Tarafıma E-Posta aracılığı ile gelen ve ismi bende mahfuz olan bir okuyucu mektubunu size noktasına virgülüne bile dokunmadan aynen yayınlıyorum.
Bilindiği üzere hava aracı bakım personeli lisanslandırılması amacıyla ülkemizde çeşitli kurumlarda lisansın sorumlu olduğu ilgili modüllerden sınava giriliyor. Sınavların tamamlanması durumunda lisans başvurusu yapılabiliyor.
Ülkemizde bu sınavları yakın bir tarihe kadar MNG Training Center, Akademi THY ve Anadolu Üniversitesi Havacılık ve uzay bilimleri fakültesi yapmakta idi. Habom oluşumundan dolayı MNG Training Center ve THY Akademi nin sınav yetkisinin alınmasından sonra bu iş tekele dönüştü ve Anadolu üniversitesi SHY-66 lisansı için modül sınavlarını yanlız başına yapmaya devam etti.
Geçtiğimiz aralık sınav döneminde büyük bir değişikliğe gidilip, EASA standartları altında sınavların bazılarının soru sayısı değiştirildi ayrıca sınavlara üç kez girme hakkı, üç deneme sonrası başarısız olunması durumunda bir yıl bekleme süresi gerekliliği eklendi. Değişikliğin bir bölümü de soruların yapısı ve soru kalıpları üzerinde oldu. Belirledikleri bir yabancı ders kaynağı üzerinden (Total Training Support) soru hazırlanıp, meslekle alakası olmayan, sıradan bir sözlükle çevrilip bir uçak teknisyenine yabancı olan kelimelerle, teknisyenin aslında bildiği konuyu şaşırmasına neden olacak şekilde soru hazırlandı. (İngilizceden Türkçeye çevrilen kelimenin anlamına eş anlamlısından gidildiğinde aslında bilindik bir kelime olduğu sonradan farkediliyor. Fakat kullandıkları sözlük sınav adayının bilgi ve tecrübesini köreltiyor veya yanıltıyor.) Soru kalıpları, bilgi seviyelerinin gayet üzerinde olduğu aşikâr. Level II bir soru olması gereken konuda, oldukça detaylı bilgi isteniyor. Bir de soruların mantıksızlığı eklenince sınavları geçmek ayrı bir sorun oluyor, ki aralık döneminde girilen sınavlarda başarı yüzdesinin %5 i geçmeyeceği ortada(modül 3, modül 11, modül 7, modül 6, modül 5, modül 17, modül 14, modül 15 başarı yüzdesi kontrol edilebilir.)
Havacılığın hızla büyüdüğü ülkemizde her firmanın filosu zaman içinde katlanarak artmaktadır. Bu da sektörde her çalışanın da bildiği gibi teknisyen ihtiyacı anlamına gelir. Teknisyenine bukadar ihtiyaç duyduğu ülkemizde aylardır yoğun çalışma temposuna rağmen bu tür engellere takılarak üç ay bir sonraki sınav dönemini bekliyor olmak, çalışanların, adayların hevesini kıracaktır.
Bu konuda yapılabileceklerin arasında ilgili sınav merkezinin soru kalıpları, soru seviyeleri, soru hazırlayan görevlilerin sektörle olan bağlantıları araştırılabilir, gerekli düzenlemeler yapılabilir. Bu da gerekli teknisyen ihtiyacını karşılamak gerek adayların önünü açacak, gerekse ülkenin teknisyen ihtiyacını kapatacaktır. Belirtilen düzeltme önerilerinin EASA düzenlemesine hiçbir zararı yoktur. Öğrencilerini sınavlardan geçirmeyen bir sınav merkezi, kendisini EASA nın gözünde büyütemez.
NOT/Yorumlarınızı lütfen bu yazının altındaki yorum hanesine atınız.