Avrupa'da low-cost uçuşların payı artıyor

Avrupa Politika Çalışmaları Merkezi (CEPS) tarafından yayımlanan son rapora göre, düşük maliyetli havayolu şirketlerinin (Low Cost Airlines) sunduğu hizmetler, Avrupa’yı daha da yakınlaştırıyor.
Düşük maliyetli havayolu şirketlerinin ‘Avrupa Birliğini Yakınlaştırmak’ isimli çalışması, ekonomik ilişkiler açısından pazarın evrimine odaklanıyor. Aynı zamanda geçtiğimiz yıllarda taşınan hava yolcularının sayısındaki artışı da inceliyor.
Brüksel merkezli kuruluşa göre, 2016 yılında Avrupa havaalanlarından, 2008 yılına kıyasla yaklaşık yüzde 25 artışla beraber ortalama 970 milyon yolcu seyahat etti.
Yolcuların yüzde 17’si ülke içerisinde seyahat ederken, yüzde 47’si diğer Avrupa destinasyonlarına seyahatlerini gerçekleştirdi. Aynı zamanda, düşük maliyetli havayollarını kullanma eğiliminde olan KOBİ çalışanları da dahil olmak üzere daha geniş bir yelpazede iş seyahati yaygınlaşıyor.
Fransa, Almanya, İtalya, İspanya, Portekiz ve İngiltere gibi ülkelerde, düşük maliyetli havayolları, 2005’ten 2017’ye kadar yurtiçi hava yolculuğu kapasitesinin önemli sağlayıcıları haline geldi.
Birleşik Krallık’ta, iç hat uçuşlarının yüzde 60’ından fazlası düşük maliyetli havayolları ile yapılıyor. Rakamlar şimdilik İspanya ve İtalya’da yüzde 50’nin biraz altında, Yunanistan’da ise yüzde 20’den az bir oranda.
LCC şirketlerinden biri olan Ryanair, bu yıl içerisinde 1800’ü aşkın farklı rotada 138 milyon müşteriyi taşımayı planlıyor. 37 farklı ülkede 216 havalimanına hizmet vermek, yerel ekonomiyi desteklemek ve daha az seyahat edilen bölgelerin bölgesel gelişimine destek sağlamak da hedefleri arasında.
Bunun yanında Erasmus öğrencilerine seyahatlerinde daha fazla tasarruf sağlayacak ve iş seyahatini teşvik etmeye de devam edecek.
Avrupa’da iç hatlarda faaliyet gösteren düşük maliyetli havayolu olarak, Ryanair, İtalya, Portekiz ve Yunanistan’da pazar payının çoğunluğunu oluşturmakta. İngiltere’de iç hat uçuşlarında en büyük düşük maliyetli havayolu şirketi easyJet. İspanya ve Macaristan’da ise Vueling ve Wizz Air, en önemli düşük maliyetli havayolu şirketleri denilebilir.
Exit mobile version