Bahçekapılı’nın Almanya’da havalimanında bekletilmesinin ardından Alman diplomatlar Türkiye’de ayrıntılı bir incelemeye tabi tutuluyor. Türk Dışişleri, DW Türkçe’ye bu uygulamanın devletin tasarrufu olduğunu söyledi.
Almanya’da pasaportunu çaldıran TBMM Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı’nın Alman makamlarınca havalimanında bekletildiği iddialarının ardından Ankara-Berlin yeni bir kriz patlak verdi.
TBMM Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı’nın Köln-Bonn Havalimanı’nda Alman polisleri tarafından kötü muameleye maruz kaldığı ve alıkonulduğu iddialarının ardından Türkiye’nin ülkeye giriş yapmak veya ülke dışına çıkmak isteyen diplomatik pasaportlu Alman vatandaşlarına yönelik ayrıntılı bir inceleme başlatıldığı bildirildi.
Anadolu Ajansı’nın haberinde pasaport kontrol noktasına gelen diplomatik pasaportlu Alman vatandaşlarının giriş ve çıkışlarına ayrıntılı inceleme ve araştırma yapıldıktan sonra izin verildiği belirtildi. Uygulama nedeniyle çarşamba akşamı İstanbul Atatürk Havalimanı’nda perşembe günü dört Alman diplomatın uçuşlarını kaçırdığı ifade ediliyor.
“Devletin tasarrufu”
İstanbul Atatürk Havalimanı’ndaki uygulama ile ilgili DW Türkçe’nin sorularını yanıtlayan Türk Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, “bunun devletin tasarrufu olduğunu, Dışişleri’nin konuyla şu aşamada doğrudan irtibatlı olmadığını” belirtti. Bakanlık yetkilileri, “Ulaştırma Bakanlığı başta olmak üzere ilgili kurumların gerekli talimatlara uygun hareket ettiğini” aktardı.
Türkiye – Almanya hattında yaşanan gerilimin “karşılıklı anlayış ilkesi doğrultusunda giderileceğini umduklarını” belirten Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, “tarafların birbirine olan güvenini yeniden tesis edilmesi için de Türk diplomasisinin gerekli çabayı göstereceğini” ifade etti.
Dışişleri ve Ulaştırma Bakanlığı’na talimat
Bahçekapılı’nın bekletildiği iddialarına Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın “Misliyle karşılık veririz” çıkışınının ardından Dışişleri Bakanlığı’nın Alman Büyükelçi Martin Erdmann’ı bakanlığa çağırıp ‘rahatsızız’ notu iletmişti. Ulaştırma Bakanlığı aracılığıyla da tüm havalimanlarına “Alman diplomatik pasaportlara da derin ve uzun inceleme, sorgu yapılacak” talimatı gönderildi. Başbakanlık yetkilileri, bu talimatın Başbakanlık ve Cumhurbaşkanlığı koordinasyonuyla uygulamaya geçirildiğini belirtti.
Talimatın hemen ardından havalimanlarında uygulama başladı ve Atatürk ve Esenboğa havalimanlarında Alman diplomatik pasaportlu yolcuların ‘uzun ve yoğun’ pasaport kontrolünden geçirilmesine başlandı.
Ankara’daki Alman Büyükelçiliği de devrede. Diplomatik pasaportlara böyle bir uygulamanın “neden ve nasıl” yapıldığının Almanya’ya izah edilmesini isteyen Almanya’nın Ankara Büyükelçiliği yetkilileri, Türk makamlarıyla kurdukları temastan sonuç bekliyor. Bu temasın sonuçlarına göre Almanya’nın da Ankara’ya sert uyarılarda bulunması ihtimali kuvvetleniyor.