featured

Ahmet BOLAT TEKNİK A.Ş.’yi derinden üzdü! TEKNİK A.Ş.’ye geçenlerin hakları günden güne eriyor.

Değerli Okurlar,

Geçtiğimiz hafta Ahmet Bey’in sosyal medya hesabı üzerinden jump seat koltuklarla ilgili açıklaması ve sonrasında yayınlanan duyuru Teknik A.Ş çalışanlarını derinden üzdü. Yıllar boyu çok uzun çabalar sonucunda sicil sıralamasına göre pass ve ced bilet kullanımına geçilmiş ve yıllarca tamir ve bakımını yapan personele 2. sınıf muamelesi sona erdirilmişti. Bu her ne kadar bazı kesimler tarafında rahatsızlıkla karşılansa da doğru olan yapıldı. Eskiden bir genel müdür yardımcılığına bağlı olarak çalışan personeller tüm hakları ile kurulan THY TEKNİK A.Ş.’ye geçirilmiş ve tüm haklarının korunacağı o dönemki yetkililerce teminat altına alınmıştı.

Lakin sonraki dönemlerde hem ücret ve unvan bakımından hem sosyal ve ekonomik açıdan THY A.O. ile Teknik A.Ş. arasında farklı uygulamalarla bir iştirak şuuru oturtulmaya ve 2.sınıf bir muamele kanıksatılmaya çalışıldı. Biz he ne kadar sendikaları veya personel profilleri farklı da olsa neticede aynı şirketin aynı uçağın uçması için birlikte çalışan ve aynı makamlardan yönetilen bir yapı olduğunu çok iyi biliyoruz. Her zaman adaletsizliğin ve ayrıcalıkların yarattığı zararları hep bir birlikte gördük. Bu tarz size göre küçük ve basit görünen kararlar bence çok büyük yaralara yol açıyor. Aidiyet ve işe karşı motivasyonu düşüren, değersizlik duygusu ile öfke arasına sıkıştıran bir ruh haline dönüşüyor. Bence bu konudaki hatadan mutlaka geri dönülmeli. Ya herkese eşit muamele ile aynı sistem devam etmeli yahut başka güvenlik vs. gibi kaygılarınız varsa tüm sivil yolculara jump seat koltukları kapatılmalı.

Emeklilik Yasası Kanunu

Gündemimize sürekli gelen diğer bir konuda yeni bir emeklilik yasası kanunu ile alakalı. Bu durum hemen hemen her kademe ve unvandan kişilerde derin tedirginliklere ve ciddi kafa karışıklıklarına neden olmuş. Olayın özü şöyle ki; yeni düzenlemeye göre emeklilik dilekçesini 2025’te verenlerde 2024 yılında verenlere göre %30-35 oranında eksi bir fark oluşacak. Her sene belirlenen güncellenme katsayısı ve emekli aylıklarına yapılan altı aylık zamların farklı olması, 5510 sayılı Kanunun bu durumda yetersizliğini ortaya çıkarıyor.

Emekli aylıkları bireylerin tüm çalışma yaşamları boyunca SGK’ya bildirilen prime ücrete esas olarak, kazanç tutarı ve prim gün sayısına göre aylık bağlama oranına göre belirleniyor. Bu durumda yeni uygulamaya göre 1 Ocak itibari ile emekli olacaklara geçtiğimiz Ocakta %49.25, temmuzda ise %24.73 oranında yapılan toplam kümülatif oranı %86.16 olarak belirlenmiş orandan maaş bağlanmayacak.

Yani 2024 yılında emeklilik başvurusunda bulanan bir kişiye ocak ve temmuz aylarında alınan zamlar hesaplanarak bağlanacak miktarın yansıtılmadan ocak ayında belirlenecek artış oranı eklendiğinde %30 üzeri bir kayıp ortaya çıkıyor.  Uzmanlar bu kaybın da enflasyonun giderek düşmesiyle telafisinin mümkün olmayacağı yönünde görüşler beyan ediyor.

