featured

An-225 Mriya küllerinden yeniden doğacak

 

Antonov, An-225’i restore edip tekrar uçurmak için bağış istiyor. Dünyanın en büyük uçağı, Rus işgalinin ilk günlerinde imha edildi. Şimdiye kadar Antonov, uçağın inha edildiği konusunda hep ihtiyatlı davrandı. Ancak Perşembe günü geç saatlerde Antonov CEO’su Sergii Bychkov, uçağı canlandırmak için bir kampanya başlattıklarını açıklarken Ruslar tarafından imha edildiğini kabul etti.

Perşembe günü Antonov’un Facebook sayfasında Bay Bychkov, An-225’in yeniden üretilmesi için geri ödenmeyecek katkılar yani, borç değil bağış istedi ve uçağı “modern kargo uçağı üretiminde dünyanın en yüksek bilimsel ve teknik başarılarının bir sembolü” olarak restore etmek istediklerini söyledi. Antonov bunu kendilerinin yapacaklarını ama, savaşın ortasında nakit sıkıntısı çektiklerini söylüyor.

“Zor zamanlar yaşanmasına rağmen Antonov ekibi, modernitenin sembollerinden biri olarak efsanevi uçağın geri dönüşü olmayan tamamen kaybını önlemenin ve nakliye havacılığının bayraktarı An- 225

“Mriya”yı canlandırılması için Uluslararası Fon kurmayı öneriyoruz”

An-225’in güçlü bir uçak olduğuna şüphe yok. 88 metre kanat açıklığı, 84 metre uzunluğa ve 18 metre yüksekliğe sahip AN-225’in 6 adet ZMKB Progress Lotarev D-18T turbofan motoru, 640 ton maksimum kalkış ağırlığı izni vardı. Diğer ayırt edici özelliklerin yanı sıra, şimdiye kadar yapılmış en ağır uçaktı.
An-225 Mriya, Rus birlikleri bir hava köprüsü kurmak için Şubat ayı sonlarında havaalanını ele geçirmeye çalıştığında, Kiev’in Hostomel Havalimanı’ndaki bakım hangarındaydı. Şimdi “Antonov Havaalanı Savaşı” olarak bilinen saldırı sırasında An-225 imha edildi. Antonov ayrıca, altyapılarına verilen zararla ilgili daha fazla ayrıntı da verdi.

“Rusya’nın saldırısında Gostomel’deki üs de yıkıldı, Sviatoshyn’deki üs hasar gördü, An-26, An-74 ve An-225 Mriya uçakları imha edildi”

Şirket, işgalden başlamadan önce 5 An-124’ün Ukrayna’dan çekildiğini doğruladı. Sergii Bychkov, An-225’i yeniden inşa etmenin ne kadar para alacağını veya ne kadar süreceğini belirtmedi. Doğru söylemek gerekirse, mevcut savaş bunu belirlemeyi zorlaştırıyor. Antonov, 2021’in sonlarında üretim için planlar geliştirmeye başladıklarını söyledi.

Antonov’un An-225’i yeniden üretilmesinin çevrimiçi olarak pek çok destekçisi olsa da, bazıları Antonov’un neden onu da Ukrayna’dan çıkarılmadığını sorguluyor.

Antonov, Facebook’ta, “Şubat ortasında, olası Rusya saldırısı göz önünde bulundurularak, uçaklara yer değiştirmeye hazırlık çalışmaları yoğunlaştırıldı. An-26, An-74 ve An-225 uçakları hazırlandı ve kaçırıldı. Ancak, An-225 planlı bakımdaydı ve motorları eksikti. 23 Şubat akşamı, altıncı motor geldi ve An-225’e monte edildi, böylece 24 Aralık sabahı Leipzig’e uçabilirdi”

Ancak aynı gece, Ukrayna hava sahasını sivil uçuşlara kapattı ve bu nedenle Ukrayna’da bulunan Antonov uçakları yerde kaldı. Şanssız bir zamanlama ile An-255’in altıncı motoru 24 saat önce gelmiş olsaydı Ukrayna’yı zamanında terk edebilir ve sağlam kalabilirdi.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir