featured

Almanya'da Sektörel Eğitim ve Maaşlar

Bu bilgilendirme yazısı,Airlinehaber sayfalarında 21 Ocak 2016 tarihinde yayınlanmıştı. Burada alınan doneler. Almanya’daki havacılıkla ilgili mesleki sendikalardan Almanya’daki mühendis köşe yazarımız Tuğrul Özalp’ın bir aylık araştırması sonucunda elde edilmiştir
THY yöneticilerin ve sendikaların dikkatine sunma amaçlı tekrar yayınlama gereği duyduk.
******************************************
Almanya’da havacılık eğitim sistemi ve hak edilen ücretler:
Pilotluk Eğitimi;
Genelde Lufthansa ve Air Berlin gibi büyük şirketler, pilotlarını kendileri yetiştiriyorlar. Bunların dışında pilotluk eğitimi veren özel okullar da var. Sıfırdan başlayıp bir B737 / A320 tipi uçakların kokpitine girmek, 70 bin Euro tutuyor. Almanya’da Fachhochschule olarak adlandırılan yüksek okullardan da bazıları, pilotluk eğitimi veriyor, fakat genelde tip eğitimi havayolu şirketlerine kalıyor.
Pilot maaşları brüt olarak yıllık; 36 bin ile 110 bin Euro arası değişiyor. (Sanırım, bu nedenle Türkiye yabancılar için cazip. Hemen hemen rakamlar aynı iken, bizde uçucular için vergi yok gibi) Yabancı pilot kendi ülkesinde, hele hele bekarsa yandı. Bekâr ve evli arasında çok vergi farkı var.
Kabin Memuru Eğitimi;
–  Örneğin; Lufthansa’da toplam 1240 Euro tutuyor, fakat 4 taksitte ödeme şansı veriyor.- Eğitim 8 ile 12 hafta arası sürüyor. ( Atlas Jet bu eğitime 10.800TL alıyor)
Kabin memuru maaşları yıllık olarak brüt 20 bin Euro civarından başlayıp 40 bin Euro ya kadar çıkıyor.  
Uçak Teknisyenliği / Uçak Bakım Mühendisliği Eğitimi
Uçak teknisyenliği eğitimlerini Almanya’da genelde Lufthansa Technik , Air Berlin Technik gibi şirketler veriyor. Bunların dışında yüksek meslek okullarında da eğitim veriliyor. Eğitim 3,5 yıl sürüyor.
Örneğin ABD kökenli Embry Riddle Üniversitesi’nin Berlin kampüsünde ise, Uçak Teknisyeni değil, uçak bakımına yoğunlaştırılmış mühendis yetiştiriyorlar. Hatta okula başlayacakların EASA Part-147 B1 ya da B2 lisanslı uçak teknisyeni olmaları avantaj sayılıyor. (Bizim havayolları için biçilmiş kaftan) SHYO’lar bu sisteme uyar mı? Uymaz ve müfredatta farklılık olursa bir iki ders ilavesi yapılamaz mı?
Tecrübeli EASA Part-66 B1 lisanslı teknisyen yıllık brüt olarak 25 bin Euro’dan başlayıp maksimum 77 bin Euro’ya çıkıyor.
Aslında ülkemiz için Embry Riddle Üniversitesi’nin eğitim modeli uygun olabilir. Biz henüz üretim yapan bir ülke değiliz, dolayısı ile  ‘’Uçak Bakımı’’nı baz alan bir mühendislik eğitimi, klasikleşmiş tasarıma yönelik teorik eğitime dayalı uçak mühendisliğinden daha uygun olabilir.
Uçak Mühendisliği eğitimi;
Mühendislik eğitimini yüksekokullar veriyor. Yüksekokullar ikiye ayrılıyor;
– Fachhochschule (University of Applied Sciences) dedikleri, daha çok meslek liselerinden ya da meslek eğitiminden gelenlere yönelik.
Normal lise bitirmiş olanların da girme hakkı var, fakat onlardan en az bir yıllık sektörde staj yapmış olmaları, ya da çalışmış olmaları koşulu aranıyor.
Eğitim, içerik olarak uygulamalı eğitime yakın. Var olan bilgileri pratik anlamda kullanmaya yatkın.
– Bir de bildiğimiz İTÜ, ya da ODTÜ gibi üniversiteler var. Daha çok düz/normal liseyi bitirip abitur (bitirme sınavı)vererek (olgunluk) gelenlere hitap ediyor, meslekten gelenlere; genelde ek bir sınav karşılığı okuma hakkı veriliyor. Son yıllarda bazı üniversitelerde meslek lisesinden gelip, Fachhochschule’de okuma hakkı olanlara sınavsız okuma hakkı sunulmaya başlandı. Eğitim, daha çok teorik ve araştırmaya dayalı. Formülleri kullanmayı bilmekle kalmayıp, nereden geldiğine kadar inip araştırılıyor.
Bir çok üniversitede; öğretim üyesi, başkanı, olacağı bölümde doktora yapmış olmakla kalmayıp, o sektörde çalışmış olmak gerekiyor. ( Bizde ise bir iki kişi hariç sektör el deneyimli doktoralı öğretim üyesi bulmanın yanı sıra “havacılık doktorasına” bile rastlamak büyük şans.
Bizde binalar harika içi ise hoca açısından boş. Sorulunca 179 Üniversitemiz var deniyor. Peki, eğitim dalına göre akademisyen var mı? İlerde oda olacak İnşallah deniyor. İşimiz İnşallah ile Maşallahlara kaldı.
 Almanya’da uçak mühendislerinin başlangıç maaşları yıllık brüt olarak; 39 bin Euro’dan başlıyor ve kıdeme göre yükseliyor.(En üst seviye rakamı alamadım) Alınca yazarım.
Bu skalada maaşlardan çok mesleki grupların birbirileri ile orantılarına yoğunlaşmak gerekir. (Sendikalara daha detaylı bilgi verebilirim) Konuyu anlamak ve adil bir ücret dağılımı isterlerse(!) faydalı olabilir.
THY Avrupa standartlarında pilotuna maaş veriyor da neden diğer branşlarda çalışanlara Türk standartlarını uygun görüyor. Bu arada şimdi de pilotlar çıkıp bizim aldığımız parada gözünüz mü var demesin de:) Gözümün olması mevzuubahis bile olamaz. Sorun tavan/taban ücret uygulamasının orantısal adaletsizliğidir.
Bir ara derneklere ve sendikalara sektördeki mesleki branşların birbirine olan orantısını vereyim dedim kimseden ses çıkmadı. İLGİNÇ.
Aslında yukarıdaki rakamlardan bile orantıları çıkarabilir ve o orantılardaki % lere göre tüm mesleki branşlardaki çalışanları hak yemeden dağıtımını yapabilirsiniz.   
NOT/ Yabancı pilot-teknisyen-mühendis ve kabin memuru ücretleri ile ilgili bilgiler, sendikalardan alınmıştır.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

