Yükselen akaryakıt fiyatları ve güçlü seyahat talebi, havacılık sektöründe kaçınılmaz olarak fiyatları yukarıya çekiyor. Avrupa’da artık 7 -10 euroya bilet satılmayacağı ifade ediliyor.
Avrupa’da seyahatin en önemli avantajlarından biri erişilebilir ulaşımdı. Pandemiden önce, güçlü hava ve demir yolu bağlantıları sayesinde insanlar bir haftada 3 ülke ziyaret edebiliyordu ve bütçeli hava yolu şirketlerinde uçak biletleri 7-40 euro arasında değişiyordu.
“7-10 euroluk biletleri unutun”
Allianz Trade tarafından yapılan araştırmaya göre, orta vadede bu denli uygun fiyatlı uçak biletlerinin unutulması gerekiyor. Çünkü mevcut sorunların kısa vadede çözülmesi olası değil. Allianz Trade analistlerinin vardığı sonuca göre biriken sorunlar ve yeni zorluklar nedeniyle hava yolu şirketleri mecburen bilet fiyatlarını artıracak.
Akaryakıt fiyatı yüzde 89 arttı, çevreci demiryolu seyahati öne çıktı
Bilet fiyatlarındaki artışın birinci nedeni jet yakıtı fiyatındaki artış. Buna göre, yılın başlangıcından bu yana jet yakıtı fiyatı neredeyse iki kat (yüzde 89) arttı. Bu nedenle taşıyıcılar da uçuşları optimize etmek ve tasarruf sağlamak amacıyla uçuş iptallerine yöneldi.
Hava yolu şirketlerini zor durumunda bırakan diğer faktör ise, ‘çevre dostu seyahat’ temasıyla öne çıkan tren yolculukları ile rekabet edebilmek için kademeli olarak 2,5 kat daha pahalı ve daha çevreci olan yakıta geçmeye başlamaları oldu. 2045 yılına kadar kademeli olarak bu yakıta geçecek olan hava yolu şirketlerinin yakıt maliyeti yüzde 57 artacak.
Yüzde 21 artış daha olacak
Bütün bunlara bir de yüksek borçlanma maliyeti, slot, personel, havalimanı hizmet giderleri ve filonun yenilenme gereksinimi eklendiğinde durum daha da ağırlaşıyor. Allianz Trade, 2022 yılında uçak bileti fiyatlarının yeniden yüzde 21 oranında artacağını düşünüyor.
Ekonomi sınıfı biletler business fiyatına yükseldi
Artan akaryakıt fiyatları ve iptal edilen uçuşlar nedeniyle KLM, Ryanair ve Lufthansa gibi hava yolu şirketlerinin ucuz uçak bileti satışını sınırlandırdığı belirtiliyor. Lufthansa, düşük maliyetli biletlerin satışını bir süreliğine durdurduğunu açıkladı. Bu durumda Almanya içi seyahatler bile ortalama 500, gidiş-dönüş 1000 eurodan ücretlendirilmeye başlandı.
AirFranca-KLM de Avrupa içi destinasyonlara dönük bilet satışını güçlü bir şekilde sınırlandıracağını açıkladı. Bunun neticesinde, geçen ay 165 euro olan gidiş-dönüş Amsterdam-Londra bileti 850 dolara yükseldi.
“Bu fiyat artışları bile yeterli değil”
Alianz’ın analizinde, bu fiyat artışlarının bile pandemi döneminde büyük kayıplar yaşayan hava yolu şirketlerinin toparlanmasına yardım etmeyeceği belirtiliyor. Seyahat uzmanları, Avrupa hava yolu şirketlerinin 2023 yılına kadar bilançoları düzeltemeyeceği görüşünde.
Ryanair CEO Michael O’Leary, artık Avrupa’da 7 – 10 euro gibi fiyatlara uçak bileti satılamayacağını belirtiyor. Avrupa’da 50-60 eurodan daha ucuza uçak bileti bulunamayacağını kaydeden O’Leary, 2025 yılına kadar hava yolu şirketlerinin maliyetinin yüzde 50 daha artacağına dikkat çekiyor.