featured

Anadolu Üniversitesi lisans verme sorunu

 Tarafıma E-Posta aracılığı ile gelen ve ismi bende mahfuz olan bir okuyucu mektubunu size noktasına virgülüne bile dokunmadan aynen yayınlıyorum. 
Bilindiği üzere hava aracı bakım personeli lisanslandırılması amacıyla ülkemizde çeşitli kurumlarda lisansın sorumlu olduğu ilgili modüllerden sınava giriliyor. Sınavların tamamlanması durumunda lisans başvurusu yapılabiliyor.
Ülkemizde bu sınavları yakın bir tarihe kadar MNG Training Center, Akademi THY ve Anadolu Üniversitesi Havacılık ve uzay bilimleri fakültesi yapmakta idi. Habom oluşumundan dolayı MNG Training Center ve THY Akademi nin sınav yetkisinin alınmasından sonra bu iş tekele dönüştü ve Anadolu üniversitesi SHY-66 lisansı için modül sınavlarını yanlız başına yapmaya devam etti.
Geçtiğimiz aralık sınav döneminde büyük bir değişikliğe gidilip, EASA standartları altında sınavların bazılarının soru sayısı değiştirildi ayrıca sınavlara üç kez girme hakkı, üç deneme sonrası başarısız olunması durumunda bir yıl bekleme süresi gerekliliği eklendi. Değişikliğin bir bölümü de soruların yapısı ve soru kalıpları üzerinde oldu. Belirledikleri bir yabancı ders kaynağı üzerinden (Total Training Support) soru hazırlanıp, meslekle alakası olmayan, sıradan bir sözlükle çevrilip bir uçak teknisyenine yabancı olan kelimelerle, teknisyenin aslında bildiği konuyu şaşırmasına neden olacak şekilde soru hazırlandı. (İngilizceden Türkçeye çevrilen kelimenin anlamına eş anlamlısından gidildiğinde aslında bilindik bir kelime olduğu sonradan farkediliyor. Fakat kullandıkları sözlük sınav adayının bilgi ve tecrübesini köreltiyor veya yanıltıyor.) Soru kalıpları, bilgi seviyelerinin gayet üzerinde olduğu aşikâr. Level II bir soru olması gereken konuda, oldukça detaylı bilgi isteniyor. Bir de soruların mantıksızlığı eklenince sınavları geçmek ayrı bir sorun oluyor, ki aralık döneminde girilen sınavlarda başarı yüzdesinin %5 i geçmeyeceği ortada(modül 3, modül 11, modül 7, modül 6, modül 5, modül 17, modül 14, modül 15 başarı yüzdesi kontrol edilebilir.)
Havacılığın hızla büyüdüğü ülkemizde her firmanın filosu zaman içinde katlanarak artmaktadır. Bu da sektörde her çalışanın da bildiği gibi teknisyen ihtiyacı anlamına gelir. Teknisyenine bukadar ihtiyaç duyduğu ülkemizde aylardır yoğun çalışma temposuna rağmen bu tür engellere takılarak üç ay bir sonraki sınav dönemini bekliyor olmak, çalışanların, adayların hevesini kıracaktır.
Bu konuda yapılabileceklerin arasında ilgili sınav merkezinin soru kalıpları, soru seviyeleri, soru hazırlayan görevlilerin sektörle olan bağlantıları araştırılabilir, gerekli düzenlemeler yapılabilir. Bu da gerekli teknisyen ihtiyacını karşılamak gerek adayların önünü açacak, gerekse ülkenin teknisyen ihtiyacını kapatacaktır. Belirtilen düzeltme önerilerinin EASA düzenlemesine hiçbir zararı yoktur. Öğrencilerini sınavlardan geçirmeyen bir sınav merkezi, kendisini EASA nın gözünde büyütemez.
NOT/Yorumlarınızı lütfen bu yazının altındaki yorum hanesine atınız. 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

50 Yorum

  1. 4 yıl önce

    Merhaba Anadolu Üniversitesi ilk sınav yapmaya başladığı dönemde modül 10 test sınavina girdim 70 ile kaldım çok garip bir sınav dı tane sorunun cevap kısmı aynen şöyleA) BiliyorumB) Bilmiyorum C) Fikrim yok Şeklinde geldi daha sonrasında çok moralim bozuldu bir müddet sınava girmedim insanları soğutuyorlar hayırlı olsun bakalım son zamanlarda biraz düzeldi ama çok alakasız sorular var.

