Air India pilotları ücret kesintilerinin sonlandırılmasını istiyor

airindia-pilot

Air India pilotları, geçen yıl uygulamaya konulan ücret kesintilerini tersine çevirmek için hükümete baş vurdu. Pilotları temsil eden iki sendika, Sivil Havacılık Bakanlığı’na, pilotların Ekim ayından bu yana % 55 oranında ücret kesintileri olduğunu belirten bir mektup yazdı. Diğer Hint havayolları ile karşılaştırıldığında, Air India’nın maaş kesintileri, ödeneklerin de azaltılması nedeniyle iki katına çıktı.

Hindistan Ticari Pilotlar Birliği (ICPA) ve Hintli Pilotlar Birliği (IPG), bir yıllık ücret kesintilerini tersine çevirmek için Sivil Havacılık Bakanlığı ve Air India’nın yönetimine başvurdu. Mektupta, krizin başlamasından bu yana yüksek maaş kesintisi yapılan pilotların durumları anlatıldı. Ücretler geçen yıl Nisan ayında % 58, Ekim ayında % 55 düşürülmüştü.

Diğer çalışanların aksine, Air India’da pilotlara temel maaş + diğer ödeneklerin bir kombinasyonu ile ödeme yapılır. Diğer ödenekler, maaşın % 60 ila % 70’ini oluşturuyor, bu da kesintilerin özellikle pilotlara zarar verdiği anlamına geliyor. Ayrıca, uçuş saatleri, pandemi nedeniyle daha düşük olabilecek gerçek uçulan saatleri ile değiştirilmişti.

Uluslararası pilot uçuş tazminatının önemli bir parçası olan uluslararası konaklama ödeneğinde de değişiklikler yapıldı. 36 saat için standart 200 ABD doları ve sonrasında saat başına 6 ABD doları yerine, pilotlara artık hükümet yönergelerine göre ödeme yapılıyor. Bu kesintiler salgından sonra da sürebilir diye pilotlar arasında endişe yaratıyor.

Dünyanın dört bir yanındaki havayolları kriz nedeniyle maaşları azalttı ve bazı çalışanları işten çıkardı, Air India da farklı değil. Bununla birlikte, Hindistan’daki diğer havayolları ile karşılaştırıldığında, Air India’nın pilot maaş kesintileri önemli ölçüde daha fazla. ICPA’nın mektubu şu anda IndiGo’da ödemelerin sadece % 28, AirAsia’da % 20 ve Vistara’da % 17 düşürüldüğünü belirtiyor. Pilotlarına halâ  fix uçuş saatlerine göre ödeme yapan tek havayolu ise, geçen yıldan beri SpiceJet .

Bu rakamlara bakıldığında, Air India’nın % 55’lik indirimi, en yakın rakiplerinin iki katı. Dahası, bayrak taşıyıcı şu anda sağlam bir uluslararası ve uzun mesafeli tarifeye sahip tek taşıyıcı. Vatandaşlarını geri getirme uçuşları (Vande Bharat Misyonu) halâ yapıldığı için, birçok pilot tehlikeli koşullar altında normal saatlerde çalışmaya devam ediyor. Havayolunun, uçuş öncesi ekiplerin Covid-19 testlerini de kaldırarak yolcular ve mürettebat için sağlık endişelerini artırdığı bildirildi.

Her iki sendika da eski maaşların iade edilmesini talep ediyor ve IPG, 1 Ocak 2021’den itibaren geriye dönük olarak kesintileri geri çekme talebiyle öne çıkıyor. Hükümetin bu mektuplara veya ücretleri artırma taleplerine yanıt verip vermediği belli değil.

Pilotlar, yüksek ücret kesintilerini yaşarken, Air India nakit harcamaya devam ediyor. Sivil Havacılık Bakanı Hardeep Singh Puri, geçen hafta bayrak taşıyıcısının her gün 2.76 milyon $ kaybettiğini ve borcun artmaya devam ettiğini doğruladı. Hükümet ayrıca zarar eden havayolunu daha fazla destekleme konusunda isteksiz, bunun yerine Air India’yı özelleştirmeye yöneliyor .

Şimdilik, pilotların yakın zamanda eski maaşlarının verildiğini görmeleri pek olası değil. Ancak özelleştirme süreci tamamlandığında farklı bir durum görülebilir.

Exit mobile version