Airbus, ZEROe hidrojen motor testleri için neden A380’i seçti?

Airbus,-ZEROe-hidrojen-motor-testleri-için-neden-A380'i-seçti

 

Bugün Airbus, ZEROe sıfır emisyonlu hidrojen motoru uçuş testi için test alanı olarak A380’i seçtiğini açıkladı.

Airbus A380, var olan en büyük yolcu uçağıdır. ZEROe testlerinin gerçekleşmesi için uçak yapımcısının çok fazla alana ihtiyacı olacak. Bu geniş alan, test motoruna yakıt sağlamak için kullanılacak hidrojen tanklarına yer sağlar.

Hidrojen tanklarının, uçağın ana gövdesinin arkasında hava geçirmez şekilde kapatılmış bir konteynere yerleştirilmesi amaçlanıyor. Hermetik olarak kapatılmış, kabin havasını geçirmez olduğu anlamına gelir. Yani, hidrojen kaçamaz ve içine hava giremez. Bu, muhtemelen büyük bir yer kaplayacak. Ancak Airbus, bu erken aşamada ne kadar yer kaplayacağını henüz tam olarak açıklamadı.

Ayrıca, bu tür motor testlerini desteklemek için uçakta ciddi miktarda ek ekipman gerektirecektir. Test mühendislerinin verileri gerçek zamanlı olarak görüntüleyebileceği uçak içinde ve dış istasyonlardan gelen verileri kaydedecek ekipmanlar olacak. Daha fazla kullanılabilir alan olması, bu istasyonlarından daha fazlasının kurulabileceği anlamına gelir.

Elbette Airbus, uzun süreli test uçuşları durumunda personele uçakta bazı konfor alanları da oluşturmaya da çalışacaktır. A380, 15.000 km’nin üzerinde inanılmaz bir menzile sahip olup, hidrojen kaynağının erken bitmediğini varsayarak, özellikle uzun test uçuşlarının yapılmasının mümkün olmasını sağlar.

Bu 4 motorlu uçakların tercih edilme nedeni yedekli olmalarıdır. İki motorlu bir uçakta bir motor arızalanırsa geriye yalnızca bir motor kalır. Dört motorlularda böyle bir durumda, toplam gücün sadece %25’i kaybolmuş demektir.

Airbus’ın böyle bir motor konfigürasyonuna sahip sadece iki ürünü var. Bunlar Airbus A340 ve Airbus A380’dir.

Exit mobile version