Antonov şirketi, An-225 Mriya’nın hasar değerlendirmesi yapıyor

Antonov-şirketi,-An-225-Mriya'nın-hasar-değerlendirmesi-yapıyor

 

Ukraynalı uçak üreticisi Antonov’un temsilcileri, An-225 uçağının hasar tespitini yapmak için Kiev’deki Hostomel Havalimanı’na (GML) geldi. Söz konusu uçak, Ukraynaca rüya anlamına gelen Mriya adlı UR-82060.

Dünyanın en büyük uçağı bakım için Hostomel havaalanına Şubat ayı başlarında gelmişti, ancak birkaç hafta sonra Antonov Hostomel Havaalanı Muharebesi olarak adlandırılan çatışmada ağır hasar aldı.
Ukrayna güçlerinin bölgenin kontrolünü yeniden ele geçirdiği 2 Nisan’a kadar bu havaalanına ve hasarlı uçağa erişim imkansızdı.

Şubat ayının sonundaki Rus saldırısından kısa bir süre sonra, An-225’in bakım gördüğü hangarda önemli hasar aldığını gösteren tüm havacıları çok üzen uydu görüntüleri, resim ve videolar internette dolaşmaya başladı.

Uçağın özellikle burun ve kanatlarında büyük hasar meydana geldiği tahmin görülüyor. Ancak şimdiye kadar hasarın tam boyutu bilinmiyordu.

An-225’in baş pilotu Dmytro Antonov da dahil olmak üzere bir Antonov’un araştırma ekibi, hasarı değerlendirmek ve onarım maliyetlerinin ön analizini yapmak için şimdi uçak başında. Antonov ile Ukrayna savunma şirketi Ukroboronprom ile işbirliği içinde çalışıyorlar.

Ukrayna savunma şirketi Ukroboronprom’un önceki açıklamalarında onarım maliyetini beş yıl içinde 3 milyar dolar göstermesine rağmen, hasar değerlendirmesinin tam bulguları henüz açıklanmadı. Ayrıca Rusya’nın ödemesi şartı ile yeniden inşa edilebileceğini açıklandı.

Ancak, An-225 bazı resimlede görüldüğü gibi ağır hasar görmüşse, uçağın tamiri mümkün bile olmayabilir. Uçak 1980’lerde inşa edildi ve neredeyse 40 yıl sonra bugün, yedek parça bulmak zor olabilir.

Hem Antonov hem de dünya çapındaki havacılık meraklıları, Mriya’yı tekrar gökyüzünde görmek istiyor ve üretici, kısa süre önce yeniden üretmeyi desteklemek için halktan bağış çağrısında bulundu .
Belki de daha uygun bir seçenek, başlatılan ancak asla tamamlanmayan ikinci An-225’in yapımına devam etmek olabilir. Bu yarı inşa edilmiş uçak, saldırı sırasında Hostomel Havalimanı’ndaki aynı hangarda olsa da, ilk raporlar sağlam olduğunu gösteriyor.

 

Antonov An-225 – dünyanın en büyük tek uçağı

Kiev merkezli Antonov tarafından şimdiye kadar sadece bir adet An-225 tamamlandı. Dünyanın en büyük uçağı olan Mriya, ilk uçuşunu Aralık 1988’de yaptı ve bu yılın Şubat ayına kadar aktif olarak hizmetteydi.

Mriya, 88 metre kanat açıklığı ve 83 metre uzunluğu, uçağın muazzam boyutu, benzersiz tasarımı ve 6 adet motoru ile, gittiği her yere büyük meraklı kalabalıkları çekiyordu.

An-225’in çok çeşitli bir hizmet geçmişi var ve zaman zaman dünya çapındaki krizler sırasında hava taşımacılığına yardım etmek için görev almıştır. Örneğin, 2010 Haiti depreminin ardından komşu Dominik Cumhuriyeti’ne yardım malzemeleri ulaştırmıştı.

Daha yakın zamanlarda, Covid pandemisi boyunca, etkilenen bölgelere tıbbi malzemeleri taşımak için kullanıldı. Ukrayna Hostomel Havalimanı’na bakıma girmeden önce, son görevi 2 Şubat’ta Çin’in Tianjin kentinden Danimarka’nın Billund kentine yaklaşık 90 ton Covid test cihazlarını getirmesiydi.

 

Exit mobile version