Air Serbia, iştiraki Türk Hava Yolları Teknik A.Ş. ile Belgrad’da Sırp havayolu şirketinin filosuna hizmet verecek bir bakım, onarım ve revizyon (MRO) tesisi içeren bir ortak girişim kurmak üzere Türk Hava Yolları ile görüşüyor.
Havayolunun CEO’su Jiri Marek açıklamasında:
“Filomuz 30+ uçak boyutuna ulaştığında, hangar tesisinizin üssünüzde olması için seçeneklere bakmanız gereken zamandır. Şu anda üs bakım görevlerimizi Avrupa genelinde birden fazla tesiste gerçekleştiriyoruz. Türk Hava Yolları Teknik A.Ş.’nin daha önce de belirttiği gibi, kendileriyle potansiyel bir ortak girişim ve ana üssümüzde böyle seçeneğin geliştirilmesi konusunda görüşüyoruz. Ancak bu tek seçenek değil ve diğer olası çözümleri de araştırıyoruz. Bu tür şeyler bir gecede gerçekleşmez; zaman ve müzakere gerektirir”.
Sırp havayolu şirketi, bir önceki tedarikçisi olan Belgrad merkezli Jat Tehnika ile yaşadığı sorunların ardından şu anda üs bakımını dışarıdan temin ediyor. “Şu anda tüm üs bakımları dışarıdan temin ediliyor. Bahar döneminde ağırlıklı olarak İstanbul’daki Turkish Technic’i kullandık. Kış sezonunda ise İtalya’nın Napoli kentindeki Atitech tesisini kullanıyoruz. ATR’lerimiz için Bulgaristan’ın Sofya kentindeki Aero Technic BG’nin bakımını kullanıyoruz. Mevcut yaklaşımımızı tamamen değiştiriyoruz ve sezondan sezona slot müsaitliğine güvenmek yerine önümüzdeki üç ila dört yıl için bakım slotu rezervasyonu yapıyoruz” dedi.
Jat Tehnika ile olan ilişkilerini de değerlendiren Marek şunları söyledi:
“Geçmişte Belgrad’da kapı komşumuz olan Jat Tehnika’yı kullanıyorduk. Ancak onlar ileriye dönük olarak rezerve edilmiş durumda ve slotları güvence altına almadan kaynak mevcudiyetine güvenemeyiz. Geçen kış sezonunda Jat Tehnika’dan kaynaklanan pek çok gecikme yaşadık. Bununla birlikte, stratejik bir ortaklığı nasıl kurabileceğimiz konusunda görüşmelerimizi sürdürüyor ve sinerjiler bulmaya çalışıyoruz ki üssünüzdeki bir sağlayıcıyla yakın işbirliği içinde olmak mantıklı olacaktır.”
Yaz aylarında Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Bolat açıklamasında; şirketin Sırbistan’da bir MRO iştiraki açmayı düşündüğünü söylemişti. “Bu konuda [MRO iştiraki] yatırımcılarla birlikte çalışıyoruz, örneğin Belgrad, Sırbistan’da. Buna göre bir karar vereceğiz. Fırsatlara her zaman açığız ve gelecekteki beklentileri değerlendiriyoruz. Önemli olan da bu” dedi.
©AirlineHaber.com
Not: Haber sitemizde yapılan havacılık haberleri kaynak gösterilmeden kullanılamaz.