TRT Çocuk’un sinema filmi ‘Aslan Hürkuş Kayıp Elmas’, 7 Ocak’ta vizyona girecek. TRT Çocuk kanalının sevilen mucit kahramanı ‘Aslan’ ile Hürkuş uçağı, hazırlanan animasyon filmle minik seyircilerin beğenisine sunulacak. TUSAŞ mühendislerinin teknik danışmanlık desteği verdiği animasyonla, okul çağındaki çocuklara havacılığı sevdirmek ve onları gelişen milli teknoloji hakkında bilgilendirmek hedefleniyor.
İlgiyle takip edilen çizgi filmlerini beyaz perdeye taşıyan TRT Çocuk, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. (TUSAŞ) ortaklığıyla hazırlanan ‘Aslan Hürkuş Kayıp Elmas’ adlı sinema filmini, 7 Ocak’ta seyirciyle buluşturmaya hazırlanıyor. Filmde, TUSAŞ’ın yerli üretim eğitim uçağı Hürkuş ile sevilen karakter Aslan, maceradan maceraya koşacak, kayıp elması bulmak için çalışacak.
KAYIP ELMASIN PEŞİNDE
Animasyon türündeki yapımda ayrıca usta bir pilot olan büyük büyük babasının mirası özel uçak Hürkuş’u canlandırmaya çalışan ve uçak mühendisi olma hayali kuran Aslan’ın efsanevi kayıp elmasın peşindeki macerası anlatılıyor. TRT Genel Müdürü Mehmet Zahid Sobacı, sosyal medya hesabından filme ilişkin, “TRT Çocuk’un mucit kahramanı Aslan, TUSAŞ’ın yerli üretimi olan milli gururumuz Hürkuş ile beyaz perdede buluşuyor. Duygu dolu hikayesi, birbirinden heyecanlı sahneleri ve harika şarkılarıyla bu filmi herkes çok sevecek. ‘Aslan Hürkuş: Kayıp Elmas’ 7 Ocak’ta sinemalarda” açıklamasını yaptı.
EN HAVALI MACERA
İlk uçuşunu 2013’te gerçekleştiren Hürkuş’un yer aldığı sahnelerde TUSAŞ mühendislerinin teknik danışmanlık desteği verdiği animasyonla, okul çağındaki çocuklara havacılığı sevdirmek ve onları gelişen milli teknoloji hakkında bilgilendirmek hedefleniyor.
‘Yılın en havalı macerası’ sloganıyla duyurulan filmin yapımcılığını Murat Kaya, yönetmenliğini Hakan Bol ve H. Sinan Güngör üstleniyor. Filmin ‘Rüzgarı Seveceksin’ şarkısı ise Manga grubunun solisti Ferman Akgül tarafından seslendirildi.
BABA MİRASI: HÜRKUŞ
Filmin konusu özetle şöyle: “Hasan Usta kahraman bir pilot olan babasından kalan eşyaları Aslan’a verir. Uçak mühendisi olma hayali kuran Aslan, bu eşyaları karıştırırken büyük büyük babasının Hürkuş adını verdiği eski uçağının canlanabildiğine dair notlara rastlar. Bunun üzerine harekete geçen Aslan, arkadaşlarını da yanına alarak kayıp kolun ve Hürkuş’un peşine düşer. Ancak kolun peşindekiler yalnızca onlar değildir. Böylelikle İstanbul sokaklarında macera dolu bir kovalamaca başlar.”
ÇOCUKLARA ÖZEL UÇUŞ
Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ), yeni nesillere havacılığı sevdirmek için son yıllarda dikkat çekici sosyal sorumluluk etkinliklerine imza atıyor. 23 Nisan 1920’nin 100’üncü yıl kutlamaları kapsamında çocuklara özel bir gösteri uçuşu gerçekleştirmişti. TUSAŞ, ilk kez Gelişmiş Eğitim Uçağı HÜRKUŞ’un kokpitinden canlı yayın gerçekleştirerek heyecanı evlere taşımıştı. TUSAŞ, Türkiye’nin ilk yerli ve milli eğitim uçağı HÜRKUŞ ile ilk defa kokpit içerisinden canlı yayın gerçekleştirerek bu deneyimi çocuklara sergilemişti. Test pilotları Murat Özpala ve Barbaros Demirbaş yönetiminde havalanan HÜRKUŞ, izleyenleri ile birlikte yüksek irtifalara çıkarak coşkuyu evlerde de yaşatmıştı.
TUSAŞ KÜRESEL OYUNCU
Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ), sabit ve döner kanatlı hava platformlarından insansız hava araçları ve uzay sistemlerine kadar entegre havacılık ve uzay sanayi sistemlerinin tasarım, geliştirme, modernizasyon, üretim, entegrasyon ve yaşam döngüsü destek süreçlerinde Türkiye’nin teknoloji merkezi konumunda oluyor. TUSAŞ; bu misyonuyla havacılık, uzay ve savunma sanayinde küresel oyuncular arasında yer alıyor.
AVRUPA SERTİFİKALI İLK TÜRK UÇAĞI
HÜRKUŞ projesi kapsamında, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin eğitim uçağı ihtiyacına cevap verecek ve dünya pazarında pay sahibi olabilecek özgün bir eğitim uçağının yurt içi imkanlar kullanılarak tasarımı, prototip üretimi ve uluslararası sertifikasyonunun gerçekleştirilmesi amaçlanıyor. İki prototipi de tamamlanan HÜRKUŞ uçağı, 11 Temmuz 2016’da SHGM’den ‘TT32 Uçak Tip Sertifikası’ aldı. Aynı gün içinde Avrupa Havacılık Emniyeti Ajansı (EASA) tarafından SHGM’nin Sertifikası tüm Avrupa ülkeleri için geçerli kılındı. Böylece HÜRKUŞ, Avrupa Sivil Havacılık Otoritesi’nden tip sertifikası alan ilk Türk uçağı oldu.