Avrupa Komisyonu, Condor havayolu lehine 525,3 milyon Euro’luk yardımını onayladı

avrupa-komisyonu-condor

Avrupa Komisyonu, Almanya’nın Condor havayolu lehine hazırladığı bir yardım paketinin AB Devlet yardım kurallarına uygun olduğunu tespit etti. Üç ayrı Komisyon kararına dayanan yardım paketinin onaylanması, Condor’un koronavirüs salgını sonucunda maruz kaldığı zararları tazmin etmek için toplam 204,1 milyon € değerinde iki önlem ve Condor’un geri dönmesini sağlamak için 321,2 milyon € yeniden yapılandırma desteği ile ilgili.

Condor, Almanya’daki merkezlerinden bireysel müşterilere ve tur operatörlerine hizmet sunan bir Alman charter havayolu şirketidir. Tüm dünyada 126 destinasyona hizmet vermektedir. Koronavirüsün yayılmasını sınırlamak için Almanya’nın yanı sıra diğer AB Üye Devletleri ve üçüncü ülkelerde uygulanan kısıtlamalar, Condor’un operasyonlarını, özellikle uluslararası ve kıtalararası uçuşlarla ilgili olarak büyük ölçüde etkiledi. Sonuç olarak Condor, 17 Mart 2020’den bu yana önemli kayıplar yaşadı.

17 Mart – 31 Aralık 2020 dönemi için Condor lehine tazminat ödenmesini onaylayan 26 Nisan 2020 tarihli bir Komisyon kararının Genel Mahkeme tarafından iptal edilmesinin ardından Komisyon bugün, maruz kalınan fiili zararları ve kararı dikkate alarak, fiili hasarların ex post analizine dayanan yeni bir karar kabul etti. (iki kredinin nominal tutarı 550 milyon Euro, toplam 267,1 milyon Euro tutarında bir yardım tutarı, önceden tahmin edilen hasar tahminlerine dayalı)

Komisyon, Avrupa Birliği’nin İşleyişine İlişkin Antlaşma’nın (TFEU) 107(2)(b) Maddesi kapsamındaki zarar tazmin önlemlerini değerlendirdi; bu, Komisyon’un Üye Devletler tarafından belirli şirketleri veya sektörleri tazmin etmek için verilen Devlet yardımı önlemlerini onaylamasını sağlar.

Komisyon, önemli bir ekonomik etkiye sahip olağanüstü, öngörülemeyen bir olay olduğundan, koronavirüs salgınının istisnai bir olay olarak nitelendirildiğini düşünmektedir.

Bu nedenle Komisyon, önlemlerin Condor’un maruz kaldığı ve koronavirüs salgını ve ilgili seyahat kısıtlamaları ile doğrudan bağlantılı zararları tazmin edeceğini tespit etti.

Exit mobile version