Airbus’ın bu yıl, Avrupalı taşıyıcılardan gelen önemli talebin de etkisiyle, jetliner siparişlerinde bir önceki rekorunu geçme yolunda ilerlediği bildirilirken, sektördeki uzmanlar teslimatların güçlü bir ay geçireceğine işaret ediyor. Şirketin easyJet ve Lufthansa’dan yaptığı son alımlarla 2014 yılında aldığı yaklaşık 1.800 brüt siparişi aşması bekleniyor. Brüt siparişler piyasa faaliyetlerinin bir ön ölçüsü olarak kabul ediliyor, ancak iptaller ve dönüşümler hesaba katıldığında daha kesin olan net siparişlerin de Ocak ayında raporlandığında geçmiş rekorları kırması bekleniyor.
Airbus, 11 Ocak civarında beklenen resmi tam yıl açıklamasından önce yılsonu toplamlarını teyit etmekten kaçınırken, havayolları aktif olarak filolarını genişletmeye ve modernize etmeye çalışıyor ve gelecekte potansiyel uçak kıtlığı konusunda endişeli. Hem Airbus hem de Salı günü Lufthansa’dan önemli bir sipariş alan rakibi Boeing, sektör pandemi sonrası talepte bir canlanma yaşarken bu ay ek anlaşmalar açıklayabilir.
Bu başarı, önümüzdeki yıldan itibaren sivil jetliner bölümüne CEO olarak liderlik edecek olan Airbus Ticari İşler Direktörü Christian Scherer için bir dönüm noktası oldu. Scherer’in görev süresindeki satış performansı, 1994’ten 2017’ye kadar 16.000 uçak siparişi toplayan eski Airbus satış şefi John Leahy’nin mirasının bir kanıtıdır.
Yakın zamanda yaşanan bir başka gelişmede ise Türk Hava Yolları, daha önce açıklanmayan 10 adet A350-900’e ek olarak 220 adet yeni Airbus jeti satın alma niyetini açıkladı. Havayolu ayrıca Boeing ile potansiyel büyük ölçekli bir siparişin de sinyalini verdi.
Bu başarılara rağmen Airbus, rakip Airbus A350’nin tedarikçisi Rolls-Royce ile yaşanan fiyat anlaşmazlıklarının ardından GE tarafından desteklenen 80 adet Boeing 787 için anlaşmaya varan Thai Airways ile ilgili stratejik bir gerileme ile mücadele ediyor. Müzakereler gizli tutuluyor ve ilgili taraflardan hiçbiri kamuya açık bir yorumda bulunmuyor.
Üretim cephesinde Airbus, Ocak ayından Kasım ayına kadar 623 uçak teslim etti ve yıllık 720 teslimat hedefine ulaşmayı amaçlıyor. Bugün itibariyle bu sayı yaklaşık 680 uçağa ulaşarak, teslimat hedeflerini tutturmak için yılsonu baskısını hafifletti. Bu, Airbus’ın geçen yıl tedarik zincirinde yaşadığı zorlukların ardından pandemiden bu yana 720 teslimat hedefine ulaşmak için yaptığı ikinci girişim.
Analistler Airbus’ın 2023 teslimat hedeflerine ulaşacağına inandıklarını ifade ederken, önümüzdeki yılın üretim artış çabalarını etkileyen malzeme ve parça eksiklikleri nedeniyle engellerle karşılaşacağı uyarısında bulunuyorlar.