2025 yılında kıdem tazminatı tavanında yapılacak zam oranı göz önüne alındığında bu makasın açılacağı ve özellikle yüksek prim gün sayısı ve orandan sigortası yatırılmış kişilerin dezavantajına olacağı yönünde bir tablo ortaya çıkıyor. Mutlaka bu konuda emeklilik maaş tahsisinin iyice hesap edilmesi gerekiyor.

Çalışmaya devam ederek daha yüksek ücretlerde bunu absorbe edebileceğini düşünenlerde olabilir. Ama yakın zamanda emeklilik düşüncesi olanlar doğru kararı gecikmeden vermek zorundalar çünkü bu kadar yüksek ekonomik gelgitlerin olduğu ve alım gücünün zorlaştığı bir dönemde ilerleyen yıllarda olumsuz etkilenebilirler.

Yüksek ücretten SGK’ya bildirilen prime esas kazanç tutarı üzerinden primi yatanlara, uzun vadede bir kaybı olmadan daha yüksekten maaş bağlanması mümkün. Ama yakın zamanda emeklilik planı olan ve ocak ve temmuz ayında yapılan zamların aylığına yansımasını isteyenlerin bence yıl sonuna kadar başvurmaları lehlerine olacaktır.

Yüksek ücretten SGK’ya bildirilen prime esas kazanç tutarı üzerinden prim ödeyenlerin çalıştıkça hem kazancı hem de emekli aylığı artacağı için kaygılanmalarına gerek yok. Ayrıca özellikle en büyük sıkıntıların başında eskiden bir dönem uygulandığı gibi emekli olup ayrıca çalışmak isteyenlere bu imkânın sunulması gerekiyor. Özellikle havacılık sektöründe tecrübeli ve verimli çalışanların kıymeti giderek artıyor. Onlardan daha çok faydalanabilecekken bu küçük detaylar yüzünden kaybetmek bence camia açısından büyük bir zarar olur.

Hepinize sağlık ve huzur dolu haftalar diliyorum…

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Öne Çıkan Yorumlar

  1. 2 ay önce

    Yılda 1 kez çıktığımız yaz iznimize pass bilet kestiğimiz halde 1 yıllık ao personelinin jumseat alınıp bizim uçağa alınmadığımız dakika bu şirketten istifa etmeye karar verdim. Yıllardır hat bakımda canımızı dişimize takarak aman şirketimiz zarar görmesin diye kendimizden vererek özveriyle çalıştım. Lakin en son yaşanan şey ben neden burası için çalışıyorum diye sorgulamama sebep oldu. Kaç yıllık cs im, 1 yıllık ao personeli önüme geçti. Artık dış istasyonda uçağınız kaldığı zaman o 1 yıllık ao personelini uçağınızı kurtarmak için jumpseat ile yollarsınız Ahmet Bolat Bey. Yetişmiş personelin istifasının önünü alamayacaksınız. Bu furya artarak devam edecek. Gün gelecek teknisyen ne istiyorsa verin diyeceksiniz ama iş işten çoktan geçmiş olacak. İkitelli sanayiden getireceğiniz ustalarla size uçak bakımda başarılar.

  2. 2 ay önce

    Ahmet bolatın sebep olmuş olduğu istifa furyası kısa vadede hem thyye hem de türk havacılığına darbe vuracak. uçağı release eden CSlerde aidiyet duygusu yerlerde. Jump seat senin olsun Almanya’da 5000~ euro maaş benim.

  3. 2 ay önce

    Aynı olay benim de başıma geldi. 2 kişiydik genç arkadaş AO çalışanı, ben teknik çalışanıydım. Uçak full doluydu. 2 jumpseatten 1 ine onu aldılar. Sonra kapılar kapandı, ben bakakaldım. İçimden “demek ki 20 yıllık emek boşaymış” dedim. Gerisin geri evime döndüm. Başka diyeceğim yok HAKİM Bey.

