Airbus A350F kargo uçağı için ilk parça üretildi

Airbus A350F

Airbus, “dünyanın en verimli büyük yük uçağı” olarak adlandırdığı Airbus A350F’yi oluşturacak ilk parçaları üretti. Parçalar Nantes’daki Airbus Atlantic’te üretildi ve yakında üreticinin Montoir-de-Bretagne’daki diğer tesisine nakledilerek burada bir araya getirilmeye başlanacak.

Airbus’ın şu ana kadar ürettiği parçalar uçağın orta kanat kutusuna ait olacak. Merkez kanat kutusunu dış kanat kutularına bağlayacak olan bağlantı parçaları ve merkez kanat kutusunu yan gövde kabuklarına bağlayacak olan dış ayak çerçeveleri de yapılmıştır. Tamamlandığında, orta kanat kutusu 6,5 m uzunluk x 5,5 m genişlik x 3,9 m yükseklik ölçülerinde olacak.

Airbus elbette orta kanat kutuları yapmaya yabancı değil parçalar yolcu Airbus A350’de bulunanlara benziyor, ancak en ağır paletleri ve konteynerleri desteklemek için güçlendirilmiş zemin kirişlerine sahip. Airbus Atlantic, Nantes fabrikasındaki üretim hattını Airbus A350’nin hem yolcu hem de yük gemisi modelleri için gereken parçaların eşzamanlı üretimini sağlayacak şekilde değiştirdi.

Sektör lideri teknik özellikler

Airbus A350F, 2025 yılında hizmete girdiğinde Boeing 747F’ye kıyasla %40 daha az yakıt yakarak kargo uçakları pazarına rakipsiz bir verimlilik getirecek. Buna kısmen uçağın şu anda dünyanın en verimli büyük uçak motorları olan Trent XWB motorları yardımcı oluyor. Uçak ayrıca ICAO’nun 2027 yılına kadar yürürlüğe girecek olan karbon emisyonu standartlarıyla uyumlu tek büyük kargo uçağı olacak.

Airbus A350F, maksimum 109 ton taşıma kapasitesiyle 5.400 mil uçabilecek ve toplam kapasitesi MD-11F ile benzerlik gösterirken, en yakın rakibi Boeing 777F’den %10 daha yüksek olacak. Yolcu Airbus A350 ile filo ortaklığı da büyük bir avantaj, çünkü aynı mürettebat üyeleri, aynı mekanikler ve aynı yedek parçaların çoğu iki uçak arasında değiştirilebilir. Airbus, tüm bu özelliklerin bir araya gelmesinin müşterilerine uçağın kullanım ömrü boyunca en az 50 milyon dolar daha iyi değer sunduğunu iddia ediyor.

Doygun bir pazarda kendine yer bulma

Kargo pazarı pandemi sırasında bir patlama yaşadı ve o zamandan bu yana bu durum azalmış olsa da, talep hala çok fazla. Airbus A350F en yakın rakibi Boeing 777F ile kafa kafaya gidiyor. Ancak giderek daha fazla sayıda eski yolcu uçağının da kargo uçağına dönüştürülmesiyle, pazar hiç bu kadar kalabalık olmamıştı.

Airbus şu ana kadar Airbus A350F için yedisi Singapore Airlines Cargo’dan, yedisi Etihad Cargo’dan ve dördü Air France Cargo’dan olmak üzere 35’in üzerinde sipariş aldı. Airbus, Singapur Havayolları Kargo’nun uçağın lansman müşterisi olacağını açıkladı.

©AirlineHaber.com

Exit mobile version