AN-225 Türkiye’nin yardımıyla tamamlanacak

antov

Türkiye, şu anda Ukrayna Kamu İktisadi Teşebbüsü olan “Antonov” fabrikasında üretilecek, ikinci bir “Rüya” olarak tanımlanana AN-225 uçağının tamamlanmasını finanse edebilir.

Başbakan Yardımcısı ve Ukrayna Stratejik Sanayiler Bakanı Oleg Uruskiy yaptığı basın toplantısında bu konunun Ukrayna’dan Türkiye’ye yapılan son resmi ziyarette beklenmedik bir şekilde gündeme geldiğini söylerek “Ziyaret sırasında Türkiye Cumhurbaşkanı ile ikinci “Rüya”yı tamamlama konusuna değinmemiz benim için çok egzotik bir durumdu. Uzman düzeyinde daha fazla tartışmaya ihtiyaç duyulmaktadır. Stratejik nakliye uçağına ilgi duyuyorlar ama Ruslana’yı öneremiyoruz çünkü mevcut olanlara kendi ihtiyacımız var ve yenilerini yapamayız.Bir rüyayı teorik olarak tamamlayabiliriz ve yatırımcıların ilgisi varsa pratik olarak aynısını yapabileceğimize inanıyorum.” dedi.

2019 yılında, ikinci AN-225 uçağının tamamlanması için 300 ila 400 milyon dolara ihtiyaç duyulacağı belirtilmişti. Çin’in bu tamamlanmaya hazır olduğu da bildirildi; ancak Çin girişimleri devam etmedi.

Bugüne kadar, bitmemiş uçak, Antonov fabrikasındaki uçak devasa bir havacılık merkezinin ortasında, gövdeye ek olarak bir kanat ve uçağın kuyruğu yapıldı. Yapının parçaları tamamlanmamış “Rüya”nın içinde bile görülebilir.

AN-225, Buran yörünge uzay aracını ve Energia roket birimlerini üretim yerlerinden ve hava alanlarından Kazakistan’daki Baykonur uzay üssüne taşımak için ortaya çıkartıldı. Ayrıca uçağın, uzaya roket fırlatmaları için bir hava fırlatma platformu olarak kullanılması planlandı. Bir zamanlar, bu türden en az 10 dev uçağın inşa edilmesi planlandı, ancak “Rüya” nın özel olarak tasarlandığı iddialı Sovyet uzay programı, SSCB’nin çöküşü nedeniyle durduruldu.

Kalkış ağırlığı 600 ton olan uçak 250 tona kadar yük taşımaktadır. 14 bin km uçuş yapabilmektedir.

Exit mobile version