AMERİKA G.KIBRIS'A 130 ADET F-35 GÖNDERDİ

Son yıllarda Romanya, Bulgaristan, Yunanistan ve Kıbrıs Rum Kesimindeki üsleri büyüten ABD, gelişmiş uçaklar, füzeler ve asker yığınağı yapıyor.

ABD’nin, Güney Kıbrıs Rum Kesimi’ndeki hava üssüne 130’dan fazla gelişmiş F-35 savaş uçağı konuşlandırdığı öğrenildi. Amerika’nın USS John C. Stennis (CVN 74) ve USS Abraham Lincoln (CVN 72) uçak gemilerinin başı çektiği iki filoyu  Akdeniz açıklarında bir araya getirerek tatbikat başlatacağı öğrenildi.

Rusya, ABD’yi ve Rumları uyarmıştı

Akdeniz’de ABD’nin dev uçak gemilerinin başını çektiği filoları, savaş ya da büyük tatbikatlar gibi durumlarda bir araya geliyor.

ABD’nin Kıbrıs’a gelişmiş uçak filoları konuşlandırma projesi, ilk olarak Rusya’yı rahatsız etti. Rusya Dış işleri Bakanlığı sözcüsü Mariya Zaharova, 6 Aralık 2018 tarihli basın toplantısında, “Amerikalı yetkililerin Güney Kıbrıs’ta yeni askeri üsler kurmak için Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ile görüşmeler yürüttüğünü biliyoruz. Rusya, ABD’nin Kıbrıs’taki askeri varlığını artırmasına kayıtsız kalmayacaktır” uyarısında bulunmuştu. Rusya, ayrıca Rum yetkililerini, ABD ordusunun topraklarında konuşlandırmasına izin vermemesi konusunda uyararak, bunun “tehlikeli sonuçlara yol açacağını” bildirdi.

S-400 tepkisi, F-35 filosu mu

Türkiye, ABD’nin etrafında yaptığı askeri yığınağı dikkatle takip ediyor. Türkiye’nin Rusya’dan S-400 hava savunma füzeleri alma hamlesinin, etrafında gerçekleşen sıra dışı askeri hareketliliğe karşı bir tedbir olduğu yorumları yapılıyor. ABD’nin F-35’lere tehdit oluşturacağı gerekçesiyle Türkiye’nin S-400 bataryaları almasına karşı sert tepkisinin de sözde NATO müttefiki olan bu ülkenin, gizli niyetlerini de ortaya koyduğu belirtiliyor.

Exit mobile version