Avrupa havaalanlarının Covid-19’un sebep olduğu krizden finansal olarak kurtulmasının on yıldan fazla sürebileceğini açıkladı. Özellikle iklim krizi ile mücadele alanındaki yatırımların da zarara uğraması söz konusu.
Uluslararası Avrupa Havaalanları Konseyi’ne göre (ACI Europe), sağlık krizi ve buna bağlı seyahat kısıtlamaları, havalimanların 2020’de gelirlerini yüzde 60 düşürdü ve toplam 12 milyar euroluk zarara sebep oldu.
55 ülkede 500’den fazla tesisi temsil eden ACI Europe, bu yaz başlayacak gibi görünen trafikteki toparlanmanın zayıf ve düzensiz olacağını ve 2019’daki hava trafiğinin en iyi ihtimalle 2025’e kadar toparlanamayacağı konusunda uyardı.
ACI Europe yöneticisi Olivier Jankovec, konuya ilişkin yaptığı basın açıklamasında, “Seyahatlerin yeniden başlaması, havaalanlarını hemen sağlıklı bir mali duruma geri getirmeyecek” dedi.
ACI Europe’a göre havalimanları, bazı zamanlarda yoğunluk yaşasa da çok fazla düşük yolculuk dönemleri yaşayacak. Bu durum da artan maliyetler ve pandemi öncesinden düşük gelirler nedeniyle birçok havalimanı etkileyecek.
Avrupa Hava Seyrüsefer Emniyeti Teşkilatı’na (Eurocontrol) göre de Avrupa’da salgın öncesindeki hava trafiğine dönmek 2029’u bulabilir.
Bunlar 11 Eylül’den sonra da böyle felaket senaryoları sürmüştü ortaya, 5 yıl geçmeden ne havalimanları yeterli kaldı, ne pilot, ne teknisyen sayısı. Şimdi yine kalkmış 10 yıl toparlanmaz falan demişler, vardır bir hesapları. Wall Street Journal’a göre 55 şirket batmış, 90 tane yeni şirket 2021’de uçuşa başlıyor. Bu sayıya 2022’ye sarkacaklar dahil değil. Airbus, 380 bandını 320’ye çeviriyor sipariş yetiştirmekte zorlanacağız diyor. ACI, IATA neye göre yolcu sayısı 2025’ten önce eski seviyesine çıkmaz diyor belli değil. Yaşanan maddi kayıp 2025’e kadar artıya zor geçer dese anlayacağım da, yolcu sayısı diyor, hava trafiği diyor, yolcu sayısı seneye 2019u geçer.
bencde herkes aşılansa bile aılar tam koruma sağlamıyor kronik hastalar ölüyor bu hastalığın etkileri herşeyin normale dönmesi uzun seneler alacak