Airbus, bir yıldan biraz daha uzun bir süre önce, gelecekteki uçaklar için oldukça çarpıcı bir tasarım ile manşetlere çıkmıştı. Konseptinde, yolcu kabini gibi özelliklerin tek, büyük bir kanada entegre edildiği göz alıcı bir Harmanlanmış Kanat gövdesi bulunuyordu. Ama o zamandan beri bu fikri nasıl geliştirdi ve sonraki adımları neler?
Airbus, bu çarpıcı tasarımı ilk olarak Şubat 2020’de Singapur Air Show’da MAVERIC adı altında ortaya çıkardı. Bunun açılımı : Model Aircraft for Validation and Experimentation of Robust Innovative Controls. Airbus sadece konsepti açıklamakla kalmadı, aynı zamanda bir önceki yıl ilk kez uçurduğu küçük ölçekli model bir gösteri uçağını da açıkladı.
Gösteri uçağı sadece 2 metre uzunluğunda ve 3.2 metre kanat genişliğinde. Genel olarak, toplam kanat yüzey alanı sadece 2,25 metrekare idi. Buna rağmen Airbus, böyle bir teknolojiyi uygun şekilde büyütebilirse, bu yenilikçi gövde tasarımın oyunun kurallarını değiştiren, endüstriyi sarsacak bir konsept olacağından emindi. Tasarımına şunları ekledi:
“Mevcut tek koridorlu uçaklara kıyasla yakıt tüketimini % 20’ye kadar azaltma potansiyeline sahip. Harmanlanmış Kanat konfigürasyonu ayrıca tahrik sistemleri tipi ve entegrasyonu için yeni olanaklar ve tamamen yeni bir yolcu deneyimi için çok yönlü bir kabin sağlıyor “
Havayolları ve üreticiler geleceği düşündüklerinde, çevresel faktörler genellikle karar vermede önemli bir rol oynuyor. Bu nedenle, Airbus’ın harmanlanmış kanat tasarımının vaat ettiği % 20 emisyon azaltımı kesinlikle pek çok ilgi topladı. Bununla birlikte, yılın ilerleyen zamanı, tasarımda daha da yeni bir yaklaşım ortaya çıkardı.
Sıfır Emisyon Günü 2020 ile aynı zamana denk gelen 21 Eylül’de Airbus, hidrojenle çalışan üç uçaktan oluşan bir portföyü tanıttı . ZEROe serisi olarak bilinen bu emisyonsuz tasarımlar %100 emisyon azaltımı sunacaktı ve harmanlanmış bir kanat konsepti içeriyordu. Bu, yaklaşık 200 yolcu kapasitesi ile, önerilen üç uçak arasında en yüksek kapasiteye sahipti.
Airbus, bu tasarımın turbofanla çalışan ZEROe konseptine benzer bir menzile sahip olacağını belirtti, yaklaşık 3.700 km (2,000 NM). Operatörlerin “olağanüstü geniş” harmanlanmış gövde içindeki alanı nasıl kullanacakları açısından, tasarımın “hidrojen depolama ve dağıtımı ve kabin düzeni için birden fazla seçenek sunduğunu” ekledi .
Peki, Airbus’ın harmanlanmış kanat macerasında sonraki adımlar ne olacak? Airbus, bir bütün olarak ZEROe yelpazesi açısından, havacılığın daha sürdürülebilir bir geleceği için çalışan birçok şirketten biridir. Bununla birlikte, harmanlanmış kanat tasarımının alışılmışın dışında doğası, ZEROe serisinin diğer geleneksel şekilli uçaklarıyla karşılaştırıldığında, piyasaya sürülmesini engelleyebilir mi?
Northrop Grumman B-2 bombardıman uçağı gibi tasarımlar sayesinde uçan kanat tasarımları, askeri çevrelerde zaten kanıtlanmış. Bu nedenle, halihazırda kullanımda olan bir gösteri modeli ile, Airbus’ın başarıya ulaşması için bu teknolojiyi ölçeklendirmenin bir yolunu bulması yeterli olabiir.
Harmanlanmış kanatlı uçaklar, bildiğimiz şekliyle sürdürülebilir havacılığı önemli ölçüde değiştirme potansiyeline kesinlikle sahiptir.