57 Yorum

  1. 2 ay önce

    Şirket birşeyleri düzeltmek istiyorsa şirkette 20 senesini doldurmuş ve emekliliği hak etmiş ne kadar personel var ise onları insan kaynaklarına çağırarak güzel bir şekilde emekliliklerini vermekle başlayabilir.Özellikle ofislerde işten anlamayan ve yeni sistemlere uyum sağlayamayan onlarca emekliliği gelmiş ve gitmemek için kendini koltuğuna zincirlemiş memur ve mühendisler var.Ayrıca aldıkları maaşlar aynı işi yapan bir personelin 3 katı civarında bu personellerin emekli olmasıyla şirkette mali olarak ciddi kazanç elde edecektir.

  2. 2 ay önce

    Merhaba uzun zamandır teknisyen olmayı düşünüyorum fakat şuan yks sınavında gövde motor bakım yüksek sıralamayla alır sektörün içinde olarak sizce okumalı miyim yoksa tıp diş gibi başka sektöre mi yöneliyim (Bölümü ve bu işi çok istiyorum fakat yorumlardan gördüğüm kadarıyla kimse memnun değil)

  3. 2 ay önce

    Teknisyen hak ettiği değeri görmüyor. Uçağın tüm pis işlerini yap. Kimyasalla dost ol, hidrolikle kanka ol, yakıt tankı ikinci evin olsun. 5 yıl içinde bel fıtığı, menisküs, duyu sıkıntıları yaşa. Takımhanecisindem tut melbusatına kadar herkes seni görünce yüzünü buruştursun. Akşama kadar elinde kahve bardağınla dolaşan mesai saatlerinde mola alanlarından ayrılmayan teknik a.ş memuru ile aynı parayı al. Hikaye çok komik tek çözüm yurtdışı

    • 2 ay önce

      Takımhaneci derken insanları küçük göstermenizi yadırgadım. Umarım tez zamanda yurtdışında 777 tamir edersiniz.

    • 2 ay önce

      Hacı, memur diyip geçiyorsunda bi kere bi memur ile aynı parayı alıyorsan sen zaten tdp sindir, hadi geçtim. Teknisyen kabul ettim seni, onuda 2016/17 den önce anca myo mezunu olarak girmişsindir, hadi biraz daha ittireyim önlisans diyim.. anca tip vardır yetki yoktur.
      Kendini geliştirememişsen, modüllerini vermemişsen, ingilizcen yoksa cs olamamışsan bu memur ların suçu değil, memura o parayı veren şirketinde suçu değil.
      Luft, Qatar, Ryan teknisyen ararken sen nerdeydin :))

  4. 2 ay önce

    bu adam teknik kökenli değil bu sebepten dolayı uçak teknisyeninin ne iş yaptığını bilmiyor. yeni işe giren bir teknisyenin yanlış deleceği delikle milyon dolarlık komponenti çöp edebileceğini birinin oturup teker teker anlatması lazım. ama vakit yok.

    • 2 ay önce

      Anlatsan ne fayda, alayı dediğim dedik, herşeyi en iyi ben bilirim kafasında. Bu ülkeye her şeyden önce doğru düzgün liyakatli,bilgili,vizyoner yöneticiler lazım…

  5. 2 ay önce

    Ahmet bolatı öven yazılar yazan yazarlar ve kralsın,büyüksün bilmem nesin diye vıcık vıcık yorumlar yapanlar neredeler?teknisyenler vs ellerinden göz göre göre gidiyor umurlarında değil sonra yerli ve milliyiz masalları,hepsinin hayatı yalan dertleri para,makam,çıkar gerisi boş!

  6. 2 ay önce

    Son 1 yıl da istafa eden yetkili cs sayısı hayli fazla oldu, gel gör ki şirket yeni yetkilendirmelerinde önünü iyice kapattı ellerinde cs kalmayınca bakalım ne olacak.

