Almanya 100 milyar Euroluk FCAS projesinden çıkma kararı almayı düşünüyor.
Almanya Başbakanı Olaf Scholz tüm zamanların en pahalı savaş uçağı “Geleceğin Savaş Hava Sistemi “nin (FCAS) tahmin edilen rakamdan daha maliyetli olacağından endişe ettiklerini belirtti.
FCAS Almanya, Fransa ve İspanya’daki savunma şirketleri tarafından ortaklaşa geliştiriliyor ve 2040 yılından itibaren “Eurofighter “ın yerini alacak. “Altıncı nesil” bir savaş uçağı olarak otonom yeteneklere de sahip olacak ve üç sütundan oluşacak.
İngiliz basınının FCAS projesinin olası iptaline ilişkin haberlerini ihtiyatla karşılamak gerekir. Zira Birleşik Krallık “Tempest” projesi kapsamında kendi “altıncı nesil” savaş uçağını geliştirmekte ve Japonya ve İtalya’dan üreticilerle birlikte çalışmakta. BAE Systems ve Rolls Royce’un sorumlu olduğu projenin FCAS’tan beş yıl önce, 2035 yılında tamamlanması planlanıyor. Times’a göre Scholz bu nedenle iki sistemin geliştirilmesini birleştirmeyi de düşünüyor. Avrupa ülkelerinin yanı sıra ABD de 2030 yılına kadar faaliyete geçmesi beklenen “altıncı nesil” bir savaş uçağı geliştirmek istiyor.
Times’a göre Almanya bu proje için 40 milyar Euro ayırmış durumda. Geçtiğimiz hafta Bundeswehr, yedi şirketle 240 milyon euro değerinde bir araştırma sözleşmesi imzaladı. Sözleşme aynı zamanda “havadan lazerlerin” entegrasyonunu da inceliyor. Konsorsiyumun ana sözleşme ortakları Airbus, füze üreticisi MBDA ve Hensoldt, Diehl, ESG ve Rohde & Schwarz şirketlerinden oluşan bir konsorsiyum. Anlaşmadan toplam 35 büyük ve orta ölçekli şirket yararlanacak.
FCAS konusundaki anlaşmazlığa ek olarak, Fransa ve Almanya arasındaki ilişkiler “Gökyüzü Kalkanı” girişimi nedeniyle de gölgeleniyor. Alman hükümetinin inisiyatifiyle NATO ülkelerinin hava ve füze savunma sistemleri alımları, ABD ve İsrail ürünleri tercih edilerek bir paket haline getirilecek. Times’ın bir yetkiliden edindiği bilgiye göre Scholz “bu konularda Fransızlardan çok İngilizlerle ortak noktaları olduğunu düşünüyor” dedi.