Air India Express uçak kazasının nihai raporu açıklanıyor

airindia-ucak-kazasi

Dubai’den 191 kişiyi taşıyan bir Air India Express uçağı geçen yılın Ağustos ayında Kerala’daki Kozhikode havaalanına inerken ıslak pistten kaymış ve bir vadiye çarparak ikiye ayrılması sonucu az 20 kişi ölmüş ve birkaç kişi yaralanmıştı.

Devlet Bakanı (sivil havacılık) VK Singh, 7 Ağustos 2020’de Kerala’nın Kozhikode havaalanında Air India uçağının düşmesine ilişkin soruşturmayla ilgili nihai raporun büyük olasılıkla bu ayın sonuna kadar tamamlanacağını bildirdi.

Kazayla ilgili son soruşturma raporu, devam eden pandemi dönemi ve diğer nedenlerle ertelendi. Raporun başlangıçta AAIB tarafından Ocak 2021’de sunulması gerekiyordu.

Çarşamba günü Singh, Rajya Sabha’ya Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nden (DGCA) bir denetim ekibinin, havaalanındaki geniş gövdeli uçak operasyonlarını gözden geçirmek için daha önce Calicut havaalanını ziyaret ettiğini bildirdi.

“Ekip raporunda sekiz gözlem yaptı ve havalimanı işletmecisine iletildi. Kalikut Havalimanı’nda mevcut iniş ve kalkış için mevcut pist uzunluğu şu anda 2700 metre.

Calicut havalimanında Code-C ve Code -E ile operasyonlar gerçekleştirilmiş olup, şu ana kadar hiçbir operatör Code D operasyonları için talepte bulunmamıştır” dedi.

Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü’ne (ICAO) göre, Code C uçakları, Boeing 737 ve Airbus A320 gibi uçakları ile 24-36 metre kanat açıklığına sahip olanlar, Code D uçakları ise 36-52 metre kanat açıklığı olan uçaklardır.

Boeing 767 ve Airbus A310 gibi uçaklar. Code E uçakları olup 52 metre ile 65 metre arasında kanat açıklığına sahiptir. Bu tür uçaklar,  Boeing 777, Boeing 787 ve Airbus A330 benzerleridir.

Exit mobile version