    • 2 ay önce

      Yetkilendirme dediğin Mpm in 2 dk lik güncellemesine bakar :)
      10-15 yıllık kalifiye bir C/S açığını ise yeni girmiş personelle gideremezsiniz desene.
      Kaldı ki giden arkadaşlarımizin çoğunu yakinen tanırim harikaten kaliteli ve bilgili arkadaşlardi

      Cevapla
  7. 2 ay önce

    Jump Seat de gitti

    Cevapla
  8. 2 ay önce

    Kalifili tecrübeli teknisyenler bilir ikişer istifa etmeye devam etmekte birçok arkadaşımız da çalışma vizesi beklemekte vize çıktıktan sonra tazminatların yakma pahasına, yurtdışına gidecekler, ülkemiz de beyin göçü devam etmekte. Uçak bakımlarında B2 C/S eksikliği var. Birimler arası geçici adam isteyerek günün kurtarmanın peşindeler. Teknisyenler üzerindeki iş yükü her geçen gün atmakla birlikte gidenlerin işleri de geride kalanların üzerine kalmakta. Teknisyeni yok saymaya devam ederseniz çarşıya pirince giderken evdeki bulgurdan da olacaksınız. Hala uyanamadınız mı? Ahmet BOLAT , TGS müdür ol. Ne diyelim sana….

    • 2 ay önce

      Çok salak bir yönetim anlayışı. Yakında emeklileri çağırmaya başlarlar…????

  9. 2 ay önce

    Yahu Senin Mikail beyin gözünde kıymetin yok ki Ahmet beyin gözünde kıymetin olsun.Şu hava-yolcu operasyonunda en değersiz kişi Teknik maalesef.Uçağa giden teknisyene yada uçuşa katılan teknisyene kokpit ekibinin kabin ekibinin hatta ve hatta operasyonun davranış hal ve hareketlerine bakın herşeyi anlarsınız.İstifaların sebebi bu işte önemsenmemek,teknisyen kendine değer verilmediğinin bir şey olursa kimsenin ona sahip çıkmayacağının farkında.Ne para ne ünvan ne de Jumpseat bunlar alakasız istifalarla.Başka şirkete gidip bir tane pişman olan duymadım.Hepsi önemli olduğumuzu hissettiriyor bu şirket diyor.Yaşananları bir kez olsun görmek istemediler ki.Halen sorun para zannediyorlar.Çalışana önem verin Mikail bey onlara sahip çıktığınızı başkalarına gösterin.Kimse para istemiyor,hak ettiğinden fazlasını da istemiyor.

  10. 2 ay önce

    Teknikteki insiyatif ve iyi niyetin kıymetinin farkına vardığınızda çok geç olacak. Aidiyeti bitiriyorsunuz. Sonra aramayın bu uçaklar neden aog diye. Kimse bahsetmemiş ama mikail beyin olayın farkında olmama ihtimali yok. Söz sizde mühür bizde buyrun.

    • 2 ay önce

      Prosedür dışı hareketlere hayır.Artık inisiyatif almak yok varsın aog olsun belki akılları başlarına gelir

  11. 2 ay önce

    Bu hatalardan donulse ne olacak giden gitti thy teknik hergecen gün kan kaybediyor, biliyorsunuz bir sirketten iyiler gider genelde bu da uzun vadede çöküş demek

  12. 2 ay önce

    Sinyorite
    R3=>kokpit
    R4=>teknik
    R5=>kabin
    Oluru bu, gerisi hak ihlali

    • 2 ay önce

      Teknik niye kabinden önde geliyor pardon da?

      • 2 ay önce

        Bunun cevabı çok basit, uçağın airworthiness a uygun olduğunun kararını teknik veriyor.AOG olmaması içinde teknik gereğini yapıyor.Bunlar şartlar sağlanmadığı zaman uçak uçamayacağı için, sende görevini yapamazsın.

