Birkaç haftalık spekülasyonlardan sonra Avrupa Birliği, AB üyesi devletlere ABD’den zorunlu olanlar hariç, seyahat yasağını yeniden getirmelerini tavsiye etti. Bağlayıcı olmayan öneri 30 Ağustos Pazartesi gününden itibaren geçerli.
Blok içine seyahat kısıtlamalarına ilişkin tavsiyelerin gözden geçirilmesinin ardından, Avrupa Konseyi beklendiği gibi, diğer dört devletle birlikte Amerika Birleşik Devletleri’ni de seyahat yasaklarından muaf tutulacak ülkeler listesinden çıkardı.
AB’nin ‘güvenli ülkeler listesi’nden gelen yolcular, üye ülkelere kısıtlama olmaksızın seyahat edebilirler. Ancak, listede yer almayan ülkelerden gelenler karantina veya test gerekliliklerine tabi olacak.
Tavsiyeler, AB üyesi devletlerin başkanları ile Konsey ve Komisyon Başkanlarından oluşan Avrupa Konseyi tarafından yapılıyor. Zorunlu olmadıkları için tavsiye olarak adlandırılırlar. Bu nedenle, bunları uygulamak veya uygulamamak resmi olarak her üye devletin kendi sorumluluğundadır. Bu aynı zamanda kısıtlamaların kaldırılması için de geçerlidir. Ancak, çoğu üye devlet Konsey önerilerini uygulama eğilimindedir.
AB’nin güvenli ülkeler listesinde yer alma eşiği, 14 günlük bir süre içinde 100.000 kişi başına 75’ten az yeni COVID-19 vakasına sahip olmasıdır. Geçen hafta ABD’de 100.000 kişi başına 333 enfeksiyon görülmüştü.
ABD, Avrupa’dan gelen yolcular için kısıtlamaları ne zaman kaldırabileceğine dair hala bir işaret sunmadı. Bu ayın başlarında, Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, AB’nin karşılıklılık eksikliğinin ‘haftalarca sürmesine’ izin vermeyeceğini belirtti.
ABD’den zorunlu olmayan seyahatler için önerilen yasak ilk olarak Haziran ortasında kaldırıldı ve havayollarının uçuş frekanslarını artırmalarına neden oldu. Öncelikle İspanya ve Portekiz gibi destinasyonlara satılan koltuklarda ani ve önemli bir artış oldu.
Güvenli ülkeler listesinden çıkarılan diğer yerler, İsrail, Lübnan, Kosova, Karadağ ve Kuzey Makedonya. Bu, bağlayıcı olmayan listenin şu anda Hong Kong ve Makao’nun da eklenmesiyle 18 ülke içerdiği anlamına geliyor.
Listedeki ülkeler Katar, Avustralya, Yeni Zelanda, Japonya, Azerbaycan, Ukrayna, Moldova, Ürdün, Singapur, Bosna-Hersek, Brunei Sultanlığı, Ermenistan, Kanada, Suudi Arabistan, Güney Kore, Sırbistan, Arnavutluk ve Çin.