Rus Havayolları uçaklarının Rus tesciline alınması ve uçakların bakımları için yedek parça bulunmamasının Rusya’daki havacılık endüstrisi üzerindeki sonuçları hakkında çok şey söylendi.
Bununla birlikte, Rusya’da üretilen malzemelere yönelik ithalat yaptırımları, batı havacılık endüstrisi ve bazı diğer şirketler üzerinde olumsuz etkisi olabilir.
Salı günü Airbus, Avrupalı liderleri Rusya’dan titanyum ithalatına izin vermeye çağırdı. Şirketin yıllık hissedarlar toplantısında, yeniden atanan CEO Guillaume Faury, yaptırımların Rusya titanyumunu içerecek şekilde genişletmek uygun olmaz” dedi.
Bu arada yaptığı konuşmada Faury, jeopolitik riskin şirketin titanyum tedarik politikalarına dahil edildiğini ve Airbus’ın kısa ve orta vadede korunduğunu söyledi. Buna paralel olarak şirket, uzun vadede alternatif titanyum tedarik kaynaklarını güvence altına almak için süreci hızlandırdı.
Rusya, uçak ve jet motorlarında kullanılan titanyumun dünyanın en büyük üreticisidir. Titanyum alaşımları, Airbus A350 XWB’nin gövde ağırlığının yaklaşık %14’ü, Boeing 787 Dreamliner’ın yaklaşık %15’i dir.
Titanyum dövme parçaların bir kısmı, Moskova’nın yaklaşık 1.800 km doğusunda, Verkhnyaya Salda’da bulunan dünyanın en büyük titanyum üreticisi VSMPO-AVISMA’dan, İspanyol şirketi Aernnova Aerospace aracılığıyla tedarik ediliyor. Rusya devlet havacılık holdingi Rostec’in %25’ine sahip olduğu VSMPO, Airbus’ın titanyum ihtiyacının yaklaşık yarısını ve Boeing’in yaklaşık üçte birini sağlıyor.
Ancak Boeing, geçen aydan bu yana Rusya’dan titanyum alımını askıya aldığını söyledi. Airbus sözcüsü, şirketin Rus titanyumunu en son ne zaman teslim aldığı konusunda yorum yapmayı reddederken,
Reuters ile şu açıklamayı paylaştı :
“Airbus yaptırımları uyguluyor ve tam olarak uygulamaya devam edecek. Rus titanyumuna yönelik yaptırımlar Rusya’ya pek zarar vermez çünkü onların ihracat gelirlerinin küçük bir kısmını oluşturuyor. Ancak bu yasak, Avrupa’daki tüm havacılık endüstrisine büyük zarar verecek”
Bu arada, Fransız motor üreticisi Safran titanyum stokluyor ve Rus tedarikçiye olan bağımlılığını azaltmak için gayret ediyor. Şubat ayının sonunda, İcra Kurulu Başkanı Olivier Andries, şirketin mevcut stokların ihtiyacın birkaç ay önünde olduğunu söyledi.
Rusya’nın Ukrayna’yı askeri işgali sona erme belirtisi görülmüyor. Dünyanın aylar içinde sona ermesini umduğu savaş, yaşamlarda, evlerde ve altyapıda sayısız kayıp ve gelecek nesiller için travmanın ölçülemez etkileri ile yıllar alacak gibi görünüyor. Batı’nın Rusya’ya yönelik geniş kapsamlı yaptırımlarının ardından gelen mali sonuçlar da ülke ekonomisini onlarca yıl geriye götürmekle tehdit ediyor.