      • 2 ay önce

        Rakip firmaların sıralamalarını incelemenizi tavsiye ederim. Bu benim sıralamam değil dünya havacılığının kabulü olan bir uygulama. Bizim ülkemizde maalesef uçak bakım teknisyeninin kıymeti olmadığı için olaya global anlamda farkındalık getirmek istedim. Saygılar.

      • 2 ay önce

        Ayırmaya gerek olmasın hadi ama sicil 52bin birinin 120-130bin sicilli birinden sonra binmesi kabul edilemez bunu icat eden şahsin heykeli dikilmeli haksızlık abidesi olarak…

      • 2 ay önce

        Muavinsin ya ondan

      • 2 ay önce

        Kola dagittigi icin kardes

    • Güzel şaka :))

    • 2 ay önce

      Kargo şirketi mi burası? Tekniği kabinin önüne geçiren nedir sayın zeka küpü?

      • 2 ay önce

        Anlatırdım da zekan yetmeyebilir.

      • 2 ay önce

        Dışarda bildiğin tüm şirketlere danış teknik her zaman kabinden daha değerlidir ve olması gereken bu gerçek bir C/S 7-10 yıl arasında yetişir sense 1 yılda her bişeyi öğrenen amir

  13. 2 ay önce

    Teknik A.Ş çalışanları sizin müdürünüz Ahmet Bolat değil,o kendi çalışanları için iyi şeyler yapıyor.Sizin müdürünüz kimse özlük haklarınızı ondan isteyin.

  14. 2 ay önce

    ilker gider ahmet gelir ,ahmet gider mehmet gelir.. kişiler ÖNEMSİZDİR önemli olan TÜRKİYE’nin çıkarlarıdır. Deneyimli her uçak teknisyeni bu milletin kaynaklarıyla yetişmiş milli değerleridir. RYAN AIR gelir otelde senin tüm deneyimli teknisyenlerini onar onar alır BOEING gelir senin tüm yapısal mühendislerini elinden alır hatta senin saw yapısal müdürünü bile elinden alır ama sen yönetici olarak sadece arkadan bakar durursan durun bakalım çocuklar nereye gidiyorsunuz bir oturup konuşalım demezsen senin aldığın maaş HARAMDIR. Senin yönetici olarak görevin koltuğunu korumak değil thy’nin çıkarlarını korumaktır.

    • 2 ay önce

      Koltuklarda liyakat sistemi olmayınca adamin umrunda olmaz ki ben bugun varken cebini doldurayim dersinde milletin Türkiye’nin kazancı ,değerleri , milli serveti zerre umrunda değil ki! Avrupalı aptal dimi gelip bu ülkeden adam topluyor harıl harıl yazık bu adamlara vatana millete ihanetten yargı yolu gozukmeli….

  15. Bu adamdaki teknik düşmanlığının sebebini bilen var mı? Afrika’daki ekibim olmasa yarınız burada olmazdınız diyen birisi.

  16. 2 ay önce

    Bay Bolat ın damadı ONŞ Dubai ofiste görev süresi bayağı oldu, geri dönüş veya rotasyon onlara uygulanmıyor galiba! Kimse teklif dahi edemiyor

  17. 2 ay önce

    AHMET BOLAT DÖNEMİNDE TEKNİK DİBE VURDU, BU ARTIK İNATLAŞMAYA GİTTİ VE DAHA DA KÖTÜYE GİDECEK DURUM. KONU YUKARIYA İNTİKAL EDERSE EĞER KENDİSİNİN BAŞI AĞRIR. 10-15 SENELİK CSLER İSTİFA EDİYOR ARTIK.

  18. 2 ay önce

    Ya pilot cocuklarinin yaninda pilot yokken 20 senelik AO personeli dahil herkesin onune gecmesi. Personelin kendi esastir. Personel yoksa aile, personelin onune gecmemeli. Ben son sene hizmet ediyim. Senin yeni evlendigin citir sen yokken gelip onume gescin. Rezillik

  19. 2 ay önce

    Yılda 1 kez çıktığımız yaz iznimize pass bilet kestiğimiz halde 1 yıllık ao personelinin jumseat alınıp bizim uçağa alınmadığımız dakika bu şirketten istifa etmeye karar verdim. Yıllardır hat bakımda canımızı dişimize takarak aman şirketimiz zarar görmesin diye kendimizden vererek özveriyle çalıştım. Lakin en son yaşanan şey ben neden burası için çalışıyorum diye sorgulamama sebep oldu. Kaç yıllık cs im, 1 yıllık ao personeli önüme geçti. Artık dış istasyonda uçağınız kaldığı zaman o 1 yıllık ao personelini uçağınızı kurtarmak için jumpseat ile yollarsınız Ahmet Bolat Bey. Yetişmiş personelin istifasının önünü alamayacaksınız. Bu furya artarak devam edecek. Gün gelecek teknisyen ne istiyorsa verin diyeceksiniz ama iş işten çoktan geçmiş olacak. İkitelli sanayiden getireceğiniz ustalarla size uçak bakımda başarılar.

  20. 2 ay önce

    Teknik A.Ş’de kim kaldı ki?

    • 2 ay önce

      Prim gün süremin dolmasını bekliyorum yoksa bu rezilliğe katlanacak değilim

    • 2 ay önce

      Emekli olup çalışanlar kaldı saw avi de bir dinazor var

  21. 2 ay önce

    Aynı olay benim de başıma geldi. 2 kişiydik genç arkadaş AO çalışanı, ben teknik çalışanıydım. Uçak full doluydu. 2 jumpseatten 1 ine onu aldılar. Sonra kapılar kapandı, ben bakakaldım. İçimden “demek ki 20 yıllık emek boşaymış” dedim. Gerisin geri evime döndüm. Başka diyeceğim yok HAKİM Bey.

  22. 2 ay önce

    Dilerim Cennet yüzü görmeyin ebediyen.

  23. 2 ay önce

    Thy yi TGS kurtaracak,

  24. 2 ay önce

    Teknoloji şirketini iştirakten çok öte AO dışı bir şirket gibi görüyorlar. Geçen uçakta jump seat olmasına karşın sen teknoloji çalışanısın sen binemezsin dediler kontuar önünde. Teknoloji şirketinin maaşlarını bile açıklamadılar. Maaşının yatacağı gün bordrodan zam oranına bakarsınız dendi, inanmayana mailini de gösteririm. THY, AO dışı tamamen bir rezillik haline gelmiş.

  25. 2 ay önce

    Ahmet bolatın sebep olmuş olduğu istifa furyası kısa vadede hem thyye hem de türk havacılığına darbe vuracak. uçağı release eden CSlerde aidiyet duygusu yerlerde. Jump seat senin olsun Almanya’da 5000~ euro maaş benim.

    • 2 ay önce

      Toplu bi şekilde istifalar olmayınca gidenlerin bir önemi olmuyor maalesef ama bu da bi şeydir

      • 2 ay önce

        Tek tek gidenler o kadar hızlı gidiyor ki, toplu istifa olsa bu kadar kayıp olmazdı. Özellikle Hat’ta sayaç disko topu gibi aşağı iniyor. Sonu ne olacak çok merak ediyorum.

        • 2 ay önce

          Ali’yi veliye veriyor veliyi Ali’ye saniyorlar ki böyle çoğalır bu adamlar akıl tutulması daha şov geride yeni başvuranlar vizede olanlar gidince ozaman gorecekler dünya kaç bucak…… THY teknik yolumuzu kapatma PGS ile anlaşma yapma bırakın herkes istediği yere gitsin kendinize çok guveniyorsaniz esas darbeyi SHGM lisanlilar Avrupa yolunu açtığı an göreceksiniz işte ozaman mükemmel bir havayı fişek gösterisi izleyeceksiniz bunuda yaşayıp goruceksiniz.