Air Canada’nın Türkiye ve Doğu Avrupa Genel Müdürü Nedime Canipek Konuksever, çocukluk hayalini, havacılık tutkusunu ve pandemi sonrası hava ulaşımını anlatıyor.
Nedime Canipek Konuksever, Air Canada’nın Türkiye ve Doğu Avrupa Genel Müdürü. 16 ülke ona bağlı. Air France ve KLM’deki çok üst düzey görevlerinin ardından, Air Canada’nın da zirvesinde sorumluk üstlenen Konuksever, pandemi döneminde en fazla yara alan sektörlerden biri olan hava yolları adına güzel bir mesaj vererek başlıyor konuşmasına: “Kovid-19’un etkilerinden kurtulma sürecinde, bu yaz hava yolu endüstrisi yeniden istikrara kavuştu.”
Çocukluğunda ilk uçağı gördüğü andan beri uçma fikrinin büyüsüne kapıldığını belirten Konuksever, “Bugün ise havacılık en büyük tutkum. Kariyerimin ilk yıllarından itibaren hep başarıyı hedefledim. Hayallerimle hep kendim olmaya gayret ettim. Başarının doğruluk, cesaret ve çok çalışma gerektirdiğine inanıyorum” diyor.
Bir de uzun uçuşlarda kıtalararası zaman farkının yarattığı büyük derdi jet-lag’i bitirdiklerini iddia ediyor. Peki, nasıl? Sözü hemen ultra verimli 787 Dreamliner uçaklarındaki konfora getiriyor…
Çoğu havacılıkta olmak üzere 20 yıldan fazladır iş hayatında olduğunu ifade eden, Air Canada’da Türkiye ve 16 ülkeyle Doğu Avrupa’dan sorumlu Genel Müdürlük koltuğunda oturan başarılı Türk kadını Nedime Canipek Konuksever anlatıyor:
İşte ekip ruhu
“2015 yılından bu yana Air Canada ekip arkadaşlarımla iş süreçlerimizi yenilikçi çözümlerle yönetirken, sürecin her aşamasında müşteri memnuniyeti, birinci sınıf hizmet, teknoloji ve verimlilik odaklı olarak emin adımlarla ilerliyoruz.”
Kötü tablo geride kaldı
“Uçuş programı ve operasyonlarımızı temkinli bir şekilde pandemi öncesi kapasitesinin altında gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Sektörel ortaklarımız da dahil olmak üzere bu yaz oluşacak seyahat dalgalanmalarına uzun süredir hazırlanıyoruz. An itibarıyla, Haziran 2019 programının yaklaşık yüzde 80’ini gerçekleştiriyoruz. Pandemi öncesi 33 bin olan çalışan sayımıza karşı şu an 32 bin çalışanımız bulunuyor.”
Kovid 19 tedbirleri
“Uçağa binişte antiseptik mendil, yüz koruyucu ve el dezenfektanı içeren bireysel bakım kitleri verilir. Uçaklarımız sürekli kapsamlı bir temizlikten geçirilmekte ve uçakta her zaman maske takma zorunluluğu gibi güvenlik önlemlerini de uygulamaya devam etmekteyiz.”
Jetlag’ı bitiren konfor
“Yedi kez Kuzey Amerika’nın en iyi havayolu ve Kuzey Amerika’nın en iyi Business Class’ı seçilmiş olmaktan gurur duyuyoruz. Pandemi sonrası dünyayı yeniden birbirine bağlamak, insanlarımız ve gezegenimiz için daha iyi bir gelecek inşa etmek adına filomuzu hızla B787 Dreamliner ve uzun menzilli dar gövdeli transatlantik çevre dostu uçaklara dönüştürüyoruz. Filomuzdan çıkarmış olduğumuz uçaklara oranla yakıt verimliliğinde yüzde 20 civarında bir iyileşme sağlıyor. 787 Dreamliner uçağı faydaları arasında daha düşük kabin basıncı, daha iyi nem, daha temiz hava, daha yumuşak sürüş teknolojisi ve iyileştirilmiş ısı kontrolü yer alıyor.”
Net sıfır emisyon hedefi
“2050 yılına kadar tüm küresel operasyonlarımızda net sıfır emisyon hedefimiz önemli önceliklerimizden. Air Canada olarak ayrıca Sürdürülebilir Havacılık Yakıtı (SAF) ve diğer düşük karbonlu havacılık yakıtı geliştirmeye 50 milyon dolar yatırım yapmanın yanı sıra, yenilenebilir enerji kaynaklarının pratik uygulamasını değerlendirerek ilgili enerji geçiş önlemlerini de değerlendirmek hedefindeyiz.”
Turizmin toparlanmasına teşvik
“Dünya çapında seyahat kısıtlamaları hafifledikçe ve kişiler kendilerini seyahat etmeye hazır hissettiği günümüzde, beklenen talebi karşılamak amacıyla Air Canada uluslararası ve Kuzey Amerika uçuş ağlarını genişletti. Geniş kapsamlı uçuş ağı, seyahat ve turizm endüstrisinin toparlanmasını teşvik etmeye yardımcı olacaktır.”
2017’den beri “güvenlik” bahanesiyle Türkiye’ye uçmuyor, nonstop uçuşları ger getirtene kadar “uçuruyor” ifadesi sizce de biraz abartılı değil mi?