Değerli okurlarım,
“İstikbal göklerdedir. Göklerini koruyamayan uluslar, yarınlarından asla emin olamazlar” Mustafa Kemal Atatürk’ün sözleriyle yazıma başlamayı uygun gördüm…
Mustafa Kemal paşa Osmanlı döneminde 1910 yılında Paris’te büyük PİCAREDİE Manevralarını izlemek için, yabancı ülkelerin askeri heyetleri ile birlikte gider. Orada dönemin önemli gazetecilerinden Abidin DAVER’e “Uçakların artık savaşlarda çok önemli rol oynayacağını, Fransız ordusunun bu sayede çok saldırgan ve ateşli bir orduyla dönüşüp saldırgan bir tutum sergilediklerini anlatır. Atatürk’ün bu yüksek öngörüsü, gerçekten de tutar ve 4 yıl sonra 1. dünya savaşı başlar.
Atatürk’ün bu yüksek öngörüsü ve havacılığa verdiği önem, bugünkü modern havacılığın ülkemizdeki temellerinin atılmasını sağlar ve 1925 yılında Ankara da bir evde Türk Tayyare Cemiyeti kurulmasıyla (16 Şubat 1925) temel atılmış olur. Yurt düzeyinde faaliyetlerin başladığı dönemde, harf devrimi yapılır ve adı Türk Hava Kurumu (THK) olarak değiştirilir ve o günlere göre çok başarılı işlere imza atılır.
Ulu önderimiz Mustafa Kemal Atatürk 1 Kasım 1924’de, TBMM’ndeki açılış konuşmasında, havacılık için söz ederken, “Askerî alanda önemli ve etkin bir nitelik taşıyan hava kuvvetlerine, yüce Meclis’in özellikle ilgi ve dikkatini çekerim” ifadeleri ile havacılığın, ülkemiz için ne kadar önem arz ettiğini bir kez daha vurgular.
THK (Türk Hava Kurumu), Türk gençliğine havacılığın, sivil ve askerî alanda sahip olduğu ve alacağı rolün önemini anlatmak, havacılık aşkını uyandırmak, yurt savunmasındaki önemini belirtmek, havacılığın her alanda yardımcısı olmak maksadıyla faaliyetlerini uzunca yıllar sürdürdü. Bugün gelinen noktada, mevcut duruma baktığımızda, verilen emeklere üzülmemek mümkün değil. Maalesef bugün, Türk Tayyare Cemiyetin kurulduğu cumhuriyetten eser kalmamış ve görüldüğü üzere, yolsuzluklar, usulsüzlükler ve entrikalarla dolu ve mahkeme salonlarında çöküşe düşürülmeye çalışılan bir cumhuriyet kurumunu görüyoruz.
Değerli Okurlarımız;
Türk sivil havacılığının en önemli derneklerinden olan UTED 1967 yılında başlayan çalışmaların olgunlaşmasıyla Aralık 1968 yılında resmi olarak kurulur. UTED, Uçak Teknisyenlik mesleğinin gelişimine, sosyal ve kültürel çalışmalarla destek olmak ve mesleğin icrasında yaşanan güçlüklerin gündeme getirilip yararlı çalışmalarla politikalar üretmek maksadıyla faaliyetlerine başlar.
O günleri THY Teknik Müdürlüğü’ndeki teknisyenler tarafından kurularak önemli işlere imza atılan, benimde uzun seneler görev yaptığım ve hala Onursal Başkanlığını sürdürdüğüm derneğimizin şaşaalı dönemlerden gelip, maalesef adı sesi duyulmayan güçsüz ve pasif bir derneğe dönüştüğü yılları yaşıyoruz…
İha ve Siha’lar ile büyüyen ve her gecen gün artan uçak ve yüksek yolcu sayılarıyla gurur duyduğumuz, tüm tartışmalı yönlerine rağmen, açılan yeni büyük havalimanları ve yerli ve milli uçakların yapımı için kolların sıvandığı günleri yaşamakla kalmayıp, savunma sanayisinden uçak ve uzay teknolojisine kadar birçok alanda okulların ve havacılık kuruluşların çoğaldığı bir cumhuriyeti yaşıyoruz.
Kısaca; Cumhuriyetimizin 99. yılında, havacılığa yüzyıllık büyük bir fikri ve vizyonuyla değer vermiş, farkındalık oluşturmak için kurduğu kurum ve kuruluşlarla desteklenen Cumhuriyeti ve Atatürk’ü yeterince anlasaydık, bu içi boşaltıp zayıflatılarak, bu kadar maksadının dışında atıl dernek ve vakıfları bu hale getirmezdik.
İthal bir teknolojiyi yerlileştirmeye çalışılması, savunma sanayisinden uçak bakım ve üretim alanına kadar birçok gelişme yetersiz ya da geç de kalınmış olsa da, atılan önemli adımlar, bu kurumlarımızı layık oldukları seviyelere ilerletebilir.
Bizler, Cumhuriyetin kurduğu fikri hedeflerden uzaklaşarak havacılığa, yeni işyerleri ve yeni elemanlar alıp sadece teknoloji taşıyarak hizmet edemeyiz. Bizler, Havacılıkta teknoloji üreten, onu geliştiren, dünyaya sunan bir nesil yetiştirmeliyiz. Derneklerin sendikaların en asli görevlerinden biri de çağımız neslinin çalışma koşullarını cumhuriyetin kuruluş vizyonuyla geliştirmek ve korumak olmalı.
