Alaska Airlines 3 Milyon Dolar ödemeye mahkum edildi

alaska-airlines

ABD Seattle merkezli Alaska Airlines’ı, Portland havalimanında bir yolcusunun ölümünden sorumulu bulan mahkeme yolcunun ailesine 3,19 Milyon Dolar ödemeye mahkum etti.

Olay, 2017 yılında, 75 yaşındaki engelli bir yolcu olan Bernice Kekona’nın Hawaii’den Spokane, Washington’daki evine dönerken Portland havalimanında meydana geldi. Tekerlekli sandalye kullanan yürüme engelli Kekona’nın ailesi, Portland’da Spokane uçağına transfer olması için Portland’da refakat yardımı ayarlamıştı.

Aile, Alaska Havayolların’a bu konuda tam 5 kez bu talebini iletmesine rağmen, Alaska Havayolları ile yer hizmetleri şirketi arasındaki yetersiz iletişim, refakatçisi kapıdan kapıya transferi tamamlamadan sakat yolcuyu tekerlekli sandalyesinde yalnız bırakarak ayrılıp gitti. Yalnız kalan yaşlı ve tek bacağı olmayan engelli yolcu, bir süre bekledikten sonra Alaska Airlines’ın Spokane uçağının kapısına tekerlekli sandalyesi ile kendi başına gitmeye mecbur kaldı.

Kekona bunu yaparken tekerlekli sandalyesi ile havaalanının yürüyen merdivenlerinin birinde 21 basamak aşağı yuvarlandı. Bu, bu düşme ile kafa ve göğüs yaralanmalarının yanı sıra Aşil Tendon yaralanmasına bağlı septik enfeksiyona maruz kaldı. Zaten tek olan bacağının kesilmesi de dahil olmak üzere çeşitli cerrahi müdahalelere rağmen, Kekona kazadan üç ay sonra ne yazık ki yaralarına yenik düşerek vefat etti.

22 Şubat 2021 günü, yıllar süren duruşmalar nihayet sona erdi. Alaska Havayolları sürekli davayı reddetmeye çalışmış ve yolcuyu suçlamıştı. Bununla birlikte, Seattle’daki King County Yüksek Mahkemesindeki jüri nihayetinde Alaska Airlines’ı “ölümcül kazadan” % 90 sorumlu” olduğuna karar verdi. Hakim, yolcu Kekona’nın ailesine tam 3,19 Milyon Dolar tazminat ödemeye mahkum etti.

Mahkemenin bu tazminat kararı Alaska Airlines’ın Covid-19 nedenli olarak azalan uçuşlar ve yolcuya bağlı olarak 2020 yılı için 1,3 Milyar Dolar zarar açıklmasından 1 ay sonra geldi.

Exit mobile version