AirAsia koordinatları yanlış girdi uçuş yanlış yerde bitti

Sidney Malezya Uçuşu Yanlış Yerde Bitti

Sidney’den Kuala Lumpur’a gitmesi gereken AirAsia uçağı, pilotun koordinatları yanlış girmesi ile Melbourne’e indi

D7-223 Sefer sayılı Air Asia Airbus A330-300 Sidney’den Kuala Lumpur’a gitmek üzere kalktı. Tırmanma sırasında navigasyon ekranındaki hata nedeniyle ekip uçuşu iptal etme kararı aldı. Hava koşulları göz önüne alınarak, uçak kalkıştan 85 dakika sonra Melbourne’e divert etti.
Gerekli onarımlar için 4 saat yerde kalan uçak 5 saatlik bir gecikme ile Malezya’ya ulaştı.
Malezya Sivil Havacılık Otoritesi uçağın navigasyon ekranı ile ilgili bir sorun yaşandığını duyurdu.
ATSB-Avustralya Ulaşım Güvenlik Bürosu nihai raporunu 7 Eylül 2016’da (Dün) yayınladı.
Çok uzun ve detaylı bir rapor sunan kurum en başta şu konuya dikkat çekti.
-Elle manuel olarak uçağın konumuna ait koordinatları girerken data giriş yöntemi kullanmak, uçak üreticileri tarafından tavsiye edilmemektedir.
Bu haber Aviation Herald ve Aerolnside’de tüm detayları ile yer aldı.

Başka Neler Yaşandı?
Mirror, Telegraph ve MailOnline gibi gazeteler haberi şöyle verdi.
*AirAsia uçuş ekibinin yazım hatası yüzünden uçak navigasyon sistemi Sidney’den Malezya yerine yanlışlıkla Melbourne olarak kodlandı. Durumun anlaşılmasından sonra A330’larda 18 ay uçan pilot önce Sidney’e geri dönmek istedi fakat kötü hava koşulları yüzünden Melbourne’e indi.
Uçuş Emniyet araştırması Airbus 330 ekibinde bir dizi hata tesbit etti. Geçen Mart ayında yaşanan olayda iniş 11.000 km uzakta ve yanlış ülkeye yapıldı. Kaptan ve  first officer’in hataları kalkış öncesi check-list’ler (kontrol listeleri)  yapılırken meydana geldi.
Airbus A330 Sidney’den 10 Mart 2015’de 11.55’de kalkacak ve 9 saatten az bir sürede Kuala Lumpur’a inecekti. Melbourne havaalanı Sidney’in 722 km güneybatısında ve Kuala Lumpur 6,611km kuzeybatısında.
ATSB- Avustralya Ulaşım Güvenlik Bürosu hataların önlenmesi ve gelecekte hata tesbitlerine yardımcı olunması için uçuş sistemlerinin iyileştirilip düzeltilmesi ikazında bulundu.

Exit mobile version