Amerikan vatandaşları Afganistan’dan Tahliye Etmek İçin Kiralanan Uçaklar Yerde Kaldı

am'rak-vatandaslari-afgan-istan-tahliye

Amerikan vatandaşları ve yeşil kart sahipleri de dahil olmak üzere, Taliban yönetimi altında yaşamdan korktuklarını söyleyen yüzlerce insanı taşımayı amaçlayan çok sayıda uçak, Pazartesi günü kuzey Afganistan’daki bir uçak pistine park etmiş durumda bir gün daha geçirdi.

Ascend yöneticisi Marina LeGree, 19 Amerikan vatandaşı ve iki ABD yeşil kart sahibi de dahil olmak üzere 600’den fazla kişi olduğunu söyledi. LeGree’ye göre, mahsur kalan yüzlerce kişi arasında sivil toplum kuruluşlarının üyeleri, gazeteciler ve risk altındaki kadınlar vardı. LeGree, bu yolcuların kalkış izni beklentisiyle yedi gün geçirdiklerini ve kuzeydeki Mezar-ı-Şerif kentindeki havaalanı yakınında ikamet ettiklerini söyledi.

Pazar günü, Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi’nin en üst düzey Cumhuriyetçisi olan Teksas Temsilcisi Michael McCaul, Fox News’e Taliban’ın insanları “rehin” tuttuğunu ve “konuştuğum sırada içlerinde Amerikan vatandaşlarının bulunduğu altı uçak” olduğunu söyledi.

LeGree kendisine toplamda altı uçak olduğu söylendiğini doğrularken, yolcuların “fiziksel olarak uçak içinde” beklemediklerini açıkladı.

McCaul, Taliban’ın, muhtemelen “nakit para veya Afganistan hükümeti olarak meşruiyet” şeklinde talepleri karşılanana kadar uçakların kalkmasına izin vermeyeceğini söyledi.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü ABD’nin geri kalan tüm ABD vatandaşlarına, yeşil kart sahiplerine ve ayrılmak isteyen risk altındaki Afganlara yardım etmeye hazır olduğunu söyledi.

Mezar-ı Şerif havaalanındaki bir Afgan yetkili Associated Press’e Afganlıların çoğunun pasaportu veya vizesi olmadığını söyledi.

LeGree, bökgedeki kaynaklarla yaptığı konuşmadan anladığı kadarıyla, şu anda birincil meselenin Taliban ile uçuşları yürüten Kam Air arasında havaalanını kullanma maliyeti konusunda bir müzakere olduğunu söyledi.

Exit mobile version