Yıllardır hisselerinin borsada değer kaybetmesi sonucu, Air Berlin’in en büyük hissedarı olan Etihad, Air Berlin’in borsadan alınmasını istedi.
1978 yılında ABD’de kurulan ve 90’lı yılların başında Almanya’da yeniden yapılanan Air Berlin, uzun süre Almanya ile turistik destinasyonları birleştiren ve uçuşlarında bedava ikram sunan farklı bir low cost konsepti ile orta Avrupa’da kendine yer edindi. 2000’li yıllara gelindiğinde, British Airways’in yan kuruluşu olan Deutsche BA’yı bünyesine kattı. Daha sonra Avusturya’lı Niki Havayollarını, İsviçre’li Belair’i satın aldı.
Almanya’nın en eski havayolu şirketlerinden LTU’yu da satın alarak A330 tipi uçaklarla ilk defa Business Class sunmaya ve uzun menzilli uçuşlara başladı. Aynı zamanda Alman LGW’yi de bünyesine katarak filosunda ilk defa pervaneli bölgesel uçuşlar yapan uçak tiplerinede yer verdi. 36-37 milyon yolcusuyla yer yer Avrupa’nın en büyük 6. havayolu şirketi oldu. 2006 yılında hissesinin tanesi yaklaşık 20 euro’dan ilk defa borsaya sunulan Air Berlin’in hisse değeri şu sıralar 0,7 euro civarında.
2009 yılında Pegasus Havayollarının sahibi olan Esas Holding, yatırımcı olarak Air Berlin’in %16 hissesini aldı. Agresif bir büyüme sonucu düştüğü borç batağı sebebiyle ayakta kalabilmek için 2011 yılında Etihad Airways’e yaklaşık %30 hissesini satarak kendine finansal açıdan kuvvetli bir destek buldu.
Etihad için ise, Air Berlin, Avrupa’ya ve ABD’ye açılan kapı olarak önemli bir yatırımdı. Birlikte yapılan Codeshare uçuşları sürekli Alman yetkililerin yasaklarına takılsada, çoğu zaman bu yasaklarıda aşmayı başardılar. Air Berlin, günümüzde low cost havayolu şirketi olmaktan çıkmış, doluluk oranı %85′ lerde gezen OneWorld üyesi bir havayolu şirketine dönüşmüş olsada her yıl zarar etmekten kurtulamadı. 2014 yılında 377 milyon Euro ile tarihinin rekor zararını yapan Air Berlin’in, 2015 yılı için de, benzer büyüklükte zarar açıklayacağı tahmin ediliyor.
Air Berlin’in sürekli zarar etmesine karşılık Avrupa’da alternatif arayan Etihad, 2014 yılında Alitalia’ya %49 oranında ortak oldu. Alitalia’da krizde olmasına rağmen, gerek daha düşük maaliyetleri gerekse İtalyan hükümetinin sendikalarla anlaşması sayesinde Etihad’ın da desteği ile zararını azaltmayı başarabildi. Günümüzde Air Berlin’in 800 milyon Euro’dan fazla borcu, Alitalia’nın ise 250 milyon Euro borcu var.
Air Berlin’in borsadan alınma ihtimalini Air Berlin, küçük hissedarların baskısı olmadan yavaşta olsa sağlam adımlarla krizden çıkabilecekleri ve ileride de Etihad ile ortak uçuşlar sunan fakat bağımsız bir şirket olarak kalacakları yol izlemenin şartı olarak değerlendirirken, İtalyan basınında şimdiden, Air Berlin’in parçalanıp, örneğin kar eden Teknik gibi parçalarının Alitalia’ya dahil edileceğini ve uzun vade de Alitalia’nın Air Berlin’i yutacağının iddiaları yer almaya başladı.
Şimdilik iki senaryo içinde Etihad yorum yapmazken, Air Berlin’de %12 hissesi bulunan Easas holding’in olası bir Air Berlin parçalanmasına nasıl tepki vereceği merak ediliyor.