Airbus Helicopters, sadece yeni teknolojilerin olgunlaşmasına adanmış bir platform olan Flightlab’de uçuş testlerine başladı. Airbus Helicopters Flightlab, Airbus’ın mevcut helikopter menzilini ve hatta gelecekteki sabit kanatlı uçaklar veya (e) VTOL platformları gibi daha da zorlu olanlar için bile teknolojileri hızlı ve verimli bir şekilde test etmek için özel bir ortam sağlıyor.
Airbus Helicopters, Flightlab ile hibrit ve elektrikli tahrik teknolojilerinin test edilmesinin yanı sıra, helikopter ses seviyelerini azaltmayı veya bakım ve uçuş güvenliğini artırma odaklı otonomi ve diğer teknolojileri takip etmeyi amaçlıyor.
Airbus Helicopters CEO Bruno Even, “Geleceğe yatırım yapmak, özellikle kriz zamanlarında büyük önem taşıyor: Müşterilerimize daha fazla güvenlik, daha az pilot iş yükü ve daha az ses seviyesi hedefi ile birlikte katma değer sağlıyor. Bu yeni teknolojileri test etmek için özel bir platforma sahip olmak, uçuşun geleceğini bir adım daha yaklaştırıyor ve bu, Airbus Helicopters’ta önceliklerimizin net bir yansımasıdır” dedi.
Uçuş testleri geçen Nisan ayında başladı ve platform, kentsel alanlarda helikopter ses seviyelerini ölçmek ve binaların özellikle insan algısı üzerindeki etkilerine dair inceleme yapmak için kullanıldı. İlk sonuçlar, binaların ses seviyelerini maskelemede veya yükseltmede önemli bir rol oynadığı ve bu çalışmaların, özellikle de kentsel hava hareketliliği (Urban Air Mobility – UAM) girişimleri için ses modelleme ve düzenleme ayarı zamanı geldiğinde önemli bir rol oynayacağını göstermektedir. Aralık ayında, mürettebatı, ana ve kuyruk rotorlarıyla yakın çarpışma riski konusunda uyarmayı amaçlayan Rotor Strike Alerting System (RSAS)’ı değerlendirmek için testler yapıldı.
Bu yılki testler, alçak irtifada seyrüsefer imkanı sağlamak için kameralı bir görüntü algılama çözümü, hafif helikopterler için özel bir ‘sağlık ve kullanım izleme sistemi’nin (HUMS) uygulanabilirliği ve bir türbin arızası durumunda acil elektrik sağlayacak bir ‘motor yedekleme sistemi’ni kapsayacak. Pilot iş yükünü daha da azaltmayı amaçlayan sezgisel pilot uçuş kontrollerinin yeni bir ergonomik tasarımını değerlendirmek için Flightlab üzerinden testler, 2022’de devam edecek ve bu, geleneksel helikopterlerin yanı sıra UAM gibi diğer VTOL formülleri için de uygulanabilir.
Flightlab, şirketin müşterilere değer sunmaya odaklanan inovasyon yaklaşımını yansıtan bir Airbus girişimdir. Airbus, büyük bir uçakta laminer akış kanadı teknolojisinin uygulanabilirliğini incelemek için kullanılan A340 MSN1 ve bağlantılı kabin teknolojilerini değerlendirmek için kullanılan A350 Airspace Explorer gibi pek çok iyi bilinen Flightlab örneklerine sahiptir.