27 Yorum

  1. 3 yıl önce

    Ben erciyes de okuyorum daha ilk yılım olmasına rağmen çok zorluklar çekiyorum puanım ve sıralamam pek çok mühendislikten yüksek olmasına rağmen fuarlar ve sempozyumlarda yüzümüze bakmıyolar. Yüksek lisans yapmayı düşünüyorum uçak mühendisliğinde o zaman mühendis olarak geçebiliyormuyum ? Bide ilerde nerelerde çalışıyım yurt dışına gidebilir miyim bu işi oralarda yapabilir miyim ? Bana yardımcı olacak abi ve ablalarımdan birazcık mentörlük bekliyorum.

    Cevapla
  2. 6 yıl önce

    Bir yerde patlayacaksınız ama nerde çok merak ediyorum fazılllll bak örnek al Mehmet yılmazdan can şaşmazdan onlar da sevmezdi teknisyeni nedir bu adaletsiz hak hukuk tanımayan davranışlarınız anlamış değiliz iki günlük dünya halbuki bak A.O ya Gül gibi zammını yaptı hadi sende başarabilirsin Fazıl hayatta ilk kez birşeyi başar o koltuğu hakkettin diyelim arkandan küfür etmeyelim ne dersin ha hadi canım

    Cevapla
  3. 6 yıl önce

    Bahsi geçen meslekler arasında sadece uçak mühendisi olmak için derece ile üniversite sınavını kazanmanız gerekiyor. İtü ve odtü mezunu uçak mühendislerinden bahsediyorum. Kazanması kadar okuması da bir o kadar zordur. Fakat pilot ve teknisyen lisansı gibi sivil havacılık tarafından bir zorunluluk olarak belirtilmemesi sebebi ile hakettiği değeri görmemektedir. Maaş olarak da burada belirtildiği üzere Almanya’da olduğu gibi yüksek seviyelerde değildir maalesef.

    Cevapla
    • 6 yıl önce

      Anadolu erciyes okuyan shyo mezunlarida o muhendislerle ayni kapasitede ve becerideler kime ne anlation sen ??

      Cevapla
      • 6 yıl önce

        Kapasite tartışması yok burada. Ki zaten teknisyenin yaptığı iş farklı mühendisin yaptığı iş farklı. Öncelikle bu farkı anlayabilecek kapasite olması lazım.

        Cevapla
        • 6 yıl önce

          Oncelikle ucak bakim muhendisi diyeceksin!! ikincisi işi yapanda biziz emek verende

          Cevapla
    • 6 yıl önce

      şuralarda birbirinizi aşağılamaya birbirinizi küçümsemeye nekadarda meraklısınız. insanlar bi kategorideki tüm çalışanların hepsinin sizin gibi olduğunu zannedecek diye endişeleniyorum. bu şirketin , bu sektörün bu ülkenin ve hatta bu dünyanın her tip insana ihtiyacı var.
      Neden şirketlerin yaptığı hataları kişilere yüklüyorsunuzki. Ben mesala E.Ü SHYO yu derece ile kazandım. bunu kullanarak kimseyi rencide etmedim. Bizler 5 yıllık bir eğitim ve sınavlar sürecinden geçmişken, Başka alanlardan mezunlar yada Lise mezunları ile aynı iş grubunu hatta aynı maaşı paylaşıyoruz. Ben bunda o kişileri suçlamıyorum yada aşağılamıyorum. onlar sistemdeki açıklıktan faydalandılar ki kim olsa aynısını yapardı.
      Birlikte güzel ve uyum içinde çalışmaya baksak ya. niye birbirimizi yiyip duruyoruz.

      Cevapla
    • 6 yıl önce

      Bahsi geçen meslek Uçak Bakım Mühendisliği, Uçak Mühendisliği değil! Sizlerin işi hava araçları, sistemleri vs üretmek, tasarlamak veya geliştirmek. Dolayısı ile sizlerin uçak bakımı yapan şirketlerde çalışması kadar mantıksız bir durum söz konusu olamaz. Bir cerrahın pratisyen hekimlik yapması gibi bir şey bu. Yorumunda da belirttiğin gibi mühendisin yaptığı iş ayrı teknisyenin yaptığı iş ayrı. Uçak bakım mühendisinin yaptığı işte tam olarak bir hat bakım C/S inin, MCC nin veya üretim planlama personelinin yapması gerekenler. Bu işleri doğru olarak yapması için de tıpkı teknisyen gibi çalışarak işe başlaması gerekli. Bunları anlayabilecek kapasite hepinizde var ama işinize nasıl geliyorsa öyle davrandığınız için geri zekalıyı oynamaktan vazgeçmiyorsunuz!

      Cevapla
  4. Sefa bey en kıdemli kaptanın en kıdemli cs teknisyene oranı hemen hemen %1,5 oluyor. Bu durumda uçak teknisyenlerinin hak kaybı net olarak görülmekte. İşte Sefa bey bu tür araştırmalı ve mukayeseli rakamlarla sendikacılık yapmak gerekiyor. Şimdikiler sendika değil resmen sanduka. Ellerinde bir örnek olmadan istiyorlar. İşveren de cahil oda piyasaya bakıp domates,biber hesabı yapıyor.

    Cevapla
  5. 8 yıl önce

    Meslek lisesi mezunu orada teknisyen olarak calisabilirmi ?

    Cevapla
    • 6 yıl önce

      Ja kanka. es funktioniert :)

      Cevapla
    • 6 yıl önce

      Bunun gibi lise mezunlari yuzunden biz universite mezunu bakim muhendislerine niteliksiz gozuyle bakiliyor …

      Cevapla
      • 6 yıl önce

        Üniversite mezunu olunca adam mı olunuyor. Önce adam ol, sonra hakkını ara canım benim.

        Cevapla
        • 6 yıl önce

          Sen adam mısın da, tanımadığın birisine adam ol diye diyebiliyorsun? Üniversite mezunlarını uçak bakım mühendisi olarak çalıştırmak THY’nin de işine gelecektir. Bunu yaparak lise veya dengi mezunlara C/S yapıp o kadar maaş vermesi gerekmeyecek. Burada hem liyakati sağlamış olur hem de eğitimli ve donanımlı insanlara uçaklarını emanet etmiş olur. Ayrıca makine, tekstil, elektrik mühendisleri gibi havacılıktan hiç anlamayan ve beceremeyen kişileri de bakım planlama, kalite gibi kritik işleri yaptırmak zorunda da kalmayacak. THY yönetimine duyurulur…

          Cevapla
  6. İyi

    Cevapla
  7. 9 yıl önce

    Sefa Bey sizden bir ricamiz olacak. THY Yurtdisi istasyonlarinda calisan personelinin neden maas politikasi cok adaletsiz, bunu genel kurulda sormaniz mumkun olurmu acaba? Ise yeni baslayan personel ile 10 senelik bir personelin maasi arasinda cok cuzi sembolik bir fark var. Ayrica merkez tayinli personel ile mahalli personelin maas farki 4-7 kat arasindadir. Diyebilirler ki adamlar kendi evinden uzakta calisiyor fln, dogrudur ama o kadarlik bir fark hakkaniyete uygun mudur? Merkez tayinli personelin ev kirasi, telefonu ve telefon faturasi sirket tarafindan odeniyor. Arabasi var, her turlu ufak giderleri bile sirkete fatura ediliyor. Buna ragmen boyle ucuk bir fark var. Asil yuk mahalde isi yuruten mahalli personelin uzerindedir. Buna ragmen hicbir iyilestirme yapilmiyor. Ayrica ayni bolgede ayni isi yapan personelin maas farki 1.5-2 kata kadar cok rahat cikabiliyor. Bu konuyu arastirip genel kurulda sorabilirseniz cok seviniriz.

    Cevapla
  8. 9 yıl önce

    Yakın zamanda teknisyen alımı olucak mı bilgisi olan var mıdır?

    Cevapla
  9. 9 yıl önce

    İle giremedik ki maaş alalım ama Avrupa’da maaşlar daha iyi Oray’a gidip çalışabiliyormuyuz

    Cevapla
  10. 9 yıl önce

    daha bırak tecrübeyi acemi teknisyen olamadık 9. aya giriyoruz hala işsizim

    Cevapla
  11. C/s olunca aradaki fark kapanıyor mu gerçekten?

    Cevapla
    • 9 yıl önce

      5yıllık bi cs isen belki kafa kafaya geliyodur. Ttabi yeni başlayanlarla

      Cevapla
    • 9 yıl önce

      Özel şirketlerde evet ama THY de maalesef. Ağzıyla kırk kuş yakalayıp kırk fırından ekmek alıp ekmek arası yapsa da zor. Tabii bu aynı zamanda başlayanlar için geçerli. 10 senelik teknisyen ile yeni işe başlayan kabin memurunu kıyaslamamak lazım.

      Cevapla
  12. yeni başlayan teknisyen ile yeni başlayan hostes arasında 2-2.5 kat maaş farkı var.Bu fark 3-4 yıl boyunca suruyor ta ki teknisyen B1 B2 C/S olana kadar.O zaman kabin ekipleriyle aynı kefeye geliyor.Kabin ekibindeki arkadaşlara saygı duyuyorum fakat uçak güvenliğine doğrudan etki eden ve bu kadar sorumluluk taşıyan insanlara bu maaşları vermek ADALETSİZLİK.

    Cevapla
  13. yeni başlayan teknisyen ile yeni başlayan hostes arasında 2-2.5 kat maaş farkı var.Bu fark 3-4 yıl boyunca suruyor ta ki teknisyen B1 B2 C/S olana kadar.O zaman kabin ekipleriyle aynı kefeye geliyor.Kabin ekibindeki arkadaşlara saygı duyuyorum fakat uçak güvenliğine doğrudan etki eden ve sorumluluk taşıyan insanlara böyle maaşlar vermek ADALETSİZLİK.

    Cevapla