Murat Ersoy ödemeyi neden geciktiriyor?
AZAP Platformu Kurulu Toplantısında hangi kararlar alındı?
Bizlere ulaşan bilgilere göre, Atlasglobal ve AZAP tarafındaki gelişmeleri özetle paylaşmak istiyorum.
Bilindiği üzere, Atlasglobal 14 Şubat 2020’de patronu Murat Ersoy tarafından 220 Milyon Dolar borçla iflas mahkemesine başvurmuştu.
İflas için öyle güzel bir zamanlama yapılmış ki, şu ana kadar daha iyisi yapılmadı ve hayran olmamak elde değil. Bu kanıya nasıl ulaştığımızı merak ediyorsanız, şöyle açıklayabiliriz: 7 Eylül 2020 tarihinde, AZAP Kurulundan bazı üyelerin katıldığı ve Murat Ersoy’un daveti ile gerçekleşen toplantıda, Murat Ersoy tarafından, pandemi ile ilgili itiraf gibi gelen cümleler, bizim tahminlerimizi de teyit etmiş oldu. Bu bilgiye sahip olan ve Pandeminin geleceğini bilen Murat Ersoy, 2019 ortasından itibaren, hizmet aldığı şirketlere, yurtdışı havalimanı işletmelerine, yakıt, ikram ve güvenlik, hizmet alınan tüm şirketlerine yapacağı ödemeleri planlı olarak geciktirmeye başlıyor. Bu arada tüm operasyonlar devam ediyor. Yani bilet satışlarından para gelmeye ve parası ödenmeden hizmet alınmaya devam ediyor.
İflas öncesi bu süreç bu şekilde, hep ödeme vaatleri ile 2019 sonuna kadar yürütülüyor. Hiç param yok veya ödemeyeceğim denmeden, sürekli olarak param var, ödeyeceğim veya kısmi ödeme yaparak süreç çok iyi bir şekilde yönetiliyor. Bazı şirketler ise hizmeti kesiyor ve ödeme oldukça, ön ödemeli bir şekilde hizmet veriyordu. Çünkü, Atlasglobal tüm kredilerini kullanmış durumda ve hiçbir işletme artık Atlasglobal’a hizmet vermek istemiyordu.
13 Ekim 2020 günü yapılan AZAP Kurul Toplantısında alınan kararlardan en önemli iki tanesi, iki ayrı yerde basın açıklaması yapmak suretiyle, konunun unutulmadığını ve 11 aydır ödenmeyen maaş ve alacakların ödenmesi ile ilgili açıklamayı yapacaklar.
17 Ekim 2020 günü, Murat Ersoy’un ikamet ettiği bilinen adreslerden birinde yeni bir eylem yapılacak. Tüm bu eylemler, barışçıl bir şekilde, hak arayışı çerçevesinde, basın açıklaması yapacak ve alacak taleplerini tekrar tekrar yapacaklardır.
Ayrıca, Murat Ersoy’un ikiz Kardeşi olan Turizm Bakanı Mehmet Ersoy ile birlikte ortak oldukları veya birlikte iş yaptıkları oldukları ETS Firma Binası önünde de basın açıklaması ve eylem yapılmasına karar verilmiş olduğu paylaşıldı.
Diğer taraftan yaklaşan mahkeme ve duruşma günü ile ilgili olarak, Murat Ersoy ve beraberindekilerin İsviçre’deki şirketleri ile ilgili incelemelerin tamamlanması ve mahkemeye sunulmasına, ayrıca, Atlasjet Yönetiminde bulunan Muhasebe Direktörü Figen Kaya ve Finans Direktörü Alaettin Küçükyurt’un da bu iflas ile ilgili direk bağlantısı olabileceği ile ilgili şüphelerin artması nedeniyle bu eski yöneticilerin de davaya dahil edilmesi ile ilgili talepte bulunulmasına karar verildiği belirtiliyor.
İflas ile ilgili şüphelerin, Atlasglobal’in para akışları, yani şirketin kasasının boşaltılması ihtimali ile ilgili bu süreçte ortaya çıkan yeni bilgilerin, şirketin finansal yapısı ve yapılan ödemelerle ilgili inceleme ve tespitlerin mahkemeye sunulmasına da karara bağlanmış.
Havacılık sektörünün iyi bir markası olan Atlasglobal’in bu şekilde sektörden ayrılması birçok firmayı, Atlasglobal eski çalışanlarını zarara uğrattı. Bu sektörde faaliyet gösteren havacılık firmalarının risklere karşı daha dayanıklı olabilmesi için, finansal yapılarının çok kuvvetli olması, mutlaka borsaya kote olmadı, bağımsız iç ve dış denetimle sürekli olarak kontrol altında tutulması önem arz ediyor.
AZAP Platformunun en öne çıkan #ödekurtul sloganı, tüm sosyal medya mecralarında kullanılmaya ve ilgi çekmeye devam ediyor. Bu konudaki ilginç gelişmeleri Airlinehaber olarak sizinle paylaşmaya devam edeceğiz.