ATATÜRK HAVALİMANI'NDA ÖRDEK ALARMI

“ÖNÜMÜZDEN 5 ÖRDEK GEÇTİ”
Gazete Habertürk’ten Gökhan Artan Florya’dan Ataköy’e doğru iniş için deniz üzerinden alçalan ve piste teker koymak üzere olan bir pilot 30 metre yükseklikte bir anda önüne çıkan ördekleri gördü. Ördeklere çarpmayan pilot uçuş emniyetini ördeklerin tehlikeye düşürmemesi için hemen Atatürk Havalimanı Hava Trafik Kontrol Merkezi’ne bilgi verdi. Pilot, kontrolöre “Son yaklaşmada çok kuş var bilgi verirseniz gelen trafiklere. 100 feet (30 metre) civarında 5 tane ördek geçti önümüzden yaşıyorlar hala ama” anonsunda bulundu. Ekipler uçuş emniyetini ördek sürülerinin tehlikeye düşürmemesi için bilgilendirme üzerine hemen harekete geçti. Ördek sürülerinin görüldüğü yere kuşlarla mücadele araçları gönderilirken inişteki diğer uçakların pilotlarına da ördeklerin tehlike yaratmaması için hemen bilgi verildi.Uçuş trafiğinde her hangi bir olumsuz durum yaşanmadı.
İNGİLİZ ŞİRKETİ ÖRDEKLER NEDENİYLE TEHLİKE ATLATMIŞTI
Geçtiğimiz yıl İngiliz Thomas Cook Havayolları’nın Banjul (Gambiya)- Londra Gatwick seferini yapan uçağı ördekler nedeniyle büyük tehlike atlatmıştı. Kalkışa geçen A321-200 tipi uçağın iki motoruna da çok sayıda ördek girmişti.Uçakta yolcular büyük panik yaşarken, pilot 45 dakika sonra Banjul’a geri dönmüştü. Uçağın iniş takımı ve motor bölümünden 13 ördek ölüsü çıkarılmıştı.
KUŞLARLA MÜCADELE ARACI VAR
Devlet Hava Meydanları İşletmesi’nin özel donanımlı iki aracı Atatürk Havalimanı’nda kuşlarla mücadelede etkin olarak kullanılıyor. Pist etrafında kuşlar görüldüğünde bu araçlara yerleştirilen cihazlardan vahşi hayvan sesi çıkartılarak kuş sürüleri kaçırılmaya çalışılıyor.Bunun yanısıra kuşlarla mücadelede pist etrafına patlar kuş kovma cihazları yerleştirilmişti.
PATLAMA SESİ ÇIKARTARAK KAÇIRILIYOR
Ataköy-Florya yönündeki 05-23 numaralı pistin şerit sahasına tüp yardımıyla çalışan 4 patlar kuş kovma cihazları bulunuyor.Tüplerin toprağa gömülü olduğu kuş kovma cihazları ayarlamasına göre belirli zaman diliminde patlama ses çıkartarak kuşların kaçırılmasında kullanılıyor. Cihaz küçük tüple çalıştırıldığında 15-17 dakikada bir patlamaya göre çalıştırıldığında yaklaşık 45 gün, büyük tüple ise 220 gün kullanılabiliyor. Kuş çarpmalarının çoğunluğu hava araçlarının kalkış ya da inişleri sırasında oluşuyor. Yaklaşık 6 kilogramlık bir kuşun saatte 300 kilometre ile giden uçağa çarpma etkisi 550 kilogramlık kuvvete eşdeğer olduğu belirtiliyor.
 
 
Exit mobile version