımından dünyanın en pahalı uçaklarından biridir.

Üretim bandına girişi 1987 yılı olan B-2, ilk uçuşunu 1989 yılında yapmıştır. 1993 yılında Whiteman Hava Üssü’ne 21 adet konuşlandırılan B-2 bombardıman uçağının 2000 yılından itibaren üretimi durmuştur. 2007 yılında Northrop Grumman tarafından modernizasyon programına alınmıştır.B-2, silah bölmesinde B-61, B-83 nükleer bombaları, MK-84 konvansiyonel bombalarını, MK-82 ve CBU-87  konvansiyonel silahlarını taşıyarak etkin bir şekilde kullanabilmektedir. Ayrıca 2,400 kilometre menzile sahip AGM-129 seyir füzelerini ve aynı anda 16 adet JDAM Boeing tarafından üretilen müşterek doğrudan taarruz mühimmatı taşıma kapasitesine sahiptir.

Uçağın 2007 yılında modernize edilmesi ile uçak aynı anda 2 adet MOP (GBU-57A/B) bombası taşıma kapasitesine ulaşmıştır. B-2, kanatların gövdesine dahili olarak monte edilmiş dört adet General Electric F118-GE-100 turbofan motor kullanmaktadır. Motorlarda, termal izleri en aza indirmek için egzoz sıcaklık kontrol sistemi bulunmaktadır. B-2, 50.000 fit’e kadar tüm irtifalarda saldırı görevlerini gerçekleştirebilmektedir. (defenceturk)

Exit mobile version