ALRIGH2T: AB, Havacılıkta Sıvı Hidrojen Kullanımını Teşvik Eden Yeni Projesini Başlattı

ALRIGH2T: AB, Havacılıkta Sıvı Hidrojen Kullanımını Teşvik Eden Yeni Projesini Başlattı

Avrupa Birliği (AB), sıvı hidrojenin havacılık sektöründeki kullanımını geliştirmeyi amaçlayan ALRIGH2T adlı yeni bir proje başlattı. Bu proje, 7 AB ülkesi ve İsrail’den 21 ortağın bir araya gelmesiyle oluşturulan uluslararası bir konsorsiyum tarafından yönetiliyor. Toplamda yaklaşık 10 milyon Euro’luk bir fon sağlayan proje, 48 aylık bir süre boyunca devam edecek.

ALRIGH2T projesi, sıvı hidrojenin havaalanı altyapısı ve yakıt ikmali teknolojileri üzerine odaklanıyor. Sıvı hidrojen, daha sonra uçağın motorunda yakılabilir veya yakıt hücresi ile elektriğe dönüştürülebilir. Havacılık sektörünün toplam sera gazı emisyonlarının yüzde 2.5 ila 3’ünden sorumlu olduğu göz önüne alındığında, projenin çevresel etkileri azaltmaya yönelik önemli bir katkı sağlaması bekleniyor.

Proje, sıvı hidrojen tabanlı uçak motorları için altyapı geliştirmenin yanı sıra, hidrojen tanklarının değiştirilmesi gibi çeşitli çözümleri araştırmayı amaçlıyor. Ayrıca, gerçek yaşam testleri Milano-Malpensa Uluslararası Havalimanı ve Paris’teki bir “referans havalimanında” gerçekleştirilecek.

Projede yer alan Salzburg Alüminyum Grubu, açıklamasında, “ALRIGH2T’nin yakıt ikmal sistemlerinin kullanımı, LH2’nin havacılıkta kullanımından kaynaklanan bu önemli zorlukların üstesinden gelmeyi amaçlamaktadır” ifadelerine yer verdi. Bu proje, sıvı hidrojen teknolojisinin havalimanlarında güvenli bir şekilde yönetilmesi ve kullanılması için çeşitli zorluklara çözümler sunmayı hedefliyor.

Exit mobile version