Airbus üretim planları, motor üreticileriyle strateji anlaşmazlığı…

airbus-motor-üeretici-firmalari

Airbus ve motor üreticileri arasında daha yüksek üretim planları üzerine çıkan anlaşmazlık, bu hafta güçlü havacılık gelirlerini gölgeledi.

Önemli ABD ve Çin pazarlarında seyahat talebinin yeniden canlanmasıyla birlikte Airbus, yeni uçaklar için artan siparişlerden ve güç durumdaki ABD rakibi Boeing’in son zamanlardaki sıkıntılarından yararlandığı için, birkaç yıl içinde uçak üretimini neredeyse iki katına çıkarmak istiyor.

Mayıs ayında, dar gövde üretimini şimdi 40’tan 2025’e kadar, ayda 75 uçağa çıkarabilecek bir dizi sağlam hedef ve senaryo yayınladı.

Teal Group analisti Richard Aboulafia, “Motor üreticileri üretim planlarına bakıyor ve onlar için hala kârlı olanın eski uçakların olduklarını görüyorlar” dedi.

Talep üzerine dar gövdeli uçaklar için, Boeing aracılığıyla kriz öncesi seviyelere yumuşak bir dönüş ile 737 MAX üzerinde ayrı bir krizden çıkarken daha temkinli olmaya devam ediyor.

Dünyanın en büyük motor üreticisi GE Aviation’ın başkanı John Slattery, verdiği bir demeçte, dar gövdeler için 2023’ün başlarında kriz öncesi seviyelere dönüşü destekleme sözü verirken “Uçak yapımcıları momentumun geri geldiğini hissedebiliyorlar” dedi.

Safran CEO’su Olivier Andries Çarşamba günü analistlere verdiği demeçte, aşırı üretime karşı önceki uyarıları yineleyerek, “Piyasanın bu tür oranlara iştahı olduğundan ve 60’ın üzerindeki oranların sürdürülebilir olabileceğinden emin olmadığımızı söylemeliyim.”

Pratt & Whitney’in ana şirketi Raytheon Technologies’in CEO’su Greg Hayes, yıl ortası sonuçlarında analistlerle de konuşurken , oldukça agresif olan Airbus üretim planlarına şaşırdığını dile getirdi.

Airbus CEO’su Guillaume Faury, siparişlere dayalı tedarikçilerle konuşmaya hazır olduğunu söyleyerek planlarını savundu. Verdiği demeçte, “Bazı ortakların hala oranlara karşı çıktığını görmek beni gerçekten hayal kırıklığına uğrattı” dedi.

Hem uçak üreticileri hem de motor üreticileri, düşük maliyetli taşıyıcılar tarafından kullanılan popüler dar gövdelere olan talepten bol kazanç elde ettiler.

Uçak yapımcıları, sabit maliyetleri oldukça hızlı bir şekilde karşılamalarına olanak tanıyan yeni uçakların teslimi için ödeme alırken, motor üreticileri eski uçaklara hizmet vermeye güveniyor ve paray kazanmak için yıllarca beklemek zorunda kalıyor.

Ancak Airbus’ın planları, krizin yükünün nasıl paylaşılması gerektiği konusunda anlaşmazlığı tetikledi. Motor üreticileri, kriz sırasında atıl durumdaki binlerce jette bakım saati durduğundan, gelecekteki parça gelirlerinde şimdiden gecikmelerle karşı karşıya.

Bir endüstri kaynağı, “Depolanan uçak sayısı şimdiye kadar görülen en yüksek seviyedeyken, üretimin şimdiye kadar görülen en yüksek seviyelere çıktığını görmek oldukça şaşırtıcı” dedi.

Uçak yapımcıları, birincil risk alıcıları olduklarını söylüyor ve tüm endüstrinin ürünlerine olan talebi karşıladığını savunuyor.

Exit mobile version