ATAK-2 taarruz helikopterine ROKETSAN’dan görüş ötesi füze!

ATAK-2

TUSAŞ Genel Müdürü Prof. Dr. Temel Kotil, ATAK-2 helikopteri hakkında açıklamalarda bulundu. ATAK-2’nin Kara Kuvvetlerine teslimatı ile diğer gelişmelerle ilgili konuşan Temel Kotil, ATAK-2 için ROKETSAN’ın 20 km menzilli yeni bir füze geliştirdiğini açıkladı:

“ATAK-2 Helikopterini 2025 yılında Kara Kuvvetlerimize teslim ediyoruz. Yurt dışından da talep var. Pakistanlılar geldi. Anlattık onlara. ATAK Helikopteri 8 km’den angaje oluyor yani düşmanına yakın gitmesi gerekiyor. Ancak ROKETSAN, ATAK-2 Helikopteri için 20 km’den angaje olabilecek füze sistemi geliştiriyor.”

ATAK-II Ağır Sınıf Taarruz Helikopteri ilk kez havalandı

ATAK-II Ağır Sınıf Taarruz Helikopteri ilk kez Nisan ayının sonunda havalanmıştı. Yerli ve milli imkânlarla geliştirilen ATAK-II Ağır Sınıf Taarruz Helikopteri projesi kapsamında çalışmalar 17 Şubat 2019 tarihinde başlamıştı. Tasarım ve yapısal üretim faaliyetlerinin tamamlanmasının ardından yer testleri başlatılan ATAK-II, ilk motor çalıştırma gereksinimleri olan testleri başarıyla sonuçlandırdı. Bu bağlamda ATAK-II, projenin en önemli virajlarından biri olan ilk motor çalıştırmasını da 23 Nisan 2023 tarihinde başarıyla icra etmişti.

Bu tarihten itibaren yerde motor çalıştırma ve dayanıklılık testlerini icra eden ATAK-II, 28 Nisan 2023 tarihi itibarıyla tekerlerini yerden tamamen keserek 15.00 ile 15.15 saatleri arasında ilk test uçuşunu başarıyla gerçekleştirdi. Dünyanın bu sınıftaki üçüncü helikopteri olan ATAK-II, 10 ton ağırlığa ve 1200 kg’lık mühimmat kapasitesine sahiptir.

ATAK II için Ukrayna menşeili motorlar teslim alınmıştı

T129 ATAK ve T625 GÖKBEY projeleri kapsamında kazanılan teknolojik bilgi birikimi ve operasyonel tecrübe neticesinde Ağır Sınıf Taarruz Helikopteri Projesi’ne (ATAK II) başlanmıştı. Bu kararın alınmasındaki bir diğer etken, Türkiye’nin gelecekteki ihtiyaçlarını karşılama arzusuydu.

Kullanıcıları Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ile Kara Kuvvetleri Komutanlığı olarak belirlenen helikopter için SSB liderliğinde toplantılar yapılmıştı. Bu kapsamda 2019 yılının Nisan ayında ise T0 prototipi için sözleşme imzalanmıştı. ATAK-II, artırılmış faydalı yük ve mühimmat kapasitesi (lançerler hariç 1.200 kg), modern aviyonik sistemler, düşürülmüş lojistik maliyet ve yüksek performans hedefleri doğrultusunda tamamen yerli ve millî kabiliyetlerle tasarlandı.

Program kapsamında, Ukraynalı Motor Sich tarafından üretilen iki adet TV3-117VMA-SBM1V-01T Turboşaft Motoru 27 Ocak 2023 tarihinde TUSAŞ’a teslim edilmişti. Bu kapsamda Mart ayı içerisinde motorların helikoptere entegrasyonunun yapılması planlanıyordu. (defenceturk)

Exit mobile version