Aklın YOLU..

Geçen hafta okurlarımdan bir kaç mail aldım. Bu maillerden birisi; “Bu kadarı da ayıp THY” başlığı ile yazdığım köşe yazımdan sonra gelişen olayları, benim yazımdaki kinayeye bağlayan bir ileti olup, aşağıdaki gibiydi: 
Konu: THY’de 6 aylık eğitim programı hakkında
“Sefa bey merhabalar uzun zamandan beri fırsat kolluyordum size yazmak için. konuyla ilgili yazınız  herhalde bir etki oluşturdu ki geçenlerde iş mülakatı için gittiğimizde 300 liraya ek olarak 300 lira da THY’nin vereceğini öğrendik kurs başlayınca 2 arkadaşla anlaşırsak 3 kişi ucuz bir ev kiralayıp bu paraları bir araya koyarsak 1800 lira yapar ki umarım İstanbul pahasında bu parayla geçinebiliriz. İlginize ve bize sahip çıkmanıza minnettarız tekrardan çok teşekkürler. İyi çalışmalar dilerim.” 
 
Sağ olsunlar, varolsunlar… Faydam dokunduysa mutlu olurum. Ancak, aklın yolu birdi ve bu konu her vicdan sahibinin dikkatini çekecek kadar önemliydi.
Bana gönderilen ikinci mail ise; SHYO öğrencilerinin ve mezunlarının; kurulduğundan bu yana, tam bir yılan hikâyesine dönmüş sorunları ile ilgiliydi.  
Şimdi bu maili birlikte inceleyelim ve bu arkadaşların sorunlarını masaya yatıralım.
Merhaba Sefa Bey
SHGM’nin sitesinden almış olduğumuz 
Lisans Yönetmeliği‘nde madde 18 de geçen yüksek öğrenim kurumları ve sivil havacılık yüksekokullarının ilgili modüllerden muaf tutulabileceği açıkça belirtilmiştir.SHGM nin bu modüllerden 1 ve 2 sini muaf tutarken diğer modülleri üniversitede içerik olarak ve geçme notu olarak görmüş olmamıza rağmen kabul etmemesi kendisiyle çelişmekte olduğunu ve bizleri mağdur ettiğini göstermektedir.YÖK’e, TBMM ye ve SHGM ye 20 Kasım da dilekçe başvurusu yapmak için Ankara ya toplu şekilde gideceğiz.Sizinde bizlere vermiş olduğunuz desteği bildiğimiz için yardımınızı talep ediyoruz.Gerekirse bu konu hakkında Airport TV ve Airporthaber e çıkmaya hazırız.
Modüllerin ve almış olduğumuz derslerin içeriklerinin birebir uyuşmuş olduğunu ispatlayabiliriz.
 
İlginiz için şimdiden teşekkür ederiz.
Erciyes Üniversitesi Sivil Havacılık Yüksekokulu ve Kocaeli Üniversitesi Öğrencileri…
Evet, sevgili okurlarım; iletileriniz bana ulaşır ulaşmaz, sizlerle yoğun telefon ve mail trafiğim başladı. 
Sizlere ne kadar yakın olduğumu bilirsiniz ve çaresizlikler içinde boğuşan siz gençlere yardım etmek, sadece benim değil, ilgili okulların yönetimleri ve SHGM’nin görevidir. Bu saptamayı yaparak, hafta boyu bu konuda çalıştım.
Bilgim ve öğrendiklerim dahilinde konuyu yorumlamaya çalışacağım.
————————————————————–
Resmi Gazete’nin 15.05.2007 tarih ve 26524 sayısında yayınlanmış olan SHY-66-01 Yönetmeliği
MADDE 18-Temel Bilgi Denkliği
(1) … almış oldukları ders müfredatının bu Yönetmeliğin Ek-3’ünde belirtilen modüllerin standartlarını sağladığının SHGM tarafından kabul edilmesi halinde,  ilgili modül sınavlarından muaf tutulur diyor. 
Ancak her nedense SHGM, bu gençleri ilgili modüllerden sadece fizik ve matematiği sınavdan muaf kabul etmiş… Öğrenciler neden sadece Fizik ve Matematik diye sorduklarından bende bu konuyu Eskişehir SHYO Müdürü Prof Mustafa Cavcar’la konuştum.
Sayın Cavcar; Öğrencilerin matematik ve fizik derslerinden muaf tutulmalarını; SHGM’nin bu derslerdeki seviyesinin, soru bankasındaki seviyenin çok üstünde olduğunu, bu nedenle bu derslerden SHGM’nin sınava gerek görmediğini anlattı. Böylece, öğrencilerin neden iki ders muaf tutuluyor da diğerleri tutulmuyor konusu aydınlanmış oldu.
Peki; SHGM’nin sınava tabi tuttuğu diğer tüm modül derslerini gören ve bunu kanıtlayacaklarını savunan öğrencilerin bu savunmalarına karşın, neden SHGM bu derslerde okulun verdiği sınavı notunu kabul etmiyor ve öğrencileri tekrar imtihana tabi tutmaya çalışıyor?
Bu konu gerçekten çok ilginç; Tabii ki araştırmam gerekliydi ve araştırdım. SHYO, bir dersten geçebilmek için 50 puanı yeterli görüyor. Ancak, SHGM bu rakamın EASA ölçütlerine göre 75 olması gerektiğini söylüyor ve tüm öğrencileri, ilgili modülleri içeren derslerden geçmelerine ve mezun olmalarına rağmen, 75 puan almaları için yeniden imtihana sokuyor.
Hemen ilk aklıma gelen çözüm; bu öğrencilerin okulda alacakları geçer puanın 75’e çıkartılarak, SHGM mevzuatına uyumlu hale getirilmesi oldu. Sayın Cavcar; Bu çözüm önerime o zaman olaya YÖK ün müdahil olacağını ve tüm üniversitelerde geçer not 50 iken 75 e itiraz edeceklerini söyledi. Hatta ilgili derslerden 75 puan alamayan öğrencinin okula dava açarak neden bizim okulda geçer not 75 oluyor da diğer okullarda 50 yeterli oluyor diyerek, EASA şartlarının kendini bağlamadığını ve mezun olduktan sonra uçak teknisyenliği yapmak zorunluluğunda olmadığını ifade ederek okulu mahkemeye verebilerek davayı kazanabileceğini belirti. Kısaca tam bir çıkmaz sokak gibi görünmesine rağmen “Aklın yolu bir”
SHGM, bu yönetmeliğin Madde 18/1 ile kendi kendini “kabul etmek veya etmemekle” yetkilendirmiş.
Öğrenciler ilgili modüllerin eğitimini uygun şekilde aldıklarına inanıyorlarsa (ki, inanmasalar bu maili göndermezlerdi), kendi okullarının yönetimine başvurarak “ders müfredatının modül standartlarına tam uygun olduğunu ve geçerli notun çözümü için, SHGM ve SHYO tarafından çözüm istemekte haklılar. 
SHYO bu konuda YÖK’e mi gider veya SHGM, EASA’ya mı başvurur onu bilemem, ama, bu öğrencilerin iki arada bir derede kalarak mağdur oldukları da bir gerçek. Sivil Havacılık Yüksek Okullarının ve bağlı oldukları üniversite rektörlüğünün, öğrencilerine sahip çıkarak verdikleri müfredatı savunarak SHGM’yi ikna etmesi ve aynı matematik ve fizik derslerinde gösterilen esnekliğin, tüm modüllerde de gösterilmesi şart gibi gözüküyor.
Bir alternatif çözüm de şu olabilir diye düşünüyorum: Henüz öğrenci olanlara okuldaki sınavlarında 50 ile 100 arası notun geçer not olduğunu, mezuniyet sonrası SHGM uçak bakım teknisyeni lisansına sahip olmak isteyenler için ise; 75-100 arası notun modülleri için şart olduğu bildirilir. Mezun olduklarında uçak teknisyeni olmaya kararlı olanlar, sınavlarında 75 ve üzeri not alacak durumda olmaya gayret ederler. Bu konuda okul yönetimi duyarlı davranıp, mezuniyette öğrencilerin notlarını SHGM’nin kabul edeceği resmi bir belge olarak kendilerine verir. Öğrenciler SHGM’ye lisans başvurusu yaptıklarında, bu belge ile 75 ve üzeri not aldıkları modüllerin sınavlarından muaf tutulurlar.
Sonuç olarak; “Doktoralı teknisyenler” başlığı ile yazdığım köşe yazıma uygun gelişmeler yaşanıyor. Uçak teknisyeni için, eğitim süresini ne kadar uzatırsan uzat, ilgili okullarından mezun olduktan sonra istersen master, daha sonra da doktora yapılsa bile, şunu biliniz ki her şey sahada yani uçak üzerinde usta-çırak ilişkisi içinde çok çalışarak öğrenilecektir.
……………………………………………………………………………….
NOT/ ERCİYES ÜNİVERSİTESİ
SİVİL HAVACILIK YÜKSEK OKULU
UÇAK ELEKTRİK-ELEKTRONİK BÖLÜMÜ (TIKLAYIN)

Exit mobile version