Airbus’ın “Yırtıcı Kuş” konsepti genç tasarım mühendislerine ilham veriyor

airbus-yirtici-kus

Airlinehaber okurlarımıza yakın geçmişte 3 kanatlı SE200 ve Zepline benzer gövdesi ile Aurora D8 konsept uçaklarıyla tanıtmıştık. Bugün Airbus’ın fütiristik Yırtıcı Kuş konsepti ile tanıştırmak istiyoruz.

Airbus, 2019’da tanıtılan tasarımında kuş benzeri bir yolcu uçağı konseptini ortaya koydu. Ancak Airbus, o zamanlar konsept üzerindeki çalışmasının böyle bir uçağı ciddi şekilde pazara getirmek olmadığını belirtmişti. Bunun yerine amacı, yeni nesil havacılık mühendislerini çeşitli gelişmiş teknolojilerin uygulanmasıyla ‘içinde bulundukları kutunun dışında’ düşünmeye motive etmekti. Bu konsepti gözden geçirelim ve Airbus’ın ne yapmaya çalıştığına daha yakından bakalım.

Temmuz 2019’da İngilteredeki Royal International Air Tattoo’da halka açılan Airbus’ın Bird of Prey (Yırtıcı Kuş) tasarımı, “bölgesel ulaşım için hibrit-elektrikli, turbo-pervaneli bir uçak için teorik bir konsept” idi. Airbus bu konsept hava aracını;

“Bir kuşun verimli mekaniğinden esinlenerek, bir yırtıcı kuşunkini taklit eden kanat ve kuyruk yapılarına sahip, aktif uçuş kontrolü sağlayan ve ayrı ayrı kontrol edilen tüylere sahip” olarak tanımlıyor.

Böyle bir konsept, özellikle bugün gökyüzüne çıkan bölgesel uçaklara kıyasla enerji tüketiminde oldukça verimli olacaktır. Daha spesifik olarak, Royal Aeronautical Society (konsept üzerinde Airbus ile bir ortak çalışıyor), Bird of Prey’nin aşağıdaki teorik özelliklerine dikkat çekiyor:

  • Kapasite : 80 koltuk
  • Menzil : 1,500km
  • Tahrik : Hibrit-elektrik

Royal Aeronautical Society , uçağın “geleceğin en çevreci uçağını oluşturmak için aerodinamik ve uçuş kontrolü, yapıları ve dağıtılmış itiş gücü konularındaki en son düşünceleri birleştirdiğini” ekliyor ve bu, günümüzdeki eşdeğer uçaklara kıyasla yakıt sarfiyatında % 30-50 azalma sağlayabiliyor.

Airbus, tasarımın gerçek bir uçağı temsil etmeyi amaçlamadığının altını çizdi. Bu “Yırtıcı Kuş” gerçekçi fikirlere dayanan teorik bir tasarımdı ve gelecekteki bölgesel bir uçağın ne olabileceğine dair bir fikir veriyordu.

Alışılmadık tasarımının özünde, “bir kartalın veya şahinin zarif ve aerodinamik yapısını yansıtan” kanattan gövdeye harmanlanmış bir görünüm yer alıyorAirbus, bunun doğadan esinlenen malzemelerin, yapıların ve sistemlerin tasarımı ve üretimi olduğunu belirtiyor.

Yırtıcı Kuş denilince kartal akla geliyor. Airbus, uçağın kartalın kanat ve kuyruk yapısını taklit ettiğini söyleyerek, kartallarda bulunan geniş kanatların daha hızlı uçuşa katkı sağladığını kaydetti. Airbus, süzülen kuşların mühendislere rüzgarla başa çıkma konusunda büyük bir fikir verebileceğini ve daha fazlasını sağlayabileceğini söylüyor.

Airbus’ın kıdemli müdürü Martin Aston, günün sonunda havacılığın daha sürdürülebilir hale getirilmesi için gelecek nesillere ilham vermekle ilgili olarak: “her zamankinden daha temiz, daha yeşil ve daha sessiz uçmak” diyor. “A350 XWB yolcu jeti üzerindeki çalışmamız, doğadan tasarım hakkında öğrenebileceğimiz en iyi derslerden bazılarına sahip olduğunu biliyoruz” diye ekliyor.

Exit mobile version