Körfez ülkelerine ait büyük hava yolu şirketleri, ABD Başkanı Trump’ın Irak, İran, Suriye, Sudan, Libya, Somali ve Yemen vatandaşlarının ülkeye girişini yasaklayan kararını uygulamaya başladı
Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) merkezli hava yolu şirketi Emirates yetkililerinden alınan bilgiye göre, şirket söz konusu yedi ülke vatandaşlarına ABD bileti satılmaması ve vizesi olanların dahi uçaklara binişine izin verilmemesi yönünde talimat verdi. Emirates’in mağdur yolcuların rezervasyonlarını değiştirmeleri konusunda yardımcı olmaya çalıştığı, yeni uygulamadan etkilenen yolcu sayısının ise az olduğu aktarıldı.
Başkent Abu Dabi’deki bir diğer hava yolu şirketi Etihad Airways’ten yapılan yazılı açıklamada da Trump’ın imzaladığı kararnamenin yürürlüğe girmesiyle, ABD’deki göçmenlik hizmetleri dairelerindeki özel giriş şartlarının değiştirildiği belirtildi. Katar Hava Yolları da dün yaptığı açıklamada, ABD’den yeni kararlarla ilgili bir belge aldıklarını, buna binaen Green Card’ı bulunanlar, Birleşmiş Milletler, NATO, uluslararası örgütler ve hükümet üyeleri için çıkarılan vizeye sahip olanlar dışındaki söz konusu ülke vatandaşlarının ABD’ye yolculuk yapamayacağını kaydetmişti.
Trump’a federal mahkeme ‘Dur’ dedi
Amerika’da federal yargıç, Başkan Donald Trump’ın nüfuslarının çoğunluğu müslüman olan 7 ülkenin vatandaşlarına getirdiği seyahat yasağı nedeniyle havalimanlarında bekletilen kişilerin sınır dışı edilmesini geçici olarak durdurdu.
New York’taki Bölge Yargıcı Ann Donnelly, Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği (ACLU) adlı kuruluşun açtığı davada, Trump’ın kararnamesinin ardından havalimanlarında bekletilenlerin ülkeye alınmalarına hükmetti.
Donnelly verdiği acil kararda, bu kişilerin, yasal haklarının ihlal edildiği yönünde güçlü argümanlar ortaya koyduğunu belirtti.
Trump’ın 27 Ocak Cuma günü imzaladığı başkanlık kararnamesi Irak, Suriye, İran, Sudan, Libya, Somali ve Yemen vatandaşlarına 90 gün süreyle Amerika’ya seyahat yasağı getirilmesini öngörüyor.
Kararnamenin devreye girmesiyle bu yedi ülkenin vatandaşlarının ülkeye alınmayıp havalimanlarında bekletilmesi protesto eylemlerine neden oldu.
New York’taki JFK Havalimanı’nda öğleden sonra daha çok Ortadoğu ülkelerinden gelen uçakların indiği Terminal 4’ün otoparkında toplanmaya başlayan kalabalık akşam saatlerinde bir kaç bin kişiye ulaştı.
Havalimanında bazı Müslüman ülkelerden gelenlerin ülkeye alınmamasını ellerinde pankartlar ve attıkları sloganlar ile protesto eden çok sayıda New Yorklu saatlerce gösteri yaptı ve bu kişilerin ülkeye alınmasını talep etti.
Öte yandan akşam saatlerinde havalimanındaki protesto gösterilerine katılımın artması üzerine polis JFK’ye giden treni kapattı. Kapatma kararı daha sonra New York Valisi Andrew Cuomo havalimanı treninin yeniden açılması talimatını verdi. New York Valisi “New York halkı sesini duyuracaktır” dedi.
Sabah saatlerinden itibaren JFK havalimanında ülkeye girişlerine izin verilmeyen en az 10 kişi olduğu ülke genelinde ise bu sayısının 200’e yakın olduğu belirtiliyor. Ayrıca Mısır’ın başkenti Kahire’de de beş Iraklı ve bir Yemenli havaalanında New York uçuşuna alınmadı. Kararın, JFK Havalimanı’ndan gelen talimatlar doğrultusunda alındığı öğrenildi.
ACLU, havalimanında bekletilenlerden, daha sonra serbest bırakılan iki Irak vatandaşı Hamid Halid Derviş ve Haydar Abdulhalik Alşavi adına Başkan Trump ve Amerikan hükümeti aleyhine dava açtı.
Brooklyn nöbetçi mahkemesinde görülen dava neticesinde hakim, vizesi olup da havalimanlarında tutulan ve girişlerine izin verilmeyen kişilerin ülkeye geçici olarak alınmalarına karar verdi. Karara rağmen İranlı üniversite öğrencisi Vahideh Rasekh’in ABD’ye sokulmadığı ve Türk Hava Yollarının tarifeli seferi ile JFK Havalimanı’ndan İstanbul’a gönderildiği iddia edildi.
Dosya Şubat ayı içerisinde yeniden görüşülecek ancak o zamana kadar bu kişiler Amerika içerisinde kalabilecekler. Şubat’ta görülecek ana davada Başkan Trump’ın imzaladığı kararnamenin anayasaya uygun olup olmadığı tartışılacak.