    Cevapla
  2. 6 yıl önce

    bir olaydan bahsedeyim. Sınava girdim çıktım , evime gittim , açtım TTS’i hatırladığım kadarıyla soruların cevaplarına baktım. Bir de ne göreyim? Sınavda bana sorulan bazı soruların aslında sorulmaması gerekiyormuş. modül 5’te mikroişlemciler, entegre devreler gibi birkaç konu B1.1 kategorisine sorulmuyormuş. Bu soruları sınav anında görüp hatalı olduğunu tespit edemedim dolayısıyla soru itiraz formundaki soru numarası hanesini dolduramıyorum. Belki 26. soru belki de 1. soru bunu bilemem, ya da sorunun içeriğini hatırlamam mümkün olmayabilir. Ben sadece mikroişlemci ile ilgili soru diyebilirim. Dolayısıyla soruları görmem bu soruların hangi konularda geçtiğine bakmam gerekir. Bunun için başvurduğumda bunun mümkün olmadığını , soru havuzundaki soru sayısının kısıtlı olduğunu soruları yayınlarlarsa soru havuzunun daralacağını söylediler.
    SHY mezunuyum, yaklaşık 3 ayda Total training supportu yalayıp yuttum ve her konuyla ilgili bilgim vardı. Yine de sınavdan birkaç puanla kaldım.

    Cevapla
  3. 9 yıl önce

    1950’li yılların başlarında Kore savaşına asker gönderip yüzlerce Mehmetciğimizin canlarını vermesi sonucunda NATO’ya kabul edilmiştik. Bu Mehmetçikleri bugün hatırlayan var mı acaba?
    SHGM’nin SHY/SHT-66 kurallarıyla lisanslı teknisyen üretiminde koyduğu yüksek manialar sayesinde de bizi belki AB’ye, olmazsa EASA’ya asil üye olarak kabul ederler (mi acaba). EASA’dan daha EASA’cı olan SHGM, SHY-66 modül sınavları sayesinde lisans alamayan yüzlerce gencimizi ilerde hatırlayan olacak mı acaba?
    Sonuç olarak, Türk Uçak Bakım Şirketleri lisanslı teknisyen olarak AB üyesi ülkelerin Part-66 lisanslı teknisyenlerini çalıştırmak zorunda kalacaklar. bİzim gençlerimiz de Qualified Mechanic olarak AB’li abilerinin takım çantalarını taşırlar. SHD-T35 ile 40 yılda kaç bin lisanslı teknisyen üretilmişti, son 12 yılda kaç SHY-66 lisasnlı teknisyen üretildi? F-27’lerin, Vickers Viscount’ların, F-28’lerin, B707’lerin, B727’lerin DC-10’ların, DC-9’ların, A300 ve A310’ların bakımlarını hangi lisanslı teknisyenler yapmıştı? Onları bugün hatırlayan var mı?

    Cevapla
  4. 10 yıl önce

    Gerçekleri su yüzüne çıkardığınız için teşekkür ederim hocam

    Cevapla
  5. 10 yıl önce

    askeri personelim. ben de mart15 sınav takvimiyle eğitime başlamış bulunmaktayım. en büyük problemim kaynak sıkıntısı. onun dışında pratik olarak zaten aktif teknisyenim. yalnız mesleğimin dünya çapında tanınması adına bu sertifikayı almak istiyorum. başarı oranları ortada. nasıl bu kadar modül sınavını kaynak kitap olmadan veririz o da muamma

    Cevapla
  6. 10 yıl önce

    Para ile kolay ulaşılabilen bir lisans ne kadar doğru ellerde? Ben 28 yılımı Hava Kuvvetleri ve TAI de F-16 uçakğında, Aviyonik ve mekanik sistemlerde çalışarak geçirdim ve sivil uçak arızalarına da hatır için gittim lisans sahibi olup sanayide usta olamayacak çok teknisyen gördüm fakat sistem öyle kurulmuş ki bizim gibi yeri geldiğinde Amerikalının bilgi aldığı insanların uçak tecrübesi 1 gün bile sayılmıyor:) Bu da işi bilmeyen insanların bu işlerin başında yönetici olmasındandır. Geneli ile tüm hava araçları aynı mantıkla dökümante edilmekte örnek 21 sistem Havalandırma 23 telsiz 24 elektrik … bu helikopterde de uçak da aynıdır. Ama bilmeyene bunlar hikaye.

    Cevapla
  7. 10 yıl önce

    kaynak gösterdikleri linkten modul 9 un sorularını 70 tl ödeyerek indirdim 346 soruyu türkçeye çevirdim ezberledim allah rızası için 1 soru çıkmadı..neye hizmet ediyorsunuz arkadaş ..bizden başka ayağına kurşun sıkan bir ülke yoktur sanırım

    Cevapla
  8. 10 yıl önce

    2007 a.ü. mezunuyum. 2009 da ilk modül sınavları yapılmaya başlandığından beri bu sınavlar konusunda tecrübeliyim. bu konuda sınavlardan şikayetçi olan arkadaşların haklı olduğu konular elbet var, ancak benim gözlemlediğim çok fazla haksız eleştiri yapılıyor, sınavdan kalan çoğu kişi ağlama moduna geçiyor. sebebi benim gözlemlediğim şu: adaylar etraftan toparladığı geçmiş birkaç soruyu öğreniyor cevabı ezberliyor, amm i bile ingilizce okuyacak yeterliliğe sahip değil sonra vay efendim ben kaldım. ben 2009 temmuz ayında soru havuzu yeni oluşturulunca ilk sınavlarda 5 modül birden geçtim. ancak bu tts kitaplarını 15 gün çalıştım. ingilizce notlar aldım. eğer ingilizceniz temel teknik bilginiz yeterliyse bu sınavlardan geçersiniz. ben toplam yazılı sınavlar dahil 19 sınava girdim ve hepsinden tek seferde geçtim. 6 senedir sektörde çalışıyorum. parayla lisans alanı da soru ezberleyip lisans alanı da görüyorum asıl eleştirilmesi gereken yetersiz olduğu halde bu lisansı alabilen örnekler olmalı.

    Cevapla
  9. 10 yıl önce

    peki iyi hoşta arkadaşlar bu adamlar sınavları zor tutuyor ınsanları illagele zorluyorlat.evet hakkımızı yiyorlar ve bu sektör artık böyle ilerliyor,ver parayı al lisansi.ilerde bu adamların lisanslarının ıptal olma durumu olmaz mı sızce ?

    Cevapla
    • 10 yıl önce

      SHGM bunun üzerinde uğraşıyor zaten, ayrıca lisansın nereden olursa olsun ingilizce seviyen onların istediği düzeyde değilse (kontrolü sözlü olarak onlar yapıyor) imza yetkin alınıyor, sonra mı yunanistan bile seni kurtaramıyor.

      Cevapla
  10. 10 yıl önce

    BEYLİK VERMİŞLER ÖNCE BABASINI KESMİŞ MODÜLLERİN İÇERDİĞİ BİLĞİ İLE NEHANGAR DA NE DE UÇUŞ HATTINDA BAKIM YAPILMAZ MÜHENDİS Mİ TEKNİSYEN Mİ OLCAKLAR

    Cevapla
  11. 10 yıl önce

    eskişehir aü debu soruları hazırlayanları toplasın shgm onları sınava tabi tutsun eğer başarı oranıyüzde 30 u bulursa ben bu işi bırakırım. ver parayı al lisansı birileri sizin 1-2 senelik kazancınızı yattığı yerden cebine atsın sınav sonrası soru ve ceaplar neden yayınlanmıyor ösym deki şahibeler var allah bildiği gibi yapsın onların çocukları da ömürboyu işsiz kalırinsaallah.

    Cevapla
    • 10 yıl önce

      900 sayfalık TTS kitabı çalışmak için çok fazla diyorsunuz ya soru hazırlayan o kitabı soruları hazırlamak için 5 kere okuyor, bir de yanlış soru itirazı gelmesin diye hazırladığı soruları soruları 5 kez farklı açılardan kontrol ediyor, zahmet edip 1 kez okuyan da sınavı geçen yüzde 3 e giriyor, deneme yanılma yoluyla sınava giren ve sallayarak bu işin olacağını düşünen arkadaşlar da yüzde 97 lik kısma girince yukarıdaki yorumları yazıyor…

      Cevapla
  12. 10 yıl önce

    biraz zor olmalı ki 5 yıl okuyarak o dersleri sektöre gelenler iyi anlaşılsın.. birde hak eden alsın bu mesleği..hak etmeyen torpilliler değil..

    Cevapla
  13. 11 yıl önce

    Anadolu üniversitesinin sınav politikasını bimer e şikayet olarak yazarsanız daha etkili olur

    Cevapla
    • kimi kime şikayet edeceğiz. 3 yıldan beri 3 dersi geçemedim.itirazı engelemek için tüm şartları oluşturmuşlar. şu an türkiyede bulunan lisanslı uçak teknisyenlerini mevcut sorulardan sınava alsalar kaç kişi geçerli sonuç alır.yapılmaya çalışılan nedir anlayamıyorum.

      Cevapla
  14. 11 yıl önce

    Arkadaşlar bu yazdiklarinizi shgm nin yakin zamanda yayinlacagacagi 66 nin taslaginin altindaki görus ve öneri formunu doldurarak orayada yazin yoksa sesinizi kimse duymaz ve birilerinin cepleri para dolmaya devam eder.

    Cevapla
    • 11 yıl önce

      arkadaslar shgm nın Hava Aracı Bakım Personeli Lisansı Yönetmeliği’nin (SHY-66) uygulanmasına ilişkin usul ve esasları düzenleyen Hava Aracı Bakım Personeli Lisansı Talimatı (SHT-66) Taslağı nı ınceledım sınavla ılgılı kısmında sınavın nasıl yapılması gerektıgı ıle ılgılı yerler var mutlaka okuyun.

