Airbus Test Uçakları Pilotsuz Havalanacak — Son Dakika Havacılık Haberleri | Türk Hava Yolları, Pegasus, Sunexpress, Corendon, Havacılık, Havayolları, Havalimanları, Havaalanları, THY, Hostes, Pilot, Uçak, Kabin Memuru, SHGM, DHMİ
Airbus test uçakları pilotsuz havalanacak

Airbus test uçakları pilotsuz havalanacak

Airbus, katlanır uçlu yeni bir kanatla yakıt tüketimini yüzde 10’a kadar azaltmayı hedefliyor. Cessna test uçağı, içinde insan olmadan havalanacak.

Geniş kanat açıklığına sahip ince kanatlar hem Airbus hem de Boeing gelecekte bu şekilde yakıt tasarrufu yapmak istiyor. Amerikalı uçak üreticisi kanatları gövdeye çapraz desteklerle stabilize etmek istiyor. Airbus ise farklı bir konsepte güveniyor.

Airbus’ın teknoloji şefi Sabine Klauke geçtiğimiz günlerde aeroTELEGRAPH’a verdiği bir röportajda “Ekstra Performans Kanadı olarak adlandırılan, geniş bir kanat açıklığına sahip” dedi. “Türbülansa bağlı yük durumları meydana geldiğinde sensör teknolojisi aracılığıyla uçuş sırasında otomatik olarak açılan katlanır kanat uçlarına sahip.”

Bunun nedeni, uzun kanatların aerodinamik avantajlar sunarken, türbülans sırasında kanat köklerine daha yüksek kuvvetler aktarmasıdır. Boeing buna karşı koymak için payandaları kullanıyor. Airbus, lazer tarama yoluyla türbülansı algıladığında uçağın otomatik olarak doğru konuma getirdiği kanat uçlarına güveniyor.

Kanatlar üçte bir daha uzun

Katlanır kanat uçlarını sadece yerde kullanan Boeing 777X’in aksine, Airbus projesindeki katlanır uçlar önemli ölçüde daha uzun. Kanadı yaklaşık üçte bir oranında uzatıyor. Avrupalı uçak üreticisi bu teknolojiyi, altı metre uzunluğundaki kanatları iki metre daha uzatılacak olan bir Cessna Citation üzerinde test edecek.

Cessna şu anda Toulouse’daki Airbus’ta bulunurken, yeni kanadın üretimi İngiltere’deki Filton’da gerçekleştiriliyor. Uçak üreticisi bu yıl, referans değerleri elde etmek için geleneksel kanatlara sahip Cessna ile uçuş testleri gerçekleştirecek. Gelecek yıl, iş jeti yeni kanatlara kavuşacak ve 2024’ün sonunda veya 2025’in başında, yaklaşık iki yıllık uçuş testi aşaması başlayacak.

Cessna yerden kontrol edilecek

Naue, “Uçağı bir drone olarak uçuracağız, yerde uzaktan kontrol edecek bir pilot olacak. Bu yol, “normal bir yolcu uçağındaki kadar kritik olmayan güvenlik gereksinimlerine sahip olmak” ifadesini kullandı.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir