Almanya, Türkiye’nin Eurofighter Typhoon Savaş Uçakları Satışını Şartlara Bağladı

Almanya, Türkiye'nin Eurofighter Typhoon Savaş Uçakları Satışını Şartlara Bağladı
Alman haber ajansı RND’nin bildirdiğine göre, Almanya, Türkiye’nin Eurofighter Typhoon savaş uçakları satışında iki önemli şart belirledi. Türkiye, askeri modernizasyon sürecinin bir parçası olarak 40 Eurofighter Typhoon jeti satın almak için talepte bulundu. Bu talep, Birleşik Krallık, İtalya ve İspanya’nın onayına tabi olsa da, Almanya’nın anlaşmayı engellediği belirtiliyor.

Almanya’nın belirlediği şartlar arasında, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Yunanistan’a yönelik açıklamalarını durdurması ve Türkiye’nin Ege adaları üzerindeki toprak iddialarından vazgeçmesi yer alıyor. Bu durum, Türkiye ile Yunanistan arasındaki ilişkilerin Ege Denizi’ndeki toprak anlaşmazlıkları ve diğer konular nedeniyle gergin olduğu bir dönemde gerçekleşiyor. Ancak son zamanlarda her iki ülke de iyi niyet göstergeleri ile ilişkilerini iyileştirmeye çalışıyor.

Eurofighter Typhoon, İngiltere, İtalya, İspanya ve Almanya tarafından üretilen bir konsorsiyum tarafından üretilmektedir. Bu dört ülkenin de jetlerin herhangi bir satışını onaylaması gerekiyor. Diğer konsorsiyum üyelerinin satışa onay verdiği bildirilirken, Almanya’nın vetosunun anlaşmayı geciktirebileceği endişeleri gündeme geliyor. Almanya’nın onayı olmadan satış sürecinin devam etmesi mümkün değil.

Bu anlaşma, Türkiye’nin hava kuvvetlerini güçlendirmek için Eurofighter Typhoon gibi modern savaş uçaklarına yönelme çabasının bir parçası olarak dikkat çekiyor. Önerilen anlaşma, Türkiye’nin Rus S-400 füze sistemini satın alması nedeniyle ABD’nin F-35 programından çıkarma kararının ardından, filo modernizasyonunda karşılaştığı zorluklarla birlikte gündeme gelmektedir.

Exit mobile version