      Cevapla
  15. 11 yıl önce

    Arkadaslar yeni yayinlanacak olan sht66 taslak içeriğine göz gezdirdiğimde easa part66 lisanslarinin shy66 lisanslarina dönüşturulmesinin önüne gecmişler gibi bir ifade okudum başka inceleyenler var mi ?
    Bu arada bende yillarca A.Ü sinavlarinnda sürünmusve hala sürunen bbir A. U mezunuyum
    Yaziklar olsun diyorum

    Cevapla
  16. 11 yıl önce

    Şu andaki durum çok vahim türkiyede Lisans sınavı yapma yetkisi sadece A.Ü. verildi ve burada yapılan sınavlar 3 ayda bir yapılıyor ve başarı ortalamaı %3-4. Yanlış soru çok fazla ama her soru itirazı 50tl. Giren kişi 50tl sınava veriyor 5 tane de yanlış soruya itiraz etse 300tl 13 tane sınav var Easa kursu fiyatına çıkıyor. 1. girdiğinde zaten geçemiyor. 3. deafa üst üste kalırsa 1 sene giremiyor o sınava.Böylelikle ne oluyor millet de EASA kurslarına giderek kafası rahat 3 ayda lisansı cebine koyuyor. Şimdi birde zam yapmışlar. Yunanistanın Ekonomisine bayağı bir faydamız dokunuyor. Ama asıl benim merak ettiğim türkiyede kimin cebini dolduruyor bu kurslar. SHGM özel genelge yayınladı easa lisansı dönüşümleri ile ilgili. Şu an A.Ü. düzenlediği sınavlara giren kişiler 1 veya 2 sınavı kalan kişiler ve A.Ü. mezunları mücadele ediyorlar ama yakında onlar da pes edip EASA kurslarına yazılmak mecburiyetinde kalacaklar.

    Cevapla
    • 11 yıl önce

      arkadaşım dediğin gibi 1-2 sınavı kalanlardan biride benim yazdığın şeylerde tamamen haklısın bu kadar gelmişken easaya gitmek istemiyorum açıkçası gerek maddi olarak gerek yunanlılara kazandırmamak için.yalnız sınava hiç başlamayan kişiler mecbur gitmek zorunda kalır diye düşünüyorum.çünkü 3 ayda bir yapılıyor sınav ve seviyesini görüyoruz ancak 3 er 3 er girecek hepsinden geçecek öyle olur ki oda imkansiz ötesi bir olay.bu kadar şeyden sonra bu durumlar düzelirmi bilemiyorum ama yunanistan ın kalkınacagı kesin :)

      Cevapla
  17. 11 yıl önce

    BİRİNCİ SAÇMALIK: 5 SENE MÜHENDİSLİK SEVİYESİNDE EĞİTİM ALMIŞ S.H.Y.O MEZUNLARININ TEKRAR BU SINAVLARA TABİ TUTULMALARI NE KADAR MANTIKLIDIR HALA DÜŞÜNMEKTEYİM (SİVİL HAVACILIK MEZUNU OLMAMAMA RAĞMEN SÖYLÜYORUM BUNLARI)…İKİNCİ SAÇMALIK:ECAS DENİLEN SİTEDE KAYNAK OLARAK TOTAL TRAINING SUPPORT GÖSTERİLMİŞ FAKAT KİTABIN HERYERİNİ İNCELEDİM VE SINAVDA KİTAPLA ALAKALI PEK BİR ŞEY GÖREMEDİM NE YAZIK Kİ… ÜÇÜNCÜ SAÇMALIK:EASA PART-66 PARAYI VER LİSANS AL MANTIĞI TAMAMEN YERLEŞMİŞ DURUMDA ARTIK..ADINI SORSALAR YAŞINI SÖYLEYEN ADAMLAR NASIL OLUYOR DA 13 TANE MODÜL SINAVINI VE ARTI 3 TANE ESSAY SINAVINI İNGİLİZCE OLARAK YAZIP SINAV GEÇİYORLAR HALA AKLIM ALMIYOR..HAVACILIK MAY-DAY DEMEK ÜZERE SHGM BU İŞİN NASIL FARKINDA DEĞİL BİLEMİYORUM..DÖRDÜNCÜ SAÇMALIK: ÖNCEKİ SİSTEMDEKİ MODÜL SINAVLARI ÇOK MU MANTIKLIYDI?ÇOK MU ADİLDİ?KİŞİYE UÇAK ÖĞRETMEKMİYDİ AMAÇ HAYIR!!SORULARI EZBERLE GEÇ MANTIĞI İDİ..KAÇ KİŞİ 11 YA DA 13 TANE MODÜL SINAVINA GİRİP BİRŞEYLER ÖĞRENDİ?SONUÇ OLARAK SİSTEM BAŞTAN AŞAĞI SAÇMALIK ÜZERİNE KURULMUŞ..AMAAAN VERİRİM PARASINI 45 GÜNDE EASA LİSANSI ALIRIM İNGİLİZCE BİLMEME DE GEREK YOK NASIL OLSA GEÇİYORUM!! YAHU NASIL GEÇİYORSUN BE ARKADAŞ ?TÜRKÇE GEÇEMEDİĞİN MODÜL SINAVINDAN,TÜRKÇE YAZAMADIĞIN ESSAY SINAVINDAN NASIL OLUYORDA İNGİLİZCE GEÇİYORSUN?? BU KADAR BASİT OLMAMALI..YAZIK ÇOK YAZIK..