Cumhuriyetimizin 100. yılında havacılığın hak ettiği değer ve en iyi yerlere gelmesini, tüm kurum ve kuruluşlarıyla özüne dönmesini arzu ediyor ve Atatürk Cumhuriyetinin özlemi ile Cumhuriyet Bayramımızı kutluyorum.
Değerli Okurlarımız;
Gördüğünüz üzere haber sitemizi eskiye nazaran çok daha modern ve kullanışlı hale getirdik. Yenilenen AirlineHaber alt yapısında, her türlü uygulamayı kendimiz rahatlıkla yapabileceğiz.
TÜRKİYE’NİN SEKTÖREL DENEYİMLİ TEK HABER SİTESİYİZ… GEÇMİŞİNİ BİLMEYEN GELECEĞİNİ YÖNLENDİREMEZ…
Bu iddialı görüşümü şimdi siz değerli okurlarıma açacağım;
AirlineHaber sitesini, kurmaya karar verdiğimde, 30 sene bilfiil çalıştığım havacılık sektöründeki aksakallı meslektaşlarımdan da yardım istedim. Sağ olsunlar onlar da bana verdikleri sözü tuttular ve halâ yardımcı olmaya devam ediyorlar. Bu nedenle, Tüm kadrosu havacı olan tek haber siteyiz diyebilirim.
Alt yapısı gazetecilik ve habercilik olan ve bu meslekte fiili olarak hiç hizmet üretmemiş kişilerin kurduğu haber siteleri gibi yalan, yanlış değerlendirmelerde bulunmamız söz konusu bile olamaz.
Örneğin; Sitemizde bulunan “İKTİDAR SAVAŞLARI” başlıklı yazı dizisinde, THY’nin nereden, nereye ve nasıl geldiğini, kimlerin yönetime girip kimlerin çıktığını, o dönemlerde yaşananları kim bilip yazabilir ki? Mümkün mü bu?
Türk Hava Yolları’nda İktidar Savaşları linkine tıkladığınızda, THY’nin nereden nereye geldiğini, kimlerin yönetimlere girip, kimlerin çıktığı dönemlerde yaşananları öğrenebilmeniz mümkün.
Ayrıca; AirportTV Karakutu Programı linkine tıkladığınızda, bir zamanlar yayında olan ve benim Yön Krl Bsk lığını yaptığım Airport TV’de, sektörün duayenleri ile yaptığım canlı yayınları ve uçak kazaları ile ilgili tartışma veya bilgi paylaşımlarını izleyebileceksiniz. (maalesef onlarca TV programımdan elimde kalanları yayına alabildim:)
Bu programlarımızın yanı sıra, THY Tekniğin Teknik Kontrol Müdürlüğü’ne kadar yükselmiş ve benim mesleki ustam olan Erhan İnanç beyin Uçak ve Teknik bölümünde, meraklarınızı giderecek faydalı teknik bilgilendirmeleri izleyebilmeniz mümkün. Ayrıca, “YAZARLAR” butonu üzerinden Erhan İnanç “TÜM YAZILARI”nı tıkladığınızda 50’nin üzerindeki özel anılarına ve ilginç havacılık yazılarına erişebilirsiniz.
İşte “Dününü bilmeyen geleceğini yönlendiremez” atasözümüz eşliğinde düşünüp, arşivlerimizden çıkartıp sizlere sunduğumuz bu bilgilere bir başka haber sitesinde rastladınız mı? Gördüğünüz üzere bu duayen kadro halâ bizim haber sitemiz içinde yer almakta.
Tabii ki bu programlara ve bilgilendirmeleri her zaman yazamıyoruz. Genelde okurların isteği güncel konular olunca, bizde onlara ayak uydurmak durumunda kalıyoruz. Tabii ki bu arada hepimizin “malum site” ismi altında aşağıladığı haber sitesi, belden aşağı haberlerin yanı sıra, bilgisizce yapılan görüşlerin, ona buna sataşmaların, toplumun dikkatini çektiğini görünce, ister istemez bizlerinde bu basitliğe karsı çıkmak durumunda kalabiliyoruz.
Ancak, izleyebileceğiniz gibi yine de yukarıda linkleri verdiğim bilgi ve deneyim dolu linklerde ki konulara yer vermeye devam ediyor ve edeceğiz de…Sizleri mümkün mertebe magazin kokan haberlerden uzak tutmaya çalışıyoruz.
Yeni ve modern tasarımlı sitemizde, bilhassa “İKTİDAR SAVAŞLARI” başlıklı yazı dizimize devam etmeyi sürdüreceğiz. Okunma rekorları kırılan bu dizi de THY’nin yakın geçmişindeki yaşananları adeta resmediyoruz. İlker Aycı’nın yönetim kurulu başkanı olarak görev yaptığı dönemde başlayan pandemi sürecinde bir türlü ekip olarak birlikte çalışamadık. Bu boşluğu, yani İlker Aycı döneminde yaşanan, olumlu ve olumsuz gelişmeleri çok yakında bu sayfalarda okuyabileceksiniz.
İyi haftalar dileğimizle…