Afgan Halısını THY Uçuracak!

Türk şirketleri küresel yolculuklarını yaptıkları sponsorluklarla güçlendiriyorlar. Sadece sponsorluklar değil aslında. Yerel işbirlikleri de bu anlamda oldukça önemli. Bunlar arasında en dikkat çekeni ise Türk Hava Yolları (THY). Geleneksel sporlara verdiği desteklerle tanınan THY, geleneksel ürünlerde de ülkelere, şirketlere destek oluyor. Örneğin Afganistan’da olduğu gibi…
Geçen hafta THY yöneticileri, Afganistan Halı Üreticileri Birliği ile bir araya geldi. Kabil’de yapılan anlaşmaya göre THY, Afgan halısını dünyaya taşıyacak. Hem de büyük indirimlerle.
Yapılan anlaşmayla özellikle Avrupa ülkeleri başta olmak üzere 300’e yakın destinasyona Afgan halıları düşük fiyatlarla taşınacak. Belirlenen indirim oranı ise yüzde 50’nin üzerinde…
Avrupa ülkelerine yapılacak taşıma tutarı kilogram başına 2.5 dolar olacak. THY’nin uluslararası kargo birimi yöneticisi Jamal Muradian, Afgan işadamlarını istedikleri pazara kısa sürede ulaştırmayı hedeflediklerini dile getiriyor.

‘2 dolar yerine 8 cent ödeyeceğiz’

Birlik üyesi Sayed Abbas ise THY ile yapılan anlaşmadan dolayı indirim oranının bazı ülkelerde oldukça yüksek olduğunu Dubai örneğiyle anlatıyor: “Türk Hava Yolları ile yapılan anlaşmadan önce Dubai’ye kilogram başına  2 dolar ödüyorduk. Şimdi sadece 8 cent ödüyoruz…”
Türkiye ile birlikte dünya halı üretiminin en önemli oyuncularından Afganistan. Yapılan anlaşmanın bir benzerinin Türkiye’de de uygulanıp, Türk halıcıları için oldukça başarılı sonuçlar getireceği aşikar…
***

TİM’e niyet İMMİB’e kısmet

2010 yılında Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) kurduğu sektörel tanıtım grupları ihracatçılar açısından heyecanla karşılanmıştı. Ünlü sanatçı Tarkan’dan Muhteşem Yüzyıl dizisinin oyunlarına kadar Türkiye’nin ve yakın coğrafyanın tanıdığı isimlerle başlatılan çalışmalar zaman geçtikçe beklenen hedefe ulaşamadı. Bazı birlikler başarılı olsa da bazıları tutunamadı. Sayıları 15’e ulaşan sektörel tanıtım grupları arasında zamanla kendi kendini lağvetti. Ekonomi Bakanlığı, sektörel tanıtım gruplarını değerlendirmeye aldı ancak sonuç kapatma oldu. Başarılı olanlar da başarısızlarla aynı kefede değerlendirildi ve 7 yıllık serüvenin ardından şubat ayında tamamı ‘verimsiz’ olduğu gerekçesiyle kapatıldı.
Bunun yerine 15 tanıtım grubu tek bir çatıda toplandı: Türkiye Tanıtım Grubu (TTG). Ağustos ayında Resmi Gazete’de yayınlanan karara göre kurulan TTG ile son yıllarda sarsılan Türkiye imajını düzeltmek, zor kazanılan pazarlarla ilgili sıkıntılara karşı daha güçlü hareket etmek ana hedefler olarak amaçlandı. Türkiye Tanıtım Grubu, 1 Kasım’da asıl faaliyetine başlıyor. TİM bünyesinde faaliyetlerini sürdürme kararı alan TTG’de kasadaki ve toplanacak paraların geleceği ise merak konusuydu.

Son dakika adres değişti

Bilindiği üzere son kararla yeni dönemde ihracatçılardan yapılacak kesinti oranı binde 3’e düşürülmüştü. Bu kesintiler de 1 Kasım’da başlayacak. Kasada şu ana kadar biriken para ise 300 milyon liraya ulaşıyor. İşte bu para ve gelecek kaynakla ilgili düzenleme yetişmedi. Bunun üzerine Türkiye İhracatçılar Meclisi, 26 Ekim’de birliklere yeni bir yazı gönderdi. Yazıda TTG kesintilerinin TİM hesaplarına aktarılmasıyla ilgili düzenlemenin yetişmediği ifade ediliyor. Açıklamada özetle “Alınacak ödemelerde e-Birlik sistemi üzerinden yapılacak kesintiler TİM nezdindeki TTG hesabına aktarılmak üzere  İstanbul Maden ve Metaller İhracatçı Birlikleri (İMMİB) nezdindeki hesaplarda toplanacaktır. İMMİB ise bu meblağları her ayın 15’ine kadar TTG hesabına aktaracaktır” denildi.
Son yıllarda Türkiye, yaşadığı siyasi gelişmelerle yurtdışında bazı imaj sorunları yaşıyor. Özellikle ihracatta en önemli pazarlar olan Almanya, Irak, Rusya gibi ülkelerde. En büyük yatırımcı ülke Hollanda ile de sorunlar çözülmüş değil. Bir de buna vize krizi yaşadığımız ABD’yi eklemekte fayda var.
Can Yücel’in Temmuz 1980’de Demokrat Gazetesi’nde kaleme aldığı “Korkuyorlar mı yoksa?” adlı yazısını okumuştum kitabında…
Yücel, Can’dan Yazılar adlı köşesinde “Sovyetler ile şekerrengiz, İran’la bozuğuz. Irak’ta buzuz. Yunanistan’la da buzuki çalmıyoruz herhalde…” diyordu
Şimdilerde ise Rusya ile sorunlar tam çözülebilmiş değil. Irak pazarı gidip-geliyor. İran’la şimdilik her şey yolunda. Yunanistan’la değişen bir şey yok.
Kasasında 300 milyon lira biriken, bazılarının başarıyla iş yaptığı tanıtım gruplarının tamamının kapatılmasının ardından kurulan Türkiye Tanıtım Grubu’nun işi pek kolay değil.
Kasadaki paranın nerede toplanacağı veya aktarılacağı bile son dakika değişebiliyorken, pek ışık vermiyor nedense…
Bir de bu paranın nasıl kullanılacağı, hangi sektörlerde ne kadar, ne şekilde değerleneceği bile anlaşılamamışken…

Exit mobile version