    Cevapla
  18. 11 yıl önce

    Total Training linkinin bağlandığı club66 sitesini inceledim. Sanıyorum isteseniz de kitap sahibi olamıyorsunuz. Sanal olarak çalışma ortamı var. Siteye üye olduktan sonra hangi modülü çalışmak istiyorsanız onu seçip pound olarak ücretini ödedikten sonra note’lar ve testler üzerinde çalışmaya başlıyorsunuz. Mod 5 için bir aylık çalışma imkanı 36 Sterlin ve sterlin şu anda3,70 TL. Yok Silver, yok Gold üyelikleri böyle aşama aşama devam ediyor ve yıllık 250-300 Sterlin onlarda da bir seferde çalışırken ikiden fazla modül açamıyorsunuz. Bir kez daha Avrupa bu alandaki gelir yaratma yeteneğini kullanmış anlaşılan. Sonuçta EASA, soruların buralardan alınmasını mı istiyor onu tam olarak bilemiyorum, henüz o kadarına bakamadım

    Cevapla
  19. 11 yıl önce

    MODUL 7 İÇİN TOTAL TRAİNİNG SUPPORT YAKLAŞIK 900 SAYFALIK BİR KİTAP, SON SINAVDA OLDUĞU GİBİ CIMBIZLA CÜMLE ARALARINDAN SORU SEÇİLİRSE VE HALA PİŞKİN PİŞKİN KAYNAK BELLİ DENİRSE BU İŞ ZOR OLACAK GİBİ GÖRÜNÜYOR. “GENELDE KULLANILAN MUHENDİS CETVELİ KAÇ CM’DİR?”SORULARDAN BİR TANESİ BUYDU:) BİZ NE BİLELİM ARKADAŞ, GİT BUNU MÜHENDİSE SOR. SINAV ATPL SINAVLARI GİBİ OLMALI. ANADOLU ÜNİVERSİTESİNDE SORULARI HAZIRLAYAN EKİBİ YADA BİR KURUMA HAZIRLATMIŞLARSA, KİMDİRLER GERÇEKTEN MERAK EDİYORUM. ANADOLU ÜNİVERSİTESİ ESKİ DÜZENİ BİRAZ SİLKELEMEK İSTEMİŞ TAMAM AMA BU KADAR DA OLMAMALIYDI. VE SON OLARAK SINAV BAŞINA VE İTİRAZA 50’ŞER TL ÇOK. İTİRAZ ETMEYELİM İSTİYORLAR ADETA.

    Cevapla
    • 11 yıl önce

      Adam haklı gidip abuk subuk kaynak gösteriyorlar.Kendileri yazsın madem bu işten para kazanmaya çalışıyorlar.İş tamamen ticarete döndü.
      50 tl itiraz ücreti.Yalnız soruyu yanlış yazarsan 50 tl’de gider ona göre !

      Cevapla
  20. 11 yıl önce

    tüm arkadaşlarıma katılmaktayım. yeni mezun olmuş biri olarak okuldaki arkadaşlarımla hala görüşmekteyim ve sınav sonuçları hakkında ilginç duyumlar almaktayım . mesela modül 11 den başarı oranı 0 yan tüm Türkiyede sınavı geçen yok bunu bizzat sınavı hazırlayan hoca öğrencilere açıklamış ben bir hocayı değil hepsini kınıyorum olayı bu haddeye getirdikleri için. malesef ben ve birçok mezun arkadaşım sınavlardan başarırız olduk tekrar tekrar deneyeceğiz ama yüzde 26 lık başarı oranını yüksek bulan havacılık ve uzay bilimleri fakültesini hemde kendi okulum olan yeri kınıyorum keşke siz hocalarımı hiç tanımamış olsaydım . yazıklar olsun.

    Cevapla
    • 11 yıl önce

      Hocam o %26 lık başarı oranı da ben söylüyorum bak demedi deme ;
      mod9 essay,
      mod 10 essay,
      mod 7 essay,
      mod9,
      mod 10 sınavları.
      Yani önem arz eden sınavların bşaarı ortalaması zaten %2-3 ü geçemez. Türkiye genelinde 1-2 kişi geçtiyse ne âlâ…

      Cevapla
      • 11 yıl önce

        Ortalama %0.5 falan olması lazım.Çoğu modülde başarı oranı %0.Geçebilen yok.Nasa’ya uzay mühendisi arıyorlar ya !

