ANKA III, Askeri Testlerinde Bir İlke Daha İmza Attı

ANKA III, Askeri Testlerinde Bir İlke Daha İmza Attı

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) tarafından milli imkanlarla geliştirilen delta kanat yapısındaki insansız hava aracı ANKA III, yeni bir başarıya daha imza attı. İlk uçuşunu 28 Aralık 2023’te gerçekleştiren ANKA III, mühimmatlı uçuş testleri kapsamında düzenlediği ilk atış testini başarıyla tamamladı.

TUSAŞ’ın açıklamasına göre, ANKA III’e askeri operasyonlar için silah taşıma kapasitesi kazandırmak amacıyla ROKETSAN tarafından geliştirilen TEBER-82 Güdüm Kiti entegre edildi. Bu mühimmat montaj faaliyetleri sonrası gerçekleştirilen testler, ANKA III’ün kabiliyetlerini bir kez daha gözler önüne serdi.

ASELSAN tarafından üretilen Aselflir 500 Elektro Optik Kamera sisteminin de yer aldığı ANKA III, atış testi için Mürted Hava Üssü’nden sabah saatlerinde havalandı. Hedef alanına ulaşan İHA, mühimmatı başarıyla fırlatarak atış testini tamamladı.

ANKA III, gerçekleştirdiği bu mühimmatlı test uçuşuyla birlikte askeri operasyonlarda aktif görev alabileceğinin sinyallerini verdi. Turbofan motoruyla 40 bin feet irtifaya çıkabilen ve 0.7 mach sürate ulaşabilen İHA, hem keşif ve gözetleme hem de taarruz amaçlarıyla kullanılacak.

Test faaliyetlerinin tamamlanmasının ardından, ANKA III’ün gövde ve kanat altı mühimmat taşıma kapasiteleriyle envantere girmesi bekleniyor. Gövde içerisindeki iki istasyonda her biri 650 kilogram olmak üzere toplamda 1300 kilogram, kanat iç istasyonlarında 650 kilogram ve dış istasyonlarda her biri 100 kilogram mühimmat taşıyabilecek kapasiteye sahip olan ANKA III, Türk savunma sanayii için önemli bir güç çarpanı olacak.

Exit mobile version