Asiana Hava Yollarına Ait bir Boeing 777 uçağı kazası… ANİMASYONLU

Asiana Hava Yollarına Ait bir Boeing 777 uçağı kazası ile ilgili yabancı medya kaynaklarından şu ana kadar gelen bilgiler.
“- görüş mesafesi çok iyiymiş ama hafif wind shear olduğu iddia ediliyor.
– 28L ve 28R pistlerinde ILS ve PAPI devre dışıymış
– görgü tanıkları approach anının normal ama short fınal da uçağın çok alçaldığını söylüyorlar
– yine görgü tanıklarına göre uçağın pistin başlangıcındaki setlere çarptığı ve çarpma ile iniş takımları ile kuyruğun koptuğu iddia ediliyor
– çarpmadan 7 saniye önce pilotlardan birinin hızın düşük olduğunu fark ettiği ve pilotun bunu fark etmesinden 3 saniye sonra Stick-Shaker in devreye girdiği, çarpmadan 1,5 saniye öncede pilotların pas geçmek istedikleri bildiriliyor.
Bütün şimdilik yabancı medyadan elde edilen bilgiler. Tabii ki bunların hepsi iddia veya görüş içeriyor. Kazaya neden olan gerçekler ancak uçağın DFDR ı çözümlendiğinde net olarak anlaşılacaktır.
Bilgiler geldikçe sizlere ileteceğim.”
NTSB’NİN ASIANA AIRLINES KAZA GÖRÜŞLERİ VE YORUMUM
06-07-2013 tarihinde Güney Koreli şirket olan ASIANA Havayollarının Boeing 777 uçağının San Francisco ya inerken kırım geçirmesi gündemini korumaya devam ediyor.
Kazanın Amerika’da olması nedeniyle NTSB’nin anında olaya müdahalesi ve bilgi kirliliği yansıtmamak adına sözcüleri eşliğinde medyaya devamlı bilgi akışı sağlaması mükemmeldi. NTSB’nin soru cevaplı basın toplantılarını izleyenler, bir kaza kırım anında bu kadar hızlı ve bilgili uzmanlarca yapılan yorumları büyük bir ilgi ve hayranlıkla izlemişlerdir.
Bu izlenimlerim, beni ister istemez ülkemizdeki kaza-kırım komisyonlarının yapılanmasına götürüverdi. Bakana bağlı olup bakanın kendisinin seçtiği uzmanlıkları tartışılacak kişilerden oluşmuş bizim kaza-kırım komisyonlarımız, bunlar gibi her gün basın toplantısı yaparak gelişmeleri kamuoyuyla paylaşıyorlar mı acaba?
Bizdeki kaza-kırım komisyonlarımız değil bu tür basın toplantıları yapmak, kamuoyuyla bile bilgi paylaşamazlar. Ellerindeki teknik imkânların yetersizliğinin yanı sıra uzmanlıkları tartışılacak kişilerin bulduğu bulgular sonunda komisyon başkanının raporunu oluşturur ve bu rapor bakana sunulmadan kamuoyuyla paylaşılmaz. NTSB de ise görüldüğü gibi an ve an bilgiler kamuoyuyla paylaşılıyor.
NTSB ( National Transportation Safety Board) Kısaca Ulusal taşımacılık emniyet kurumu) sadece uçak kazalarına değil her türlü ulaşım aracına bakıyor. Kara-Deniz-hava-tren kazalarının hepsi bu kurum tarafından araştırılıyor. NTSB kadrosunda, kara, deniz hava-trenlerdeki kazalara ahkâm kesecek uzmanlar var. Havacılık konularındaki uzmanlar, operation-powerplant-structures-systems ve ATC konularında çok deneyimli kişiler.
Son Asiana kazasında uçak-kule arasındaki irtibata ve konuşmalara, havalimanının yeterliliğine, uçağın fiziksel durumuna bakan kişiler hepsi ayrı, ayrı görevlendirilmiş olup bu ekiplerden gelen bilgiler anında yine o uçak için görevlendirilmiş grup başkanına iletilip basın toplantısı vasıtasıyla kamuoyuyla paylaşılıyor.
Basın toplantısı videolarını izleyemeyenler için ben NTSB sözcüsünün yaptığı konuşmalardaki  önemli noktaları açıklamaya çalışacağım,
Pilotlar uçuştan önceki günü dinlenerek geçirmiş ve 8 saat uyumuşlar
Kaptan pilot uçuş görevinden 6 saat önce havalimanına gelmiş.
Uçuşu gerçekleştiren pilot 400-500 feet de gözünü geçici olarak kör eden parlak bir ışık gördüğünü söylüyor
NTSB’nin Asiana kırımı ile görevlendirilen başkanı Hersman muhtemel sebeplerin araştırılacağını söyledi.
Acil durum ekiplerinin, olaydan sonraki ilk 5 dakikada olay mahallinde olduklarını belirtti.
Uçuş ekibindekiler yolcuları en etkili ve hızlı bir biçimde acil çıkışlara yönlendirmiş ve aynı zamanda yangına müdahale etmekle kalmayıp emniyet kemerleri sıkışan yolcuları kurtarmışlar.
Henüz uçuş ekiplerinin tamamı ile görüşülemediğini, özellikle hastaneye kaldırılanlarla ekiplerle ve tabii ki konuşmak isteyen yolcularla da görüşüleceğini ifade etti
Denizden yaklaşan uçağın 11,26 da son yaklaşma için kuleyle bağlantı kurduğunu ama hemen cevap alamayıp sonra tekrar bağlantı kurduklarında cevap aldıklarını ve iniş izini aldıkları belirtildi.
Son noktaya, 1-1,5 mil kala uçuşun son 2-2,5 dakikasında otomatik pilot ve otomatik gazın devre dışı bırakıldığının anlaşıldığını ifade etti.
Bu uçuşta dört pilot görevli ve iki vardiya görev yapıyorlar. Ana ekip kalkıştan 4 saat 15 dakika görev aldıktan sonra yerini ikinci ekibe bırakıyor.  Uçuşun son bir buçuk saatinde tekrar göreve dönüp sonuçta kazayı yapan ekip oluyorlar.
Kazayı yapan kaptan son derece deneyimli bir pilot olmasına rağmen Boeing 777 de hala eğitim almaktaydı.
NTSB’nin ATC (Air traffic controller) ekibi iletişim kayıtlarını incelediğinde acil bir durum bildirimi veya panik halinde bir konuşmaya rastlamıyor. Uçak,17 milde son iniş için direk görüş alarak inişe izin alıyor.
NTSB nin bir başka ekibi ise apronun yapısal durumu ve yer aletleri ve ışıkları inceliyor. Uçak görerek iniş için son konuşmalarını yapıyor ve Sacramento yakınlarındaki havaalanına dakikada 400 feet alçalarak inişi gerçekleştirmeye çalışıyor. Yapılan incelemede motora çarpmadan önce gaz verildiği görülüyor.
Yakıt örnekleri inceleniyor. Uçak içerisindeki sesler ve konuşmalar inceleniyor. Kokpit içi konuşmalar inceleniyor( İngilizce ve Korece)
 
ASIANA BOEING 777 KAZA ANİMASYONU

Exit mobile version