        Cevapla
  21. 11 yıl önce

    Kendilerini par66 lisans merkezi yapmak icin hedef koymus bir okulun EASA part147 yetkisini alabileceklerinin hayal etmekten oteye gidemiyeceklerini anlatacak birileri lazim.EASA part147 yetkisi alacagim diye kendi yurdun vatandaslarini goremiyecek kadar gozleri gormeyen bir kuruma nedemeli bilmiyorum.SHGM ise sorulan sorularin konulara ne kadar uygun ve dogru vede bilgiyi ne tarzda olcttugu ucu acik sorulari denetliyebilecek kadro ve bilgi birikimi varmi onuda ayrica sorgulanmsli.Eger kendini Easa 147 yetkisini almaya calisan bir kurum soru analixi, sorulara refersns bilgisi vede sorularin level mantigini kavrayabilmsi cok onemlidir.Yoksa ilk sinav yetkisinin verildigi kurumun yaptigi buyuk yanlisliktan oteye gidemezler.Baska bir deyisle amerikayi bir daha kesfetmeye gerek yok.

    Cevapla
  22. 11 yıl önce

    Lisans bu saatten sonra dahada değerli olucak ve shy-66 lisanslı teknisyenleri mumla arıycaklar.(sözüm hakkıyla lisans alanlara,parayla easa lisansı alan zavallılara değil ! )

    Cevapla
  23. 11 yıl önce

    2 sene shgm b1 sinavlari icin ugrastim. Herhagi kitaba dayannayan ortada dolasan sorul. Tam iki sinavim kaldi sinav yetkileri durduruldu.

    Cevapla
  24. Bu şekilde şartları zorlaştırdıkça, millet de ne kafa yoracağım veririm parasını gider alırım EASA lisansımı diyor. 2-3 tane sınavı kalan bir çok arkadaşım daha fazla uğraşamıyacam dedi ve EASA kurslarına yazıldılar. Benim düşüncem oraya yönlendirme var ve buradan rant elde eden bir çok kişi var.

    Cevapla
    • 11 yıl önce

      Kardeşim tamamen haklısın. bu insanlar bu şekilde mağdur oluyor. Yazık benim ülkemin insanı avrupaya para yedirmek için kendisini düşürüyor. Yazıklar olsun. Bir de sorsan etik kurallar çerçevesinde iş yaparlar. Bu iş soru hazırlamakla yürümüyor. Kimse onlara adam geçirme demiyor. Yabancı teknisyenlere çıkan sorulardan birkaçını gösterdim, bu ne sen elektrik tamircisimisin diyor. Adamların diline düştüğünüzün resmidir.

      Cevapla
      • 11 yıl önce

        Niye zor yapıyorlar zannediyorsunuz ?! 32 tl olan modül sınavını 50 tl ye yükselttiler.Sınav itirazı tek soru başına 50 tl !
        Geçen ay 450 ye yakın kişi girdi sınavlara.Hesaplayalım bakalım kaç para yapıyor.Bu adamlar geçerse gelir kapıları kapanır.Niye normal soru sorsunlar ki?

        Cevapla
  25. Sinav yapan okulun yeni mezun talebeleri modul sinavlarinda, herkesle beraber dokuldu. Ya bu okul teknisyen olacak yeterlilige sahip olmayan ogrencileri mezun ediyor yada teknisyen olacak insanin bilmesi gerekenleri ogretmeden mezun ediyor. Aksi taktirde yeni mezunlarin catir catir geçmesi gerekirdi. Her halukarda okul birseyleri yanlis yapiyor. Ogretiyor ve bunu
    ölçüyorsan neden geçemiyorlar. Yok ogretmiyorsan neden mezun ediyorsan. El cevap bence para kapisi olarak goruluyor ogrenciler.

    Cevapla
  26. 11 yıl önce

    Polyanna olalım iyi tarafından bakalım yanlış hatırlıyorum umarım 2006 dan beri lisans imtihanları keşmekeş bunun üzerine geçmiş ve geleceğini UTED’den yardım alan arkadaşın uçak teknisyeni geçmişinide hatırlatması ve animsayıp bu olguya engel olma çabasida sanırım göz ardı edilmemeli

    Cevapla
  27. 11 yıl önce

    Yakında lisanslı teknisyeni mumla arıyacaklar,shgm’nin yapmış olduğu bu adaletsizliğe bir an önce dur densin.

    Cevapla
  28. Tekele dönüştü..
    Önümüzü açın..
    Yabancılar mı gelsin istiyorsunuz?
    Soru hazırlayanların sektörle bağlantısı araştırılsın..
    Başarı yüzdesi %0.1..
    Hep yakınmalar, hep yakınmalar. Biz de giriyoruz bu sınavlara bizde kalıyoruz bir Anadolu üniversitesi mezunu olarak fakat bu şekilde tamamen bizi uğraştırmasınlar mantığı ile yorumlar yapmak kimseyi bir yere götürmez.
    Herkes istiyor ki eskisi gibi saçma sapan soruları ezberleyelim sınavları geçelim. En azından şu an da soruların bir kaynağı var ve bu kaynak açıkça belirtilmiş. Sorular da kitaba çalışan herkesin geçebileceği seviyede.
    Elbette sorularda da çevirilerde de yanlışlar var. Bunlar zamanla düzelecektir. İyi tarafından bakmayı bilmek lazım.

    Cevapla
    • 11 yıl önce

      Kimse sizin soruları düzene oturtmanızı bekleyemez arkadaşım. Muhtemelen bu soruları hazırlayan arkadaşlardan birisin, yada onların yandaşları. sen teknisyenin şuanki gördüğü muameleden anlamazsın.
      Sen 1 sınav için nişan erteleyen adamın halinden, düğün yapamayan adamın halinden anlamazsın. Bırak bu işleri. Afedersin ama, ***akalık bir işe yaramaz bu ülkede. 3 insan için 3000 insanı karşına alma.

      Cevapla
      • 11 yıl önce

        arkadaşım ancak bu kadar güzel anlatılabilirdi durumumuz insanlar bu lisansı alabilmek için yıllarca ter döküyorlar hayatındaki bazı şeyleri ertelemek zorunda kalıyorlar apar topar sınav yerleri kapatılıyor sözüm ona easa standartına dönüştürülüyor sorular ingilizceden çevriliyor eksik hatalı şekilde sanki herşey dört dörtlük müş gibi insanlar birçok olayını bu lisansa baglamıs durumda malum ülkemizde para=güç ben bundan sonra bu olayların düzeleceğine inanmıyorum inşallah yanılırım ve artık bizim içinde bir şeyler yolunda gitmeye başlar..

        Cevapla
      • Aslında suç size laf anlatmaya çalışanda ya neyse.
        Siz ancak ağlamayı iyi biliyorsunuz. Biz shyo mezunları sizin kadar ağlasaydık emin ol hepiniz işsiz kalırdınız.
        Benim Türkiye derecemle girip 5 sene okuduğum okulun sonunda bile alamadığım lisansı 10-15 tane sınava girerek alabilme şansın var ve hala ağlıyorsun sorular zor, 50 lira çok diye. İyi tarafından bakman gereken en önemli nokta bu.

        Cevapla
        • 11 yıl önce

          işsiz kalırmışız hadi bakalım okuma o zaman bırak okulu sende dışarıdan gir sınavlara bir ağlayında işsiz kalalım okulda öğrendiğiniz bilgilerle mi iş yapacaksınız arıza çözeceksiniz komik olma sen 5 sene okul okursun ama işe gelince 0 elemansın çünkü okulda aldıgın bılgıler bu işin temeli ve o lisansı alıp tecrübe kazanana kadar bir yardımcı teknisyenden farkın olmayacak arkadaşım.herkes bir şekilde emek harcayarak bir yerlere gelmeye çalışıyor.Nasıl okul mezunlarını tekrar 12 sınava sokmak saçmalıksa bu sınavların seviyesinin suyunun çıkarılmasıda saçmalık iyi tarafından bakmak lazım diyorsun ya ne okul mezunları için ne dışarıdan girenler için bunun şu an iyi bir tarafı yok kusura bakma

          Cevapla
        • Hiç kusura bakma o zaman gidip o dereceyle gidip tıp okusaydın da burada sende hayıflanmasaydın. Bizim SHGM böyle davrandıkça bu sökter normal bir meslek haline gelecek.

          Cevapla
  29. Tercüme hatasına örnek: 3 soruda Ana iniş takımı tekerleği imalatında………. diye devam ediyor. Muhtemelen Main Landing Gear Wheel.. den çeviri. Türkçede TEKERLEK demek, Lastik ve Jantın birleşmesinden meydana gelen yapıyı anlatır. Cevap seçeneklerinde lastik imalatı için doğru cevap ta var, Jant imalatı için doğru cevapta var. İtiraz ederseniz para vereceksiniz. Haklıysanızda gidecek o para. Her sınavda 50 tane böyle soru hazırlarsanız, sınavdan gelen karı maximize etmiş olursunuz.

    Cevapla
    • 10 yıl önce

      Allah korkusu yokki amma bunları savunanlara soracaksınz once yok eskiden tüp kuyrugu vardılarla baslarlar…Allah hepsnn belasını

      Cevapla
  30. 11 yıl önce

    Tamamen haklı yazmışsınız.. Sınav sorularını zorlaştırarak tamamen bizi eziyosunuz.. SHY bir kaynak hazırlasın bu sınavar için bize sunsun desinler ki bu kitaptan sorumlusunuz ama o bile yok.. Amaçınız ülkeye yabancı teknisyen sokmaksa mmerak etmeyin yakında oda olacak gibi yetişmiş eleman yok..

    Cevapla
    • 11 yıl önce

      Modul 3(Elektrik)’te Aralık ayında başarı yüzdesi kaçtır? %1 mi dir ? yoksa &0.1 mi dir?
      Uçak Bakım Teknisyen Lisans sınavında ; Uzay Mekiği Teknolojileri tarzı sorularla neyi kime kanıtlamaya çalışıyorsun ey AÜ ? Sefa Bey bu konuyu SHGM genel müdürüne sormanızı istiyorum.

      Cevapla
    • ANADOLU ÜNİVERSİTESİ AZ BİLE YAPIYOR.HAVACILIK BİR MESLEK DEĞİL BİR YAŞAM TARZIDIR.BU OLAY BURAYA KADAR NEDEN GELDİ;LİSANS VERME YETKİSİNE SAHİP KURULUŞLARIN ÖNÜNE GELEN HERKESE LİSANS ÇIKARMASI SEBEBİYLE GELDİ.HAVACILIK HATA GÖTÜRMEYEN BİR SEKTÖR.LİSAN BİLMEYEN,ÖLÇÜ ALETİ KULLANAMAYAN,TEKNİK KİTAP OKUYAMAYAN,USTA ÇIRAK İLİŞKİSİYLE BU İŞİ ÖĞRENMİŞ İNSANLARIN YÜZLERCE KİŞİNİN CANINI TAŞIYAN, MİLYONLARCA DOLAR DEĞERİNDEKİ ARAÇLAR ÜZERİNDE BIRAK ÇALIŞMASI YAKLAŞMAMASI BİLE LAZIM.BU İŞ BİR EKİP İŞİDİR.EKİBİN SAĞLAMLIĞIDA,EKİPTEKİ EN ZAYIF HALKANIN GÜCÜ KADARDIR.KİŞİSEL MENFAATLERİ BİR KENARA BIRAKIN.İŞE PROFESYONEL GÖZLE BAKIN.HAVACILIKTA EN BÜYÜK PROBLEM İNSAN FAKTÖRÜ.KAZALAR İNCELENDİĞİNDE İNSAN FAKTÖRÜNÜN YÜZDESİ HEMEN GÖZE ÇARPAR.İNSAN HATALARININDA ÇOK BÜYÜK ORANDA EĞİTİMSİZLİK VE DİSİPLİNSİZLİKTEN MEYDANA GELDİĞİ GERÇEĞİ BİLİNMEKTEDİR.GÜNÜMÜZDE BİR TEKNİSYEN İÇİN SÖK-TAK DEVRİ BİTMİŞTİR.DEVİR, BİR PROBLEMİ ÇOK ÖNCEDEN TAHMİN VE TAHLİL EDİP İLERDE KANGRENE DÖNÜŞEBİLECEK BİR SORUNU, YOLUN BAŞINDA GİDERİP,İLERDE DOĞABİLECEK ÇOK BÜYÜK İNSAN-ZAMAN-PARA-PRESTİJ KAYBINI HESAPLAYAN İNSANLARIN İŞ BAŞINDA OLMASINI GEREKTİREN DEVİRDİR.OLAYA BÖYLE BAKIN ,GENİŞ AÇI!SINAV SORULARI ZOR…NASIL İNGİLİZCE … BUNLAR TÜRK TARZI BAKIŞ AÇISI.NEYSE UZATMAYAYIM.SAYGILAR…

      Cevapla
      • 10 yıl önce

        Tepeden inme yorum göndermişsiniz. Mesele soruların zor olmasından ziyade meslekle alakasız, içerik olarak çiğ ve mantıksız olmasından kaynaklanıyor. Landing Gear ifadesini sorularında İniş Dişlisi diye çeviriyor bu sizin sözde havacılığı kurtaracak Anadolu Üniversitesi. Ben de Anadolu Üniversitesi mezunuyum. Havacılık ve sorunları ile zerre kadar ilgili değiller. Sektörden çok uzaklar.

        Cevapla
      • 10 yıl önce

        Her zaman bu Anadolu üniversitesi sınavının yapmış olduğu sınavın kalitesizliğini belirtmek için çıkmış olan su soruyu örnek veririm;
        Mart 2014 sınavı:
        soru: a+b=15 a/b=3/2 ise aXb=?
        Cevap şıklarını tam olarak hatırlamıyorum ama böyle basit ve sonucu kesin ve başka cevabı olmayan matematik sorusunda bile cevap olarak 54 yoktu. Bunu biliyor muydunuz?
        Matematik sınavında bile böyle hatalar yapılabiliyorsa diğer modüllerde çevirim hataları ve yazım hataları ve birçok soruda yine böyle doğru cevabın şıklarda olmadığı sorular kaçınılmaz.
        Ve ortada acı bi gerçek var ki sınava veya sorulara itiraz bile ücretli. Resmen şirkete dökülmüş bir kurum olma yolunda. Hep düz mantık saçma sorular sor millet geçemesin tekrar girsin veya itiraz etsinler onlar para kazansın.
        Bu sınavları denetleyen veya bu saçmalığa dur diyecek birileri olması gerekiyoooo…

        Cevapla