Alaska Airlines’ın Kritik Kararı: Havada Kapısı Kopan Boeing 737 MAX 9 Yeniden Havada

Alaska Airlines'ın Kritik Kararı: Havada Kapısı Kopan Boeing 737 MAX 9 Yeniden Havada

Amerikan havayolu şirketi Alaska Airlines, geçtiğimiz 5 Ocak’ta yaşanan ve bir uçağın acil çıkış kapısının havada kopması olayının ardından, Boeing 737 MAX 9 model uçaklarından birini tekrar hizmete soktuğunu duyurdu.

Seattle’dan San Diego’ya yapılan uçuş, planlanandan yaklaşık bir saat sonra gerçekleşerek, Güney Kaliforniya’daki hedefine başarıyla ulaştı. Bu, şirketin 65 adetlik 737 MAX 9 filosunun kademeli olarak yeniden hizmete girmesinin ilk adımı oldu.

Alaska Havayolları Üst Yöneticisi Ben Minicucci, geçtiğimiz perşembe günü yaptığı açıklamada, şirketin 2023 sonuçlarına ilişkin video konferans sırasında, bu uçuşların cuma gününden itibaren yeniden başlamasını beklediklerini ifade etmişti. Şirket, filonun Şubat ayı başında tamamen hizmete dönmesini hedefliyor.

Olayın ardından, Amerikan havacılık düzenleyici kurumu FAA, kapı kopmasının ardından, bu şekilde yapılandırılmış uçaklarla yapılan uçuşları yeni bir duyuruya kadar askıya almıştı. Düzenleyici kurum, çarşamba akşamı yaptığı açıklamada, bu uçakların tekrar havalanabilmelerini sağlamak üzere “kapsamlı” bir bakım ve denetim programı oluşturduğunu duyurdu. Uçakların hizmete geri dönmesi için bu planın tamamlanmasının gerektiği bildirildi.

Alaska Havayolları, cuma sabahı yaptığı açıklamada, uçak başına yaklaşık 10 saat süren filo incelemesinin “gelecek hafta sonuna kadar” tamamlanmasını beklediğini bildirdi.

Bu durumun maliyetinin yüksek olduğu biliniyor: Şirket, askıya alma nedeniyle ocak ayında üç bin uçuşun iptal edileceğini ve bunun mali sonuçlarının 150 milyon dolar olmasını tahmin ediyor.

Bu arada, yeniden yapılandırılan bu modellerin 79 uçakla en büyük filosuna sahip olan United Airlines, uçaklarından birinin ilk uçuşunun pazar günü için planlandığını duyurdu.

Olayın incelenmesi sürecinde, ABD Ulusal Ulaşım Güvenliği Kurulu (NTSB) tarafından yürütülen soruşturmanın gelecek hafta sonuçlanması bekleniyor. Kurul, müfettişlerinin “tirbuşon kapı tutucunun üretiminin ilk aşamalarından uçak içi kazaya kadar bir kronoloji oluşturacağını” ve ilgili uçakla ilgili tüm belgeleri (üretim ve bakım) inceleyeceklerini belirtti